Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιαν-2018 11:05

  UBS: Τρεις λόγοι που οι μετοχές θα "τρέξουν" και το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Τρεις λόγοι που οι μετοχές θα "τρέξουν" και το 2018

  Το νέο έτος έχει φέρει πολλά νέα ορόσημα για τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως σημειώνει η UBS. Στις 4 Ιανουαρίου, ο Dow Jones έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 25.000 μονάδες, ακολουθώντας την κίνηση του S&P 500 πάνω από τις 2.700 μονάδες και την εκτόξευση του Nasdaq Composite πάνω από τις 7.000 μονάδες.

  Τα σημαντικά κέρδη που έχουν σημειώσει οι μετοχές το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους επενδυτές ότι οι αγορές εισέρχονται σε μία φάση διόρθωσης ή εκτόνωσης. Η UBS αναμένει ότι ο ρυθμός των κερδών από τις μετοχές θα μετριαστεί το 2018 σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι επενδυτές θα βγουν και πάλι κερδισμένοι με θετικές αποδόσεις και ο λόγοι είναι τρεις:

  Το οικονομικό υπόβαθρο παραμένει υποστηρικτικό. Η τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κινήθηκε στο 3,8% το 2017 και θα φθάσει το 3,9% το 2018. Το οικονομικό momentum εμφανίζεται ισχυρό στην εκκίνηση του 2018, με τους δείκτες PMI σε πολύ υψηλά επίπεδα ή επίπεδα ρεκόρ σε πολλές ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές.

  Δεύτερον, η αύξηση των εταιρικών κερδών θα είναι σημαντική. Η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ περιλαμβάνει καθαρές φορολογικές περικοπές ύψους περίπου 580 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3% του ΑΕΠ) και η UBS αυξάνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,4% από 2,2% για το 2018. Λαμβάνοντας υπόψη τα φορολογικά οφέλη, η UBS εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του δείκτη S&P 500 θα αυξηθούν κατά 15% το 2018. Παράλληλα αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή στην ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές να αυξηθούν κατά 9%-12%.

  Τρίτον, το παγκόσμιο σκηνικό της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει υποστηρικτικό. Οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν καθαροί προμηθευτές ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018. Η αβεβαιότητα παραμένει για το αν η Fed θα αυξήσει δύο φορές ή τρεις φορές φέτος τα επιτόκια, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτός ο ρυθμός σύσφιγξης είναι απίθανο να προκαλέσει αναταραχές στις μετοχές.

  Σε αυτό το ευνοϊκό πλαίσιο, καταλήγει η UBS, οι παγκόσμιες μετοχές αναμένεται να προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 6%-8% φέτος και τονίζει πως παραμένει overweight.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων