Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιαν-2018 13:05

  Ποια μεγάλα hedge funds αυξάνουν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές μέσω GREK

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ελληνικό ETF, το GREK έχει ανακάμψει κοντά στο 24% από τα μέσα Νοεμβρίου, σημειώνοντας από τις καλύτερες αποδόσεις μεταξύ των ETFs που αφορούν χώρες, και αυτό παρά την εκτόξευση του short interest τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς πολλά hedge funds εμφανίζονται πλέον να έχουν αυξήσει τις θέσεις τους από το γ’ τρίμηνο του 2017, προσφέροντας έτσι ένα δυναμικό ράλι στο ελληνικό αυτό… "προϊόν".

  grek

  Το GREK αποτελεί έναν δείκτη της ελληνικής οικονομίας καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, σημειώνει κέρδη ή υποχωρεί ανάλογα με τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα. Η αρνητική πορεία του μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι του 2017, απέδειξε πως η επιφυλακτικότητα για την Ελλάδα παραμένει, ενώ το θετικό κλίμα που άρχισε να κυριαρχεί προς το τέλος του έτους για γρήγορο κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και οι προσδοκίες για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης αυτόν τον Αύγουστο, οδήγησε τα μεγάλα funds να τοποθετηθούν εκ νέου στα ελληνικά assets.

  Το GREK παρακολουθεί μετοχές του δείκτη MSCI All Greece στον οποίο "συμμετέχουν" ελληνικές εταιρείες οι οποίες δεν είναι μόνο εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στο ΝΥSΕ και έχει ενεργητικό κοντά στα 400 εκατ. δολάρια, με το 29% του βάρους του να είναι κατανεμημένο σε τραπεζικές μετοχές και το 39% σε μετοχές του κλάδου της ενεργείας και των καταναλωτικών αγαθών. Τις μεγαλύτερες συμμετοχές του, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI, του αποτελούν οι μετοχές των: OTE, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Jumbo, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς, GasLog Ltd και GasLog Partners LP.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν αρκετοί καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέχιση της… φόρας του GREK. Οι μετοχές της ευρωζώνης και των αναδυομένων αγορών είναι πιο ελκυστικά αποτιμημένες σε σχέση με τις μετοχές των ΗΠΑ και αυτά τα discounts αποτυπώνονται σε κάποιες από τις θέσεις του GREK. Αυτός είναι και ένας σημαντικός παράγοντας που έχει οδηγήσει τους επενδυτές να… ξαναεπισκεφτούν το GREK το οποίο διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ και είναι αφιερωμένο στις ελληνικές μετοχές, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και οι προοπτικές της βελτιώνονται, ενώ η ελληνική αγορά θεωρείται μία αναδυόμενη αγορά.

  Πάντως, όπως επισημαίνουν, το μεγάλο κλειδί για την πορεία του είναι οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες και αποτελούν τον μεγαλύτερο κλάδο του ελληνικού ETF.

  "Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πιεστεί στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, λόγω των επιπτώσεων της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και του υψηλού χρέους της Ελλάδας", σύμφωνα με την Global X. "Ενώ η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε να σημειώσει ράλι πάνω από 20% το 2017, οι αποδόσεις του τραπεζικού κλάδου ήταν σε μεγάλο βαθμό επίπεδες και έχουν επιδείξει έντονη μεταβλητότητα γύρω από τις ειδήσεις σχετικά με τα stress tests".

  Αυτό ήταν άλλωστε που οδήγησε τον περασμένο Νοέμβριο την εκτόξευση του short interest στο GREK. Στις 30 Νοεμβρίου, το short interest άγγιζε τις 2.260.524 μετοχές, σημειώνοντας αύξηση 63,4% μέσα σε 15 ημέρες.

  Πάντως αρκετά μεγάλα hedge funds άλλαξαν πρόσφατα τις θέσεις τους δείχνοντας πιο θετικές διαθέσεις απέναντι στο GREK. Συγκεκριμένα, η Bienville Capital Management LLC αύξησε τις θέσεις της στις μετοχές του GREK κατά 25,6% στο γ’ τρίμηνο, η 3EDGE Asset Management LP αύξησε τις θέσεις της κατά 92,3%, η  JPMorgan Chase & Co. αγόρασε νέο μερίδιο αξίας $420.000, η Private Advisory Group LLC αγόρασε επίσης νέο μερίδιο στο GREK αξίας  $349.000, η Rational Advisors LLC αύξησε τις θέσεις της κατά 50% στο γ’ τρίμηνο και η  SG Americas Securities κατά 118.7%. Η Goldman Sachs αύξησε τις θέσεις της στο β’ τρίμηνο οι οποίες αγγίζουν σε αξία τα $1.845.000 και η Wells Fargo & Company επίσης αύξησε τις θέσεις της στο GREK κατά  24,2% στο β’ τρίμηνο, οι οποίες και παραμένουν σταθερές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων