Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 07-Ιαν-2018 08:00

  Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς για νέο τραπεζικό ράλι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς για νέο τραπεζικό ράλι

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Από τα καταστροφικά σενάρια, στην αισιοδοξία ότι μια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα αποφευχθεί. Η διαδρομή "Κόλαση – Παράδεισος" είναι πολύ συχνό φαινόμενο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που διατηρεί ανέπαφα τα χαρακτηριστικά της αναδυόμενης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των μετοχών στο ταμπλό.

  Για τις τραπεζικές μετοχές, όμως, η διαδρομή αυτή μπορεί να αποτελέσει το απόλυτο επενδυτικό στόρι του 2018, αφού η πλειονότητα των χρηματιστηριακών στελεχών εκτιμά ότι μια νέα ανακεφαλαιοποίηση θα αποφευχθεί (αν και στο αντίθετο σενάριο ποντάρουν ακόμη περιορισμένα κάποια funds), δημιουργώντας το έδαφος για ένα εντυπωσιακό ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Ένα ράλι που, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, μπορεί να κορυφωθεί με τα αποτελέσματα των stress tests τον ερχόμενο Μάιο, ειδικά στην περίπτωση που συνολικά και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποδειχθεί πως δεν έχουν ανάγκη νέων κεφαλαίων.

  Ήδη τα πονταρίσματα στις τραπεζικές μετοχές είναι εμφανή, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η πλειονότητα των hedge funds που παρακολουθούν το Χ.Α.

  - Η μετοχή της Εθνικής τον τελευταίο μήνα προέρχεται από ένα ράλι της τάξης του 23% που διαμόρφωσε την κεφαλαιοποίησή της στα 2,9 δισ. ευρώ. Επέστρεψε στα επίπεδα των 0,32 ευρώ, ενώ τα υψηλά της (τον περασμένο Αύγουστο) εντοπίζονται στα 0,376 ευρώ. Η πιο πρόσφατη έκθεση για τη μετοχή, της Εurobank Equities, τοποθετεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΕΤΕ στα 0,41 ευρώ. Η τράπεζα προετοιμάζεται για την πώληση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου NPLs άνω των 2 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και 3 δισ. ευρώ, και οδηγείται σε απεξάρτηση από τον ELA. Η ρευστότητά της θα ενισχυθεί κατά 1 δισ. ευρώ από την ολοκλήρωση, εντός του πρώτου τριμήνου 2018, των πωλήσεων των θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία και κατά 770 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταβίβασης της Εθνικής Ασφαλιστικής.  Οι δύο αυτές εξελίξεις αναμένεται να συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση της ΕΤΕ κατά τα stress tests του 2018.

  - Η Alpha Bank έχει καταγράψει άνοδο 13% τον τελευταίο μήνα. Με υψηλό τα 2,2 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, κινείται στα επίπεδα του 1,80 ευρώ την περίοδο αυτή, με κεφαλαιοποίηση που έχει πλέον διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ. Η Εurobank Equities έχει προσδιορίσει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2,7 ευρώ. Για το 2018, η Alpha έθεσε ως επικαιροποιημένο στόχο την υποχώρηση των NPEs στα 21,4 δισ. ενώ στο τέλος του 2019 προβλέπεται να πέσουν στα 16,8 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha είναι προτιμητέα για την Goldman Sachs (σύσταση "αγορά") μεταξύ των τεσσάρων.

  - Για την Eurobank, η απόδοση τον τελευταίο μήνα διαμορφώνεται στo 25%, με τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας να έχει ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ. Ο τίτλος κινείται στα επίπεδα των 0,85 ευρώ, εκεί όπου η Goldman Sachs έχει τοποθετήσει τον πήχη στο τελευταίο της report. Η μετοχή, ωστόσο, έχει κινηθεί αρκετά υψηλότερα τους προηγούμενους μήνες, ξεπερνώντας ακόμη και το 1 ευρώ (1,03 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο). Για τα NPEs της Eurobank, η Moody’s έχει σημειώσει ότι κυμαίνονται στο υψηλό εύρος μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως, αλλά χαμηλότερα μεταξύ του εγχώριου ανταγωνισμού.

  - Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς είναι αυτή που κινείται πιο "επιθετικά" στο ταμπλό. Τον τελευταίο μήνα έχει καταγράψει άνοδο 45% και έχει προσεγγίσει τα επίπεδα των 5,32 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο. Στη συνέχεια υποχώρησε μέχρι και 55%, για να αντιδράσει στη συνέχεια και να καλύψει το χαμένο έδαφος, προσεγγίζοντας τα 3,45 ευρώ. Η συμπεριφορά της μετοχής έχει κινήσει την προσοχή επενδυτών και αναλυτών, δεδομένου ότι σταθερά βρίσκεται πάνω από τις τιμές-στόχους που έχουν δοθεί τελευταία (στα 3,27 ευρώ από την Eurobank Equities, στα 3,10 ευρώ από τη Goldman Sachs). Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου έχει πλέον διαμορφωθεί στα 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος της διοίκησης είναι ο μηδενισμός του ELA στο τέλος του 2018.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων