Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Δεκ-2017 12:44

  BlackRock: Τα μαθήματα του 2017 και οι προκλήσεις του 2018 για τις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  BlackRock: Τα μαθήματα του 2017 και οι προκλήσεις του 2018 για τις αγορές


  Το 2017 αποδείχτηκε πιο αισιόδοξο από ό, τι αναμενόταν, όπως σημειώνει η BlackRock. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη ενισχύθηκαν και οι κερδοφορία των εταιρειών παγκοσμίως αυξήθηκε, αλλά το μέγεθος των αποδόσεων των assets ήταν αυτό που εξέπληξε το περισσότερο.

  Οι περισσότερες κατηγορίες assets είχαν πολύ καλή πορεία, με πολλά assets να σημειώνουν διψήφιες αποδόσεις. Τα γεγονότα που πολλοί ανησυχούσαν στις αρχές του 2017 - συμπεριλαμβανομένης της εκλογής μιας άκρας δεξιάς κυβέρνησης στη Γαλλία και της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ - δεν υλοποιήθηκαν. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI σημείωσε 61 ιστορικά ρεκόρ και η μεταβλητότητα του δείκτη S&P 500 άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Άλλες εκπλήξεις: Ο πληθωρισμός υποχώρησε και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων ήταν αμετάβλητες ακόμη και όταν βελτιώθηκε η οικονομία, ενώ τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν τεράστια κέρδη.

  Οι μεγάλοι νικητές των χρηματιστηριακών αγορών το 2017 περιλαμβάνουν τις αναδυόμενες αγορές και τις ασιατικές μετοχές και τον κλάδο τεχνολογίας. Το μάθημα; Η διατήρηση της ανάπτυξης που κινήθηκε πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, βοήθησε τις εταιρείες να ενισχύσουν τα κέρδη τους, τροφοδοτώντας τις ισχυρές αποδόσεις στις μετοχές. Παγκοσμίως, η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας διαμορφώθηκε άνω του 10%.

  Όπως σημειώνει η BlackRock, το 2018 αναμένονται περισσότερες θετικές εξελίξεις στις αγορές, αλλά η επίδοση του 2017 είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί.

  Δύο άλλα μαθήματα: Πρώτον, η χαμηλή μεταβλητότητα μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο από ό, τι περιμένουν πολλοί. Σύμφωνα με την ανάλυση της BlackRock, η μεταβλητότητα  της αγοράς μετοχών τείνει να παραμένει χαμηλή στις σταθερές οικονομικές επεκτάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι συστημικές χρηματοοικονομικές αδυναμίες παραμένουν υπό έλεγχο. Όπως σημειώνει, δεν αναμένονται τέτοιοι κίνδυνοι προς το παρόν.

  Δεύτερον, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν είναι όλοι ίσοι. Αξίζει να κοιτάξει κανείς εξετάσετε ποιοι μπορεί να είναι οι υπερβολικοί φόβοι της αγοράς. Αυτή ήταν η προσέγγιση της BlackRock στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών εκμηδένισε τους φόβους για την διάλυση της ευρωζώνης, ένα "μαλακό Brexit" φαίνεται να αναδύεται και η ευρωζώνη κατάφερε να σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2011. Αλλά μια σκληρότερη αμερικανική στάση στο εμπόριο συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για το παγκόσμιο καθεστώς ελεύθερου εμπορίου.

  Τα τελικά μαθήματα; Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν αφορούν μόνο την Fed και τα νομίσματα μπορούν να είναι χαρακτήρες μπαλαντέρ. Οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι σε γενικές γραμμές επίπεδες, οι αποδόσεις των 30 ετών χαμηλότερες και το δολάριο σημειώνει απώλειες από τις αρχές του έτους, παρά τη βελτίωση της οικονομίας και της αύξησης των επιτοκίων από την Fed και την ανακοίνωση ότι θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της. Ο υποτονικός πληθωρισμός είναι εν μέρει ο λόγος για αυτή την εξέλιξη. Η BlackRock εκτιμά ότι αυτή η δυναμική θα αντιστραφεί το 2018, καθώς ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα αυξηθεί πάνω από 2%. Ωστόσο, οι διαρθρωτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μετά την κρίση άνοδο των παγκόσμιων αποταμιεύσεων, να περιορίζει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια καθώς η Fed συνεχίζει τις αυξήσεις επιτοκίων το 2018. Το συμπέρασμα: το 2017 ήταν ένα σχεδόν τέλειο έτος για τα risk assets. To 2018 δύσκολο να το "ισοφαρίσει".

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων