Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Δεκ-2017 00:53

  Guardian Trust: Το πρόβλημα με τα κεφάλαια και ο κίνδυνος εκκαθάρισης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Guardian Trust: Το πρόβλημα με τα κεφάλαια και ο κίνδυνος εκκαθάρισης

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήταν θέμα χρόνου τελικά τα προβλήματα του χρηματιστηριακού κλάδου, τα οποία παρέμεναν στα υποσέλιδα της επενδυτικής προσοχής, να αναδυθούν με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια. H υπόθεση της Guardian Trust αποκάλυψε ένα μικρό μέρος των προβλημάτων του κλάδου.

  H χρηματιστηριακή, η οποία ιδρύθηκε το 1998 και βρίσκεται στην Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, αφού βίωσε την τραγική συρρίκνωση του ισολογισμού της τα τελευταία χρόνια, αυτήν την εβδομάδα είδε να χάνεται και η άδεια λειτουργίας της ως ΑΕΠΕΥ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις παράβασης της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς που καθιστά τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει "έλλειμμα" στα κεφάλαια που έπρεπε να υπάρχουν και σε αυτά που πραγματικά υπήρχαν για τους πελάτες. Αυτό το ταμειακό έλλειμμα, το οποίο εντόπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποτέλεσε το λόγο αναστολής της λειτουργίας, αν και όπως διαρρέεται υπήρξαν κάποιες κινήσεις από τον διοικητικό κύκλο της χρηματιστηριακής για μείωση της "τρύπας".

  Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr το πρόβλημα στους καλά γνωρίζοντες τη μελέτη των ισολογισμών της Guradian Trust διαφαινόταν το τελευταίο διάστημα, με την κορύφωση μάλιστα της επιφύλαξης που εξέφρασε ο ορκωτός λογιστής για τις καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2017, εφιστώντας μάλιστα προσοχή στη σημείωση 7,4 "Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις". 

  Ειδικότερα, η έκθεση ανέφερε ότι "στις απαιτήσεις από πελάτες περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση από προηγούμενες χρήσεις συνολικού ποσού 240 χιλ. ευρώ περίπου. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει διενεργηθεί απομείωση επί των απαιτήσεων αυτών σε προηγούμενες χρήσεις, κατά την εκτίμησή μας ποσού 240 χιλ. ευρώ. Λόγω του γεγονότος αυτού η αξία των απαιτήσεων από πελάτες και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα".

  Το παράξενο είναι ότι η έκθεση του ορκωτού ανέφερε τα ίδια από το 2015, διατυπώνοντας την ίδια επιφύλαξη: "στις απαιτήσεις από πελάτες περιλαμβάνονται και απαιτήσεις σε καθυστέρηση από προηγούμενες χρήσεις συνολικού ποσού 472 χιλ. ευρώ για το οποίο δεν έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη. Κατά την εκτίμησή μας για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση των απαιτήσεων αυτών έπρεπε να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη ποσού 472 χιλ. ευρώ. Λόγω του μη σχηματισμού της πρόβλεψης αυτής, η αξία των απαιτήσεων από πελάτες, τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης και τα Ίδια Κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά το ποσό αυτό".

  Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 προσθέτει ο ορκωτός την εξής φράση: "Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της εταιρείας στις 30/06/2017 έχει καταστεί κατώτερο του 50% του καταβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ως εκ τούτου συντρέχουν οι λόγοι εφαρμογής του άρθρου 47 του ΚΝ 2190/20". Με άλλα λόγια εφιστούσε την προσοχή για την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου στην χρηματιστηριακή. Μάλιστα για αυτό το λόγο η διοίκηση της Guardian Trust είχε προγραμματίσει γενική συνέλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχει και πρόσκληση για πρώτη επαναληπτική συνέλευση για τις 26 Σεπτεμβρίου χωρίς όμως αυτή να πραγματοποιηθεί και χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση για τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε. 

  Πάντως, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, υπάρχει μια "διακριτικότητα" στην αγορά αναφορικά με τους εν εξελίξει ελέγχους στην Guardian Trust, έως ότου βγει το πόρισμα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, γίνονται ενέργειες από τη διοίκηση για κάλυψη του προβλήματος. 

  Εάν δεν επιτευχθεί κάποια λύση, τότε θα αναλάβει Ειδικός Εκκαθαριστής, ο οποίος θα απευθύνει και τη σχετική πρόσκληση σε όσους έχουν απαιτήσεις από τη χρηματιστηριακή. Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, που είναι το αποθεματικό ασφαλείας των χρηματιστών, καλύπτει απώλειες επενδυτών, έως 30.000 ευρώ ανά πελάτη, όταν μία AXE κλείνει, αφού όμως πρώτα ο επενδυτής μπορεί να αποδείξει ότι τα στοιχεία που έδωσε αποτυπώνονται στα στοιχεία της εταιρείας, με την προϋπόθεση ότι η συναλλαγή του με τη χρηματιστηριακή εταιρεία αφορούσε κάποια από τις υπηρεσίες: Λήψη και διαβίβαση εντολών, διαχείριση χαρτοφυλακίου, αναδοχή έκδοσης, συναλλαγές χρηματιστηριακών πραγμάτων.

  Πρόκειται πάντως για ένα πρόβλημα που υπήρχε και εξελισσόταν και υπάρχει και εξελίσσεται σε μέρος του κλάδου. Η αρνητική αυτή εξέλιξη επηρεάζει άμεσα τις ελληνικές χρηματιστηριακές, οι οποίες πρέπει να προετοιμαστούν και για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας MiFid II. Η εφαρμογή της οδηγίας, η "υπερρύθμιση" των αγορών, όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί αναλυτές, θα προσθέσει επιπλέον κόστος στον κατά τα άλλα ζημιογόνο κλάδο των ελληνικών χρηματιστηριακών. 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί, το 2016 οι ζημίες που κατέγραψαν οι εγχώριες χρηματιστηριακές ξεπερνούν τα 27 εκατ. ευρώ, ήτοι πολλαπλάσιες εκείνων του 2015, με τις εκτιμήσεις του κλάδου να μην είναι και τόσο αισιόδοξες για το τρέχον έτος. Η απώλεια των ιδίων κεφαλαίων μάλιστα φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ, μετά τα 13 εκατ. της "ζημίας" του προηγούμενου έτους. 

  Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, για να ανακάμψει ο κλάδος θα πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν εκδηλωθεί με βιώσιμο τρόπο. Ποιες είναι αυτές; Να αυξηθεί σημαντικά η συναλλακτική δραστηριότητα στην κεφαλαιαγορά, να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά και με περισσότερα κεφάλαια οι Έλληνες επενδυτές και να ανασυνταχθεί ο πολυδιασπασμένος κλάδος. Και φυσικά οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν πιο σχολαστικά τον κλάδο.

  Η διοίκηση 

  Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2016 Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είναι ο 63χρονος Δημήτρης Φίλιππας (οικονομολόγος), και Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής ο 41χρονος Γεώργιος Νεκτάριος Κολοκοτρώνης (χρηματιστής). Ως μέλη εμφανίζονται οι Αντώνης Σ. Παπαφιλίππου και Γεώργιος Ν. Γιαννακόπουλος. Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο υπάρχει και παραίτηση από το ΔΣ. Σύμφωνα με ενημέρωση στο ΓΕΜΗ ο κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος του Γερασίμου δεν αποτελεί από την 19-02-2016 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Guardian. 

  Σημειώνεται ότι το Capital.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον κ. Φίλιππα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  Έλεγχοι της Επ. Κεφαλαιαγοράς στην Guardian Trust

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων