Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Οκτ-2017 16:02

  UBS: Οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί το tapering του Ντράγκι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί το tapering του Ντράγκι

  To tapering δεν πρέπει απαραίτητα να προκαλέσει tantrum (αναταραχή), σημειώνει η UBS σε νέο της report. Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα περαιτέρω μείωση του ρυθμού των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από 60 δισ. ευρώ και παράταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες.

  Οι αγορές απορρόφησαν τα νέα για τα οποία είχαν ήδη προετοιμαστεί, λαμβάνοντας ώθηση από τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ. Αμέσως μετά την απόφαση, ο Euro Stoxx 600 επέκτεινε τα κέρδη του, ενώ το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου.

  Η ήρεμη αντίδραση της αγοράς δεν είχε καμία σχέση με το απότομο sell-off σε μετοχές και ομόλογα που είχε ακολουθήσει τη δήλωση της Fed τον Μάιο του 2013 ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε tapering.

  Οι επενδυτές - και οι κεντρικοί τραπεζίτες - έχουν μάθει από τότε ότι η απόσυρση των έκτακτων μέτρων δεν χρειάζεται να σημάνει και το τέλος του ράλι των αγορών. Για παράδειγμα, η συνολική απόδοση του S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 57% από τότε που η Fed ανακοίνωσε, στις 18 Δεκεμβρίου του 2013, ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων. Έτσι, το συμπέρασμα της UBS από την απόφαση της ΕΚΤ είναι σαφές: μην πανικοβάλεστε και παραμείνετε στις μετοχές.

  Φυσικά, αυτό το βήμα της ΕΚΤ προς τη νομισματική σύσφιξη είναι πιθανό να αλλάξει μέρος της δυναμικής της αγοράς, δημιουργώντας ευκαιρίες, όπως τονίζει η τράπεζα:

  Τα ευρωπαϊκά junk ομόλογα φαίνονται ευάλωτα. Λόγω της ισχυρής ζήτησης, των χαμηλών εκδόσεων και της βελτίωσης της πιστωτικής ποιότητας, η απόδοση του δείκτη των ομολόγων υψηλής απόδοσης της BofA Merrill Lynch άγγιξε αυτό το μήνα το χαμηλό ρεκόρ του 2,15%, πολύ κοντά στην απόδοση των αμερικανικών πενταετών κρατικών ομολόγων (2,07%). Το spread μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλής απόδοσης και των γερμανικών Bunds, στις 233 μ.β, είναι επίσης το χαμηλότερο στην περίοδο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ενώ οι υγιείς ευρωπαϊκές προοπτικές ανάπτυξης και τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών δεν εκπέμπουν λόγο για συναγερμό,  η UBS εκτιμά ότι τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων στην Ευρώπη είναι ακριβά. Το tapering της ΕΚΤ θα προκαλέσει την διεύρυνση του spread και μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους τίτλους υψηλής απόδοσης.


  Η κορόνα Σουηδίας θα υπεραποδόσει του ελβετικού φράγκου. Το tapering της ΕΚΤ είναι το τελευταίο νομισματικό ντόμινο που θα πέσει. Κάθε βήμα της κεντρικής τράπεζας προς την απόσυρση των έκτακτων μέτρων διευκολύνει τις άλλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν. Οι πληθωριστικές και αναπτυξιακές προοπτικές της Σουηδίας υποδεικνύουν ότι η Riksbank είναι πιθανό να αυξήσει ξανά τα επιτόκια σύντομα. Αντίθετα, η UBS αναμένει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η οποία δήλωσε ότι το φράγκο είναι υπερτιμημένο έναντι του ευρώ, θα κινηθεί πιο αργά προς τη νομισματική σύσφιξη.

  Στο επόμενο διάστημα, το ευρώ μπορεί να αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου. Η ΕΚΤ εξέφρασε την ανησυχία της για την ταχεία ανατίμηση του ευρώ νωρίτερα αυτό το έτος και τα ήπια σχόλια του Draghi μετά τη συνεδρίαση είναι πιθανό να έχουν στόχο το νόμισμα - συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης ότι παραμένει απαραίτητη η ύπαρξη "άφθονης" ποσότητας έκτακτων μέτρων και ότι η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που ωριμάζουν "για μεγάλο χρονικό διάστημα". Από την άλλη πλευρά, το δολάριο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από την πρόοδο της φορολογικής μεταρρύθμισης και μία πιο επιθετική Fed.

  Όπως τονίζει η UBS, παραμένει overweight στις παγκόσμιες μετοχές και underweight στα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης. Είναι επίσης overweight στην κορόνα Σουηδίας έναντι του ελβετικού φράγκου για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα υποχωρήσει περαιτέρω το αμέσως επόμενο διάστημα.


  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων