Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Οκτ-2017 12:30

  Bullish (ξανά) οι αναλυτές για το ευρώ - Στο 1,25 το "βλέπει" η JP Morgan

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Bullish (ξανά) οι αναλυτές για το ευρώ - Στο 1,25 το "βλέπει" η JP Morgan

  Η πρόσφατη ανάκαμψη του δολαρίου, λόγω των προοπτικών αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ αλλά και της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης του Trump, είχε κάνει αρκετούς αναλυτές επιφυλακτικούς απέναντι στο ευρώ το οποίο είχε τρέξει σημαντικά φέτος και ειδικά μετά τις γαλλικές εκλογές, με το ράλι του να αγγίζει το 12% έναντι του αμερικάνικου νομίσματος.

  Πλέον, μετά τις εξελίξεις γύρω από την Καταλονία αλλά και την δημοσίευση των πρακτικών της Fed, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες φαίνεται ότι το... ξανασκέφτονται και εκτιμούν ότι οι πιθανότητες έχουν αρχίσει και γέρνουν ξανά προς την περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ, ενόψει και της συνεδρίασης της ΕΚΤ σε δύο εβδομάδες όπου θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για το QE.

  Έτσι, οι πολιτικές ανησυχίες έχουν μειωθεί, αφού η Καταλονία δεν προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, σταματώντας έτσι την πτώση του ευρώ ενώ η αδυναμία του δολαρίου η οποία επέστρεψε και οποία τροφοδοτήθηκε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν ότι αρκετοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό, επίσης στηρίζει το ενιαίο νόμισα για το επόμενο διάστημα.
   
  Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι το ευρώ θα κινηθεί υψηλότερα λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας και καθώς οι παγκόσμιοι διαχειριστές χρήματος συνεχίζουν να διατηρούν χαμηλή έκθεση στο ενιαίο νόμισμα σε ένα περιβάλλον ισχυρής παγκόσμιας ρευστότητας.

  Σύμφωνα με την Credit Agricole, ο "πάγος" που έχει μπει σχετικά με την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενισχύει τις προοπτικές του ευρώ. Αν και τα σύννεφα δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως πάνω από την περιοχή της Ισπανίας, το κλίμα είναι πολύ πιο θετικό για την αγορά και η C.A εκτιμά ότι το ευρώ θα κινηθεί ανοδικά όχι μόνο έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου το επόμενο διάστημα. Oπως τονίζει διατηρεί τις long θέσεις της στο ευρώ με στόχο το 1,22 έναντι του δολαρίου.

  Σύμφωνα με την Citi, το δολάριο βρίσκεται αντιμέτωπο με την έναρξη της bear market του. Όπως σημειώνει, από το 1975, οι bull markets του δολαρίου διαρκούν 5-6 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ οι bear markets περίπου 10 χρόνια. Σύμφωνα με την Citi,  η τρέχουσα bull market ξεκίνησε το 2011 kαι σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος, μπορεί να έχει τελειώσει και να ξεκινά η bear market.

  H JP Morgan εκτιμά από την πλευρά της ότι το ευρώ αναμένεται να αγγίξει το 1,2500 έναντι του δολαρίου έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Όπως σημειώνει,  η περιουσία και τα μετρητά των αμερικανικών εταιριών στο εξωτερικό – εκτός ΗΠΑ – εκτιμάται σε 2,2 τρισ. δολάρια. Ωστόσο από αυτό το ποσό, αυτά που θα μπορούσαν να επαναπατριστούν (μετά και το σχέδιο Trump για μείωση των φόρων σε αυτά τα κεφάλαια) είναι περίπου 456 δισ. δολάρια, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων είτε είναι ήδη τοποθετημένα στο αμερικανικό νόμισμα είτε είναι αντισταθμισμένα.

  Όπως σημειώνει, το δολάριο ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω του περιορισμού των ανησυχιών για το έλλειμμα των ΗΠΑ καθώς και των αυξήσεων επιτοκίων της Fed , και όχι λόγω των αναφορών γύρω από τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που πυροδότησαν οι εξαγγελίες Trump.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν θα ωφελήσει το δολάριο, ωστόσο σύμφωνα με την JP Morgan, οποιαδήποτε ανάκαμψη στο δολάριο θα περιοριστεί από τις αλλαγές των προσδοκιών γύρω από τη νομισματική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα έναντι του ευρώ.

  Η JPMorgan αναμένει ότι το ευρώ θα αυξηθεί στο 1,2500 έναντι του δολαρίου  μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, από περίπου1,1870 σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά στην ομαλοποίηση της πολιτικής της.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων