Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Οκτ-2017 12:03

  Credit Suisse: Οι 6 παράγοντες που θα καθορίσουν το ράλι των αγορών το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Credit Suisse: Οι 6 παράγοντες που θα καθορίσουν το ράλι των αγορών το 2018

  Η Credit Suisse είναι από τι πρώτες επενδυτικές τράπεζες που δημοσιεύει τις εκτιμήσεις της για το 2018, τόσο για τις μετοχές όσο και για την οικονομία, και δηλώνει bullish. Οι αναλυτές της "βλέπουν" τον S&P 500 να αγγίζει τις 2.987 μονάδες έως το τέλος του έτους, με ετήσια άνοδο της τάξης του 11%, ενώ προβλέπουν ότι η αύξηση κερδών ανά μετοχή θα κυμανθεί στο 6% και το 7% τα επόμενα δύο χρόνια, από $130 φέτος σε $147 το 2019.

  "Οι απόψεις μας για την αγορά βασίζονται σε ένα υποστηρικτικό για τις αγορές οικονομικό περιβάλλον, με χαμηλό κίνδυνο ύφεσης και ανάκαμψη των βραχυπρόθεσμων οικονομικών δεικτών", όπως σημειώνει η Credit Suisse στη νέας της έκθεση. "Ενώ αναμένουμε πιο... ήρεμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, παράλληλα εκτιμούμε ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν την συγκράτηση των δαπανών και την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ενώ αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω ο επιχειρηματικός κύκλος”, όπως επισημαίνει.

  Η Credit Suisse επίσης στοιχηματίζει στη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των κλάδων που ξεχώρισαν και το 2017. Ο κλάδος της τεχνολογίας παραμένει ο "αγαπημένος" της τράπεζας, παρόλο που είναι ακριβός σε όρους p/e, ενώ αναμένει ότι και οι τραπεζικές μετοχές θα σημειώσουν νέο ράλι λόγω του πιο ευνοϊκού ρυθμιστικού περιβάλλοντος στις ΗΠΑ.

  "Οι προβλέψεις μας βασίζονται στους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες ιστορικά, αυτόν των εταιρικών κερδών και αυτόν τιμών των μετοχών, αν και πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν το μονοπάτι της αγοράς στο εγγύς μέλλον", όπως επισημαίνει. Σύμφωνα με την τράπεζα, έξι είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της Wall Street το 2018.

  Πολιτική Trump

  Οι μετοχές που θα αναμενόταν να επωφεληθούν περισσότερο από την μείωση των εταιρικών φόρων ενισχύθηκαν μετά τις εκλογές των ΗΠΑ αλλά υποχώρησαν πρόσφατα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αμφισβήτησαν το σχέδιο του Donald Trump για την φορολογική μεταρρύθμιση. "Αναμένουμε ότι το προτεινόμενο φορολογικό σχέδιο θα είναι δύσκολο να περάσει ή θα έχει λιγότερη επίδραση από ό, τι ελπίζαμε", τονίζει η Credit Suisse.

  "Ενώ πιστεύουμε ότι η αγορά θα επικροτούσε αρχικά τέτοιες ενέργειες, αναμένουμε ότι η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί γρήγορα στα υψηλότερα δυνητικά ελλείμματα και τον πληθωρισμό των μισθών, που είναι αρνητικά για τις μετοχές".

  Νέα ηγεσία στην Fed

  Ο Trump δήλωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι θα κάνει μια ανακοίνωση σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί της Fed, αφού η θητεία της προέδρου Janet Yellen λήγει τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αναφορές, σκέφτεται επιθετικούς πολιτικούς όπως οι Kevin Warsh και John Taylor.

  Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα γύρω από την αντικατάσταση της Yellen που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά: (1) αλλαγή στην αντιληπτή ανεξαρτησία της Fed, και (2) τερματισμός της ηπερ-ήπιας νομισματικής πολιτικής, σημειώνει η C.S.

  Μεταβλητότητα

  Οι μετοχές ιστορικά σημειώνουν ράλι όταν ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE είναι πολύ χαμηλός. Η μεταβλητότητα της αγοράς ήταν εξαιρετικά χαμηλή καθ 'όλη τη διάρκεια της ανάκαμψης, ενώ ο δείκτης VIX βρίσκεται σήμερα στις 9,7 μονάδες. Αυτό έχει εφησυχάσει τους επενδυτές και έχει κάνει την αγορά ευάλωτη σε μία διόρθωση, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Η Credit Suiise διαφωνεί και εκτιμά ότι η αγορά έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου το επόμενο έτος.

  Δολάριο

  Το εμπορικά σταθμισμένο δολάριο έχει υποχωρήσει 9% φέτος. Το μοντέλο της Credit Suisse δείχνει μία αναλογία 10: 1 μεταξύ των κινήσεων των νομισμάτων και των εταιρικών κερδών (προς την αντίθετη κατεύθυνση). Δυστυχώς, η κίνηση του δολαρίου είναι πολύ πιο περιορισμένη  σε ετήσια βάση (-3,3%) κι έτσι δεν αποτελεί σημαντικό παράγοντας στις προβλέψεις της για τις μετοχές, όπως εξηγεί.


  Βόρεια Κορέα

  Η ανησυχία δεν είναι μία επίθεση από τη Βόρειο Κορέα - την οποία οι επενδυτές δεν περιμένουν - αλλά τι θα συμβεί εάν η αμερικανική κυβέρνηση τιμωρήσει έναν από τους κυριότερους εμπορικούς της εταίρους: την Κίνα. "Παρόλο που τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να είναι στοχοθετημένες, με μικρό οικονομικό αντίκτυπο, έχουν τη δυνατότητα να κλιμακώνονται, και να διαταράσσουν την παγκόσμια ανάπτυξη", όπως σημειώνει η τράπεζα.

  Τυφώνες

  Ο αντίκτυπος των τυφώνων Irma και Harvey και οι προσπάθειες ανάκαμψης θα στρεβλώσουν πολλούς οικονομικούς δείκτες κατά τους προσεχείς μήνες, όπως σημειώνει η C.S τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα εκπλαγεί αν δει κάποιες εταιρείες να χρησιμοποιούν αυτές τις φυσικές καταστροφές ως μια ευκαιρία για να προχωρήσουν σε διαγραφές assets.

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ