Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 14:29

  UBS: Δεν είναι αργά για όσους έχασαν το τρένο του ράλι στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Δεν είναι αργά για όσους έχασαν το τρένο του ράλι στις αγορές

  Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI κινείται σε επίπεδα ρεκόρ έχοντας σημειώσει κέρδη κοντά στο 17% από τις αρχές του έτους, όπως σημειώνει η UBS σε νέο της report, τονίζοντας ότι παρά το ράλι οι διεθνείς μετοχές έχουν πολύ περιθώριο ανόδου ακόμη.

  Τα μεγάλα κέρδη που έχουν σημειώσει οι μετοχές ενδέχεται να βάλουν τους επενδυτές στον πειρασμό των ρευστοποιήσεων, ειδικά μετά από μια μακρά bull market και σε ένα περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

  Ωστόσο, όπως τονίζει η UBS, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους επενδυτές να διατηρήσουν την έκθεσή τους στις μετοχές, οι εξής:

  - Οι επενδυτές που προχωρούν σε ρευστοποιήσεις μετά από μια μεγάλη μέρα πτώσης κινδυνεύουν να χάσουν τα δυνατά ριμπάουντ. Στις 11 Σεπτεμβρίου για παράδειγμα, ο S&P 500 κέρδισε 1,1%, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Απρίλιο. Μακροπρόθεσμα, ένας επενδυτής που έχασε τις 10 ημέρες μεγαλύτερων κερδών από την 1η Ιανουαρίου του 1992 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2017 έχει απολαύσει μόλις το 50% των κερδών ενός επενδυτή με στρατηγική buy-and-hold.

  - Δεν είναι αργά για κέρδη από τις μετοχές. Οι μετοχές συνήθως κινούνται υψηλότερα σε αυτό το στάδιο του κύκλου. Ιστορικά, στους 18 έως έξι μήνες πριν από την ύφεση, οι παγκόσμιες μετοχές έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 19%.

  - Οι αποτιμήσεις δεν αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω κέρδη στις μετοχές. Οι παγκόσμιες μετοχές διαπραγματεύονται με αναλογία τιμών προς κέρδη (p/e) στο 17,8 έναντι του μέσου όρου 20 ετών που διαμορφώνεται στο 18 φορές. Ιστορικά, όταν οι αποτιμήσεις του δείκτη MSCI All Country World Index βρίσκονται στην κλίμακα 18-23, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 6% τους επόμενους έξι μήνες, έναντι συνολικού μέσου όρου 5%.

  Όπως καταλήγει η UBS, με δεδομένα τα παραπάνω, για όποιον επενδυτή επιλέξει να φύγει από την αγορά,  θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημαντικό κόστος εξόδου από τις μετοχές ή κίνδυνος αγοράς ακριβών hedges.  Αντίθετα, η τράπεζα πιστεύει ότι η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου είναι μια καλύτερη επιλογή διαχείρισης κινδύνου και όπως τονίζει παραμένει overweight στις παγκόσμιες μετοχές.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ