Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 13:35

  Citigroup: Πώς το παγκόσμιο "Mεγάλο Tapering" θα γονατίσει τις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To Μεγάλο Tapering έρχεται, σημειώνει η Citigroup σε νέο της report, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το προηγούμενο στο οποίο προειδοποιούσε για το τι θα συμβεί στις αγορές σε περίπτωση αλλαγής της στάσης των κεντρικών τραπεζών, η οποία τώρα είναι πλέον δεδομένη.

  Όπως τονίζει, μετά από πολλά χρόνια σημαντικών αυξήσεων των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών πλησιάζουν οι μεγάλες αλλαγές στις αγορές assets καθώς i) η Fed αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του ισολογισμού το Σεπτέμβριο και να την εφαρμόσει τον Οκτώβριο, ii) η ΕΚΤ πιθανότατα θα ανακοινώσει μείωση του όγκου των καθαρών αγορών τον Οκτώβριο (που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018) και πιθανώς να ολοκληρώσει το QE κατά το β΄' εξάμηνο του 2018. Επιπλέον, οι καθαρές αγορές ενεργητικού της Τράπεζας της Ιαπωνίας έχουν μειωθεί και θα συνεχίσουν να μειώνονται, παρόλο που η τράπεζα ακολουθεί τώρα μια πολιτική στόχευσης των αποδόσεων.

  Συνολικά, όπως επισημαίνει η Citi, οι αγορές καθαρών assets στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μειωθούν από τα 100 δισ. δολ. μηνιαίως σήμερα, σε  μηδέν μέχρι το τέλος του 2018  και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών θα κορυφωθούν σύντομα ( σε όρους δολαρίου στα τέλη του 2018 και σε σχέση με το ΑΕΠ στα μέσα του 2018).

  yy

  Η μεταβολή των αγορών των κεντρικών τραπεζών οφείλεται κυρίως στο καλύτερο οικονομικό σκηνικό στις ανεπτυγμένες αγορές με πολύ χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας και κάπως υψηλότερο πληθωρισμό, αν και οι πολιτικοί λόγοι και οι τεχνικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο.

  Οι κεντρικές τράπεζες θα ενεργήσουν προσεκτικά και ο άμεσος αντίκτυπος του παγκόσμιου tapering στην πραγματική οικονομία θα είναι πιθανώς μέτριος. Ωστόσο, κατά την άποψη της Citi, υπάρχει ουσιαστικός και μεγάλος κίνδυνος ότι θα πυροδοτήσει μεγάλες διορθώσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και ομολόγων.

  Εάν το Great Taper θα είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές, αυτό θα μεγεθύνει τις επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις, αυξάνοντας τις χρεοκοπίες εταιρειών και οδηγώντας τα νοικοκυριά να κόψουν την κατανάλωση, οδηγώντας έτσι σε σημαντική παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

  Γιατί οι κεντρικές τράπεζες κινούνται τώρα;

  Η Citi τονίζει ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ της Fed - η οποία πλησιάζει τη μείωση του ισολογισμού της - και άλλων κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ, BoJ, Riksbank) που μειώνουν τις καθαρές αγορές ενεργητικού. Εν τω μεταξύ, η BoE έχει ήδη ολοκληρώσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων, αλλά παραμένει λίγο μακριά από την εξέταση της μείωσης του ισολογισμού.

  Τα κίνητρα για τις αλλαγές στις πολιτικές ποικίλλουν μεταξύ των διαφόρων κεντρικών τραπεζών, αλλά υπάρχουν ορισμένα κοινά θέματα όπως: θεωρούν ότι η μείωση των έκτακτων μέτρων τόνωσης θα εμποδίσουν την ανάγκη για μία πιο απότομη σύσφιξη στο μέλλον, θέλουν να δημιουργήσουν χώρο για μελλοντικά κίνητρα εάν η οικονομία αποδυναμωθεί στο μέλλον, πολιτικοί λόγοι αφού σε κάποιες χώρες τα έκτακτα αυτά μέτρα θεωρούνται αμφιλεγόμενα, τεχνικοί λόγοι (πχ. η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με την έλλειψη assets για αγορά) και λόγοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας (οι αποτιμήσεις πολλών assets είναι πλέον αρκετά "τεντωμένες" και οι κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να περιορίσουν τις υπερβολές).

  Γιατί είναι σημαντικό θέμα το tapering


  Οι άμεσες επιπτώσεις του παγκόσμιου tapering στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανό να είναι μέτριες. Ωστόσο, ο συνολικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Σημαντικές διορθώσεις στις αγορές θα προκαλούσαν πιθανότατα μια πιο σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

  Γιατί θα υπάρξει διόρθωση στις αγορές

  Το αποτύπωμα που αφήνουν οι κεντρικές τράπεζες στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ μεγάλο. Οι συνδυασμένες θέσεις σε assets των πέντε κεντρικών τραπεζών με προγράμματα QE (BoE, BoJ, ΕΚΤ, Fed, Riksbank) ανέρχονται σε 11,5 τρις δολάρια.

  Η μείωση των αγορών των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει σε άνοδο της καθαρής προσφοράς των περιουσιακών στοιχείων που οι κεντρικές τράπεζες είχαν αγοράσει προηγουμένως, οι οποίες θα έπρεπε να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα . Η καθαρή προσφορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να ανέλθει από -200 δισ. δολάρια το 2016 και το 2017 σε 1,2 τρις δολάρια το 2018 και 1,9 τρις δολάρια το 2019. Η καθαρή προσφορά αμερικάνικων ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 230 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2018 και κατά περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια για το τα MBS των ΗΠΑ (Mortgage Backed Securities / επενδυτικά ομόλογα που διασφαλίζονται με διάφορα είδη υποθήκης). Οι εκδόσεις καθαρών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν κατακόρυφα (από πολύ αρνητικά ποσά), όταν η ΕΚΤ καταργήσει το QE.

  Για να απορροφηθεί η αύξηση της καθαρής προσφοράς, οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να μειωθούν έντονα, τόσο βραχυπρόθεσμα (το οποίο εξαρτάται κυρίως από τη ρευστότητα της αγοράς) όσο και μακροπρόθεσμα.

  r

  Η Fed κατέχει 2,5 τρις δολάρια αμερικάνικων κρατικών ομολόγων (18% του συνόλου), η ΕΚΤ κατέχει € 1,8 τρις (23%) κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης και η BoJ 431 τρις γεν ιαπωνικών = κρατικών τίτλων (46%).

  Επίσης, η Fed κατέχει το 29% ($ 1,8 τρις) των MBS, η ΕΚΤ το 27% των καλυμμένων ομολόγων της ευρωζώνης και το 15% των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η ΕΚΤ αγοράζει επίσης σημαντικό μερίδιο ομολόγων μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών της ευρωζώνης.

  Έτσι, σύμφωνα με την Citi το μεγαλύτερο χτύπημα θα δεχτούν τα assets με μεγαλύτερο ρίσκο όπως τα  αμερικάνικα ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα κρατικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, τα εταιρικά ομόλογα της ευρωζώνης, οι παγκόσμιες μετοχές και τα assets των αναδυόμενων αγορών.

  Μια ανησυχία είναι ότι το παγκόσμιο tapering θα οδηγήσει σε υψηλότερη μεταβλητότητα σε πολλές αγορές assets και αυτή η αύξηση θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτοσυντηρούμενη, καθώς η αυξανόμενη ρευστότητα θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να προσπαθήσουν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώσεις τιμών και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την μεταβλητότητα.

  Η Citi εκτιμά πως υπάρχει πάντως πιθανότητα, στο βαθμό που η αποστροφή ρίσκου των επενδυτών θα αυξηθεί ή / και η οικονομία εξασθενίσει κατά τη διάρκεια του tapering, οι τιμές των κρατικών ομολόγων να μειωθούν λιγότερο ή κaι να αυξηθούν καθώς οι κεντρικές τράπεζες αποχωρούν από αυτές τις αγορές, λόγω της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια όταν οι μετοχές πχ. υποστούν διόρθωση.

  Όσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σχετικά δίκαια αποτιμημένες πάντως, οι μεταβολές στην προσφορά των assets θα έχουν μέτρια επίδραση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και μέσω αυτών, στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο η Citi ανησυχεί ότι ορισμένες αποτιμήσεις βασικών assets εμφανίζονται μάλλον τεντωμένες, σύμφωνα με μια σειρά μετρήσεων. Για παράδειγμα, η αξία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς ως προς το ΑΕΠ είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι κυκλικά προσαρμοσμένοι δείκτες p / e είναι παρομοίως αυξημένοι. Επιπλέον, έχουμε περάσει μια ασυνήθιστα μεγάλη περίοδο χωρίς διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές.

  Οι επιπτώσεις της αλλαγής της στάσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στην οικονομία θα είναι σχετικά ήπιες, εν μέρει επειδή οι αναμενόμενες επιδράσεις στα επιτόκια της αγοράς θα ήταν πιθανώς μέτριες. Σε ορισμένες οικονομίες (π.χ. στην περιφέρεια της ευρωζώνης), τα αυξανόμενα επιτόκια θα μπορούσαν ωστόσο να οδηγήσουν σε αυστηρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, είτε επειδή οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα κρατικά ομόλογα, ή (στην ευρωζώνη) επειδή θα το απαιτήσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ