Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 11:35

  BofA: Πού ποντάρουν 214 funds και τι φοβούνται στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να.... πετούν κοντά στον ήλιο, αλλά όχι αρκετά κοντά για να κάψουν τα φτερά τους, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας μηνιαίας έρευνας στο περιβάλλον 214 διεθνών fund managers.

  H αμερικάνικη τράπεζα υπογραμμίζει τα ακόμη υψηλά επίπεδα μετρητών, στο 4,8% του μέσου χαρτοφυλακίου, γεγονός το οποίο, όπως τονίζει, δεν δείχνει καμία υπερβολή στις τοποθετήσεις ακόμα, με την όρεξη για ρίσκο να έχει πολλά περιθώρια ενίσχυσης.

  Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η BofA εκτιμά ότι οι αγορές θα μπορούσαν να παραμείνουν στην ανοδική πορεία τους είναι ότι οι θεσμικοί επενδυτές έχουν υποβαθμίσει τις προσδοκίες τους για άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων,

  Τον περασμένο Νοέμβριο, πάνω από το 26% των fund managers ανέμεναν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν "πολύ υψηλότερα", έναντι μόλις 5% στην τρέχουσα δημοσκόπηση.

  Η έρευνα της BofA επίσης αποκάλυψε ότι οι θεσμικοί επενδυτές έχουν γυρίσει σε underweight απέναντι στις μετοχές των ΗΠΑ σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές της ευρωζώνης, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 10 ετών (28%), με το αδύναμο δολάριο να λειτουργεί ως  μοχλός αυτή της στροφής. Οι θέσεις στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξηθεί στο 47% overweight.

  Οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν πάντως ότι το αμερικάνικο δολάριο είναι το περισσότερο  υποτιμημένο από τον Δεκέμβριο του 2014.

  Όσον αφορά τους δυνητικούς κινδύνους, η Βόρειος Κορέα είναι ο μεγαλύτερος με διαφορά, ενώ οι επόμενοι μεγαλύτεροι κίνδυνοι είναι τα πιθανά λάθη πολιτικής από την Fed ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Οι fund managers είναι επίσης πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το ποσοστό των επενδυτών που αναμένουν ένα σενάριο "Goldilocks" με ανάπτυξη πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και πληθωρισμό κάτω από τον μέσο όρο, αυξήθηκε στο ρεκόρ του 43%.

  Παράλληλα, ο αριθμός των επενδυτών που επιδιώκουν προστασία από μία πιθανή βουτιά των χρηματιστηριακών αγορών αυξήθηκε κατά το περισσότερο στους τελευταίους 14 μήνες. Όπως σημειώνει η BofA, σημειώθηκε άλμα 9 ποσοστιαίων μονάδων στο ποσοστό των επενδυτών που αγοράζουν προστασία έναντι του κινδύνου πτώσης των μετοχών (hedges), με μόνο το 27% να μην έχει αγοράσει προστασία.

  vv

  Τέλος, οι θέσεις στο Bitcoin - το οποίο έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 350% φέτος – θεωρούνται ως το πιο δημοφιλές (crowded) trade από το 26% των επενδυτών. Στη δεύτερη θέση και έχοντας εκθρονιστεί από την πρώτη,  είναι οι long θέσεις στον Nasdaq (22% των θεσμικών) και στην τρίτη ακολουθούν οι short θέσεις στο δολάριο (21%).

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ