Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 11:13

  Νευρική αναζήτηση κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Νευρικότητα εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από δύο ημέρες ήπιας και "χλιαρής" ανόδου, προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται στους περισσότερους τίτλους του.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,01% στις 810,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,06% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.136,19 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,46% στις 973,73 μονάδες.
   
  Από τη Δευτέρα (11/9), όταν και ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 800 μονάδες, υπήρξε μια μικρή αντίδραση η οποία τον επανέφερε στις 811 μονάδες χτες, ενδοσυνεδριακά, αλλά η αγορά με κάθε ευκαιρία δείχνει την αδυναμία της να ανατρέψει πλήρως το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί γύρω κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και την οικονομία γενικότερα.
   
  Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Σεπτέμβριος κυοφορεί σημαντικές εξελίξεις, το μέγεθος των αλλαγών που μπορεί να επιφέρουν ακόμη δεν έχει συλληφθεί από την αγορά. Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, προσπαθώντας να τηρήσουν περισσότερο αμυντικές θέσεις, αλλά και να ενθυλακώσουν και να κατοχυρώσουν τα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, εωσότου έχουν καλύτερη εικόνα.
   
  Η παρουσία των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα έχει δώσει βέβαια μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των δανειστών, ωστόσο η αγορά παρατηρεί ότι υπάρχει πολύ παρασκήνιο στις μεταξύ των δανειστών σχέσεις. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο σαφώς και υπερβαίνουν τις δυνατότητες αλλά και τις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης, με τις νέες ισορροπίες που πιθανόν να διαμορφωθούν να είναι ακόμη ασαφείς.
   
  Δείγμα του παραπάνω είναι και η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, και κατ' επέκταση στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενώ μέχρι τώρα, η αναμφισβήτητη στάση των ξένων επενδυτών στο ΧΑ ήταν η ανάγκη της παρουσίας του ΔΝΤ (το είχε αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν η συμπεριφορά του ΧΑ), εντούτοις η αγορά γίνεται πλέον μάρτυρας των ευρωπαϊκών προθέσεων για την απεμπλοκή του Ταμείου από τις ευρωπαϊκές διασώσεις (δηλώσεις Σόιμπλε, Μέρκελ, Ρεγκλινγκ, Γιουνκερ, κλπ).
   
  Δεδομένου του ότι μια τέτοια ριζική αλλαγή στο status των ευρωπαϊκών υποθέσεων θα χρειαστεί χρόνο για να συμβεί (αν αναλογιστούμε και την "ταχύτητα" των ευρωπαϊκών αποφάσεων), η αγορά δεν μπορεί να αποτιμήσει ακόμη τις προοπτικές που μπορεί να διαμορφωθούν σε περίπτωση που τη θέση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα (και στο τρέχον αλλά και σε ένα πιθανόν μελλοντικό) λάβει ένα αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
   
  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα χαρτοφυλάκια εμφανίζονται νευρικά στο ταμπλό, προκαλώντας συνεχώς αλλαγές προσήμου σε πολλούς τίτλους σήμερα. Εξαίρεση αποτελεί η Attica Bank, η οποία μετά το τριήμερο sell off, που της στοίχισε περί το 38% της αξίας της, σήμερα ανακάμπτει με κέρδη 15,62%. Εξαίρεση και η Λάμδα, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη με τις εξελίξεις στο Ελληνικό, υποχωρώντας σήμερα κατά 2,58%.
   
  Τα πρόσημα στο υπόλοιπο ταμπλό είναι ευμετάβλητα, με το θετικό να υιοθετούν μέχρι στιγμής οι Πειραιώς, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank, και το αρνητικό οι Βιοχαλκο, Τιτάν, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Jumbo, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie και Σαράντης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ