Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Σεπ-2017 11:06

  Την "ανάκτηση" των 810 μονάδων επιχειρεί το ΧΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Συνεχίζεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η ανοδική αντίδραση του χρηματιστηρίου Αθηνών, χωρίς ωστόσο να πείθει για τις αντοχές και τις δυνάμεις που μπορούν να διατεθούν για την επαναφορά της αγοράς σε περισσότερο "ασφαλή" επίπεδα.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,50% στις 810,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,58% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.133,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,91% στις 964,15 μονάδες.
   
  Η αγορά δείχνει συνεχώς ότι οι εξελίξεις που θα κάνουν τη διαφορά στην πορεία της, είτε αρνητικά είτε θετικά, είναι εκείνες που σχετίζονται γύρω από τον τραπεζικό κλάδο. Αυτό είναι που έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης διόρθωσης, αλλά και αυτός είναι που αδυνατεί να συνεισφέρει στην ανοδική αντίδραση που καταγράφεται από χτες.
   
  Οι εξελίξεις αυτές θα τεθούν στο μικροσκόπιο των θεσμών από σήμερα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το διπλό "τεστ" των τραπεζών εντός και εκτός Ελλάδος επικεντρώνεται σε πρώτη φάση στην πρόοδο σε επίπεδο διαχείρισης των κόκκινων δανείων και στο περιβάλλον που διαμορφώνεται αναφορικά με τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των capital controls, και σε δεύτερη φάση, στην ενημέρωση των "Θεσμών" για την εκκίνηση του εξωδικαστικού μηχανισμού. 
   
  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη σημερινή ατζέντα των "Θεσμών" βρίσκεται και το θέμα των capital controls, δεδομένου ότι μόλις την 1η Σεπτεμβρίου ίσχυσαν οι περαιτέρω ελαφρύνσεις που αποφασίστηκαν ένα μήνα πριν, αμέσως μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
   
  Με την επισήμανση ότι η ΤτΕ έχει επανειλημμένως τονίσει πως τα βήματα χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά μέχρι την πλήρη άρση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η γρήγορη αποκλιμάκωση του δανεισμού των τραπεζών από τον ELA μέσω της οποίας έχει βελτιωθεί σημαντικά η ρευστότητά τους.
   
  Επίσης, στο μικροσκόπιο των "Θεσμών" βρίσκεται από σήμερα και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με επισκόπηση της λειτουργίας της πλατφόρμας και των βελτιώσεων που ήδη έχουν συντελεσθεί στον ένα μήνα της λειτουργίας της. Η λειτουργία του μηχανισμού έχει τεράστια σημασία για τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη δυνατότητα των τραπεζών να απελευθερώσουν κεφάλαια για νέες, υγιείς χρηματοδοτήσεις. Σημειώνεται ότι επί συνόλου επιχειρηματικών χορηγήσεων 148 δισ. ευρώ, το 44% δηλαδή δάνεια άνω των 65 δισ. ευρώ, είναι μη εξυπηρετούμενα.
   
  Σε αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός κλάδος σήμερα δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, αλλά όχι ικανά να δημιουργήσουν αισιόδοξες προσδοκίες. Η Εθνική και η Eurobank σημειώνουν κέρδη 1,85% και 1,48% αντίστοιχα, η Πειραιώς κερδίζει 0,98% και η Alpha Bank είναι στο +0,50%. Χωρίς μεταβολή η Attica Bank, μετά το -10,68% της Παρασκευής και το -15,22% της Δευτέρας.
   
  Στον μη τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχει σηκώσει το βάρος της υπεράσπισης των επιπέδων, η Jumbo ενισχύεται κατά 2,57%, με τον Φουρλή και τον ΟΠΑΠ να ακολουθούν με +1,15% και +1,08% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Grivalia, Aegean, Βιοχαλκο, ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλεια, ΟΤΕ και Motor Oil.
   
  Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα χάνει 1,01%, ο ΟΛΠ, η Τιτάν και η Λάμδα σημειώνουν μικρές απώλειες, ενώ χωρίς πρόσημο κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Folli Follie, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ