Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Σεπ-2017 14:30

  "Φωτιά" παίρνει το ντιμπέιτ για το ευρώ: Φρένο στο ράλι ή εκτόξευση στο 1,30;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Φωτιά" παίρνει το ντιμπέιτ για το ευρώ: Φρένο στο ράλι ή εκτόξευση στο 1,30;

  To συνεχιζόμενο ντιμπέιτ σχετικά με τη... μοίρα του ράλι του ευρώ έγινε πιο έντονο από τα τέλη της περασμένης  εβδομάδας και μετά την πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους διεθνείς αναλυτές να ξεδιπλώνουν εκ νέου τις στρατηγικές και τις προβλέψεις τους, με κάποιους να βάζουν φρένο στο ράλι και άλλους να βλέπουν ακόμη και το 1,30 έναντι του δολαρίου.

  "Δεν θα συνιστούσαμε να κυνηγήσει κανείς περαιτέρω το ράλι του ευρώ. Η πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους παραμένει πεισματικά στο 1,20, ακόμη και την στιγμή που οι περισσότεροι αναλυτές ανεβάζουν τις προβλέψεις τους", όπως σημειώνει η HSBC, στο μηνιαίο Outlook της.

  "Η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο, αλλά ο σταδιακός χαρακτήρας που θα έχει – όπως σημείωσε η ΕΚΤ - δεν δικαιολογεί το σημερινό υψηλό επίπεδο της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου", όπως σημειώνει ο David Kohl, επικεφαλής συναλλάγματος της Julius Baer.

  Η ΕΚΤ μείωσε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και αύξησε τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο Mario Draghi δεν έκανε σημαντική προσπάθεια σχετικά με την δύναμη του ευρώ, το οποίο κινήθηκε ακόμη υψηλότερα κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου.

  "Η ομιλία της ΕΚΤ ήταν ανεπαρκής για να δώσει ακόμη και ένα προσωρινό χτύπημα στο ευρώ. Είναι δύσκολο να υπάρξει εκτροχιασμός του ράλι, επομένως οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις ήδη αρκετά υψηλές εκτιμήσεις μας για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αυξήθηκαν περαιτέρω ", όπως σημειώνει ο Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής έρευνας FX στην ιταλική τράπεζα UniCredit, υποδηλώνοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια στο ράλι.

  Αν και τόνισε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είχε κάποια επίδραση στις προβλέψεις του πληθωρισμού της ΕΚΤ, ο Ντράγκι δήλωσε ότι τα κέρδη για τα ζεύγη νομισμάτων που βασίζονται στο ευρώ αντικατοπτρίζουν τόσο την πρόσφατη δύναμη της οικονομίας της ευρωζώνης όσο και την αδυναμία σε άλλες περιοχές. Οι αγορές ανέμεναν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για να ωθήσουν το ευρώ χαμηλότερα.

  "Η αγορά θα έχει κατά νου ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να ανεχθεί την περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ βραχυπρόθεσμα, γεγονός που θα περιορίσει το ράλι έως τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου", όπως σημειώνει ο Mikael Olai Milhοj αναλυτής της Danske Bank. "Ωστόσο, οποιαδήποτε βουτιά θα είναι ρηχή και βραχύβια και θα οδηγήσει σε μια κίνηση υψηλότερα στους επόμενους 6 με 12 μήνες, καθώς κυριαρχούν οι ανοδικοί κίνδυνοι".

  Η Credit Agricole επισημαίνει ότι το μέγα ερώτημα για τους περισσότερους επενδυτές τώρα είναι το πόσο υψηλότερα μπορεί να πάει το ευρώ πριν το επόμενο πραγματικό εμπόδιο για τους ταύρους - την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου.

  Σύμφωνα με την τράπεζα,  η μακροπρόθεσμη δίκαιη αξία για την ισοτιμία ευρώ/δολάριου είναι το 1,25-1,27, ενώ σύμφωνα με το μοντέλο της το ευρώ θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1,30, προτού προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για τη διάβρωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης. Όπως τονίζει η κίνηση του ευρώ μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι το ενιαίο νόμισμα θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι τον Οκτώβριο.

  Η Nomura υποστηρίζει ότι η ισορροπία των κινδύνων δείχνει την επέκταση της τάσης ανατίμησης του ευρώ εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Οκτώβριο. "Υπάρχουν δυο δυνητικά ήπια στοιχεία (αναφορά της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην εισαγωγική δήλωση, υποβάθμιση του πληθωρισμού για το 2019 και καμία δέσμευση για την ανακοίνωση του Οκτωβρίου), αλλά η αγορά πιθανότατα τα έχει ήδη αποτιμήσει”. Όπως τονίζει, η ζήτηση για το ευρώ θα παραμείνει ισχυρή έως τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, λόγω των προσδοκιών για την ανακοίνωση του tapering.


  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ