Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Σεπ-2017 11:13

  Κίνα: Χαλαρώνει τους συναλλαγματικούς περιορισμούς για να συγκρατήσει την άνοδο του γουάν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κίνα: Χαλαρώνει τους συναλλαγματικούς περιορισμούς για να συγκρατήσει την άνοδο του γουάν

  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αρχίζει να αποσύρει τα μέτρα που είχαν στόχο την ενίσχυση του γουάν, μετά την πρόσφατη ανατίμηση του νομίσματός της που διέγραψε όλες τις περυσινές απώλειες. 

  Ξεκινώντας από σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας καταργεί τον κανονισμό που αύξανε το κόστος χρήσης συναλλαγματικών προθεσμιακών συμβολαίων (currency forward), καθιστώντας φθηνότερη για τους επενδυτές την αγορά δολαρίων ενώ πωλούν γουάν. Με βάση τον κανονισμό, οι τράπεζες υποχρεούνταν νωρίτερα να διακρατούν το 20% των διακανονισμών συναλλαγματικών προθεσμιακών συμβολαίων του προηγούμενου μήνα ως αποθεματικού έναντι συναλλαγματικού κινδύνου. 

  Παράλληλα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας απέσυρε επίσης την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών στις καταθέσεις σε γουάν για τις ξένες τράπεζες.

  Το γουάν υποχωρεί ελαφρώς στον απόηχο της χαλάρωσης των νομισματικών περιορισμών μετά από κέρδη άνω ου 1% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως εξηγούν οι μετέχοντες στην αγορά, η άρση ορισμένων συναλλαγματικών περιορισμών της Κίνας δείχνει πως η απότομη ανατίμηση του γουάν έχει προβληματίσει τις οι αρχές της χώρας.

  Σημειώνεται πως το γούαν έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 6.9% μέχρι στιγμής φέτος αντιστρέφοντας τις περυσινές απώλειες του 6.5%. Η ισοτιμία δολαρίου / γουάν διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 6,51 γουάν. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ