Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 17:54

  Στις 802 μονάδες "προσγείωσαν" οι πωλητές το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στις 802 μονάδες "προσγείωσαν" οι πωλητές το Χρηματιστήριο

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες που έφτασαν το 1% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία συνεδρίαση ότι η τελική εικόνα "παίζεται” στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης, αφού ο όγκος των ρευστοποιήσεων και σήμερα εστιάστηκε εκεί. 

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 802,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 802,45 μονάδων (-1,06%) και 814,64 μον. (+0,44%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 39,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,6 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,60%, στις 2.114,18 μονάδες, ενώ στο -2,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.107,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,50% στις 955,57 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,95%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,78%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 5,13%.

  Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, η έλλειψη ισχυρών καταλυτών φαίνεται να έχει αδρανοποιήσει την Αγορά η οποία δείχνει περισσότερο πρόθυμη να κινηθεί καθοδικά καθώς η χρονική απόσταση από τις ημερομηνίες σταθμούς που θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο είναι σημαντική. 

  Η υποχώρηση της Αγοράς γίνεται με αργό ρυθμό και σχετικά χαμηλό τζίρο δοκιμάζοντας καθημερινά την υπομονή των εμπλεκομένων και δη όσων παραμένουν με αυξημένες θέσεις τοποθετημένοι στο ΧΑ. Η προσέγγιση των 800 μονάδων αν και βρίσκεται εντός του βεληνεκούς που θα δικαιολογούσε μια διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά, συνδέεται και με το διεθνές περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει αυξημένη μεταβλητότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

  Οι ανακοινώσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκαν με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη εκπλήξεων που θα έδιναν λόγους για ζωηρότερες θετικές αναθεωρήσεις των δυνητικών περιθωρίων ανόδου. Οι τράπεζες που αποτελούν την ατμομηχανή της τάσης της αγοράς για άλλο ένα τρίμηνο είχαν αδύναμη επίδοση στην τελική γραμμή προσέχοντας περισσότερο την εκπλήρωση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. 

  Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις το ως τώρα μέτριο εξάμηνο δεν δίνει μεγάλα κίνητρα αγορών ενώ και τα πολλά και σημαντικά ανοικτά μέτωπα εντείνουν το σκεπτικισμό για τον κλάδο. Η έλλειψη φρεσκάδας σε επίπεδο επιχειρηματικών νέων και η ανακοίνωση μετριοπαθούς ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο ήταν παράγοντες που δεν άλλαξαν κάτι επί της ουσίας ενώ η ΔΕΘ φαίνεται να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα από πλευράς αναπτυξιακών εξαγγελιών.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πλέον χαμηλότερα του εύρους διακύμανσης θέτοντας σε πτωτική αμφισβήτηση πλέον την τρίμηνη συσσώρευση τιμών. Ωστόσο η απώλεια δυναμικής στις συναλλαγές λειτουργεί ανασταλτικά στο να εκδηλωθεί μια εντονότερη κίνηση με αποτέλεσμα ο δείκτης να αναλώνεται σε δειλές πλάγιες κινήσεις. 

  Με αυστηρά τεχνικά κριτήρια το σπάσιμο της στήριξης δίνει πλέον καθοδικό περιθώριο 30 μονάδων καθώς όλοι οι τεχνικοί δείκτες έχουν γυρίσει αρνητικοί και οι ταλαντωτές έχουν ακόμα ικανό έδαφος πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Οι πωλητές κατάφεραν και πήραν απόσταση από τους δύο κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών και παρά τα κλεισίματα καλλωπισμού που έγιναν κατά την διάρκεια της εβδομάδας έχουν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της τάσης με την βοήθεια των τραπεζικών μετοχών οι οποίες βρίσκονται σε μια παρατεταμένη διαγραμματική αδυναμία. 

  Τα δεδομένα της τάσης δεν πρόκειται να αλλάξουν όσο ο Γενικός Δείκτης χάνει την επαφή του με τις 820 μονάδες οι δε συναλλαγές δεν φαίνεται να βοηθούν επί του παρόντος να μπει ένα φρένο στην αργή διολίσθηση της Αγοράς, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Attica Bank, μετά το χθεσινό -14,44% έκλεισε σήμερα στο -10,68%, με τη Βιοχαλκο να ακολουθεί με το δικό της -4,97%. Άνω του 3% οι απώλειες σε Eurobank, Ελλάκτωρ, Φουρλής και Πειραιώς, ενώ άνω του -2% έκελισαν τελικά οι Alpha Bank, Λάμδα, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ. 

  Οι απώλειες των Ελληνικών Πετρελαίων, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Μυτιληναίο και ΟΛΠ να συγκρατούν κάτω του 1% την πτώση τους. Εθνική και Grivalia έκλεισαν αμετάβλητες, με την πρώτη μάλιστα να μηδενίζει κέρδη της τάξεως του 1,52% που σημείωνε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. 

  Στον αντίποδα, η ΕΕΕ και η Τιτάν προσπάθησαν να προσφέρουν κάποια αναχώματα στην πτώση, κλείνοντας με κέρδη 1,65% και 1,31% αντίστοιχα, ενώ περιορισμένη ήταν η άνοδος σε ΟΤΕ. Folli Follie, Motor Oil και Σαράντη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ