Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 16:20

  Υποκύπτει στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Υποκύπτει στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Διευρύνονται σταδιακά οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό την πίεση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος αδυνατεί να διαλύσει την αβεβαιότητα από τα μέτωπα που έχουν προκύψει.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,55% στις 806,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,14% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.123,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,46% στις 965,82 μονάδες.
   
  Αν και η αγορά κινήθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης θετικά, πλέον δέχεται ισχυρές πιέσεις, χάνοντας και πάλι το επίπεδο των 810 μονάδων. Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα δείχνει βελτιωμένη αυτήν την εβδομάδα, εντούτοις η τάση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν έχει αποσαφηνιστεί.
   
  Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, εκτός από τα βασικά μέτωπα που είναι ανοιχτά, σε οικονομικό, τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο, και έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγορά από την έναρξη του Σεπτεμβρίου, αρκετά χαρτοφυλάκια εμφανίζονται "risk sensitive" στην ελληνική αγορά. Και αυτό έχει να κάνει με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωζώνη.
   
  Ειδικότερα, όπως εξηγούν, ειδικά τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείξουν στη χώρα. Κάθε φορά που τέθηκε υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του (τεχνικός συνομιλητής και όχι χρηματοδότης) τα ξένα χαρτοφυλάκια έδειχναν ότι ανέβαζαν το επίπεδο αβεβαιότητας στο ΧΑ, προχωρώντας σε αναπροσαρμογή των θέσεων.
   
  Το τελευταίο διάστημα, εκτός της αρνητικής στάσης της Ελλάδα απέναντι στην παρουσία ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, και οι Ευρωπαίοι δείχνουν με κάθε ευκαιρία ότι μπορούν να συνεχίσουν και χωρίς το Ταμείο στις... υποθέσεις τους. Ήδη οι προτάσεις περί μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο πληθαίνουν, αλλά και ακούγονται από φωνές που επηρεάζουν τις εξελίξεις, όπως η Γερμανία.
   
  Η προοπτική απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αν και ακόμη όλες οι διεργασίες δεν έχουν αφήσει κάποιο αποτύπωμα που να μπορεί να αποσαφηνίσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων, προκαλεί έντονη νευρικότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια, τα οποία μάλιστα αποτυπώνουν τις ανησυχίες σε τίτλους - σηματωρούς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
   
  Στο ταμπλό τώρα, μετά το χθεσινό -14,44% η Attica Βank χάνει σήμερα 8,74%, με τον Φουρλή να ακολουθεί με -3,45% και τις Eurobank και Λάμδα να βρίσκονται στο -2,60% και -3,14% αντίστοιχα. Απώλειες 2,05% σημειώνει η Βιοχαλκο, οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil, Aegean, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.
   
  Στον αντίποδα, η ΕΕΕ ανέβασε ρυθμούς προσπαθώντας να ανακόψει την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη, κινούμενη με κέρδη 2,03%, ενώ μικρότερα του 1% είναι τα κέρδη σε Grivalia, Εθνική, ΟΛΠ, Folli Follie, ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ