Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 13:54

  "Εγκλωβισμένο" στην αβεβαιότητα το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Αδυναμία να αναπτύξει κάποια δυναμική εμφανίζει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και παραμένει σε θετικά εδάφη δεν καταφέρνει να βρει ρυθμό και να επιβεβαιώσει την ανοδική του αντίδραση.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,25% στις 813,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,51% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.137,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,15% στις 981,59 μονάδες.
   
  Η συνεδρίαση εξελίσσεται πανομοιότυπα με τις συνεδριάσεις ολόκληρης σχεδόν της εβδομάδας, με το ΧΑ να πασχίζει, χωρίς αποτέλεσμα, να ξεφύγει από τα νέα επίπεδα συσσώρευσης, πέριξ των 810 μονάδων. Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα δείχνει βελτιωμένη αυτήν την εβδομάδα, εντούτοις η τάση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν έχει αποσαφηνιστεί.
   
  Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, εκτός από τα βασικά μέτωπα που είναι ανοιχτά, σε οικονομικό, τραπεζικό και πολιτικό επίπεδο, και έχουν επηρεάσει αρνητικά την αγορά από την έναρξη του Σεπτεμβρίου, αρκετά χαρτοφυλάκια εμφανίζονται "risk sensitive" στην ελληνική αγορά. Και αυτό έχει να κάνει με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωζώνη.
   
  Ειδικότερα, όπως εξηγούν, ειδικά τα αμερικανικά χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά έχουν δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι καθοριστικής σημασίας για την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δείξουν στη χώρα. Κάθε φορά που τέθηκε υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του (τεχνικός συνομιλητής και όχι χρηματοδότης) τα ξένα χαρτοφυλάκια έδειχναν ότι ανέβαζαν το επίπεδο αβεβαιότητας στο ΧΑ, προχωρώντας σε αναπροσαρμογή των θέσεων.
   
  Το τελευταίο διάστημα, εκτός της αρνητικής στάσης της Ελλάδα απέναντι στην παρουσία ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, και οι Ευρωπαίοι δείχνουν με κάθε ευκαιρία ότι μπορούν να συνεχίσουν και χωρίς το Ταμείο στις... υποθέσεις τους. Ήδη οι προτάσεις περί μετατροπής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο πληθαίνουν, αλλά και ακούγονται από φωνές που επηρεάζουν τις εξελίξεις, όπως η Γερμανία.
   
  Η προοπτική απεμπλοκής του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, αν και ακόμη όλες οι διεργασίες δεν έχουν αφήσει κάποιο αποτύπωμα που να μπορεί να αποσαφηνίσει τις προθέσεις των εμπλεκομένων, προκαλεί έντονη νευρικότητα σε αρκετά χαρτοφυλάκια, τα οποία μάλιστα αποτυπώνουν τις ανησυχίες σε τίτλους - σηματωρούς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
   
  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΕΕ, με το +1,75% που καταγράφει συντηρεί τον γενικό δείκτη σε θετικά εδάφη, με τη Grivalia (+1,12%) να την ακολουθεί. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Alpha Bank, Folli Folli, Motor Oil και Aegean, ενώ χωρίς μεταβολή παραμένουν οι Σαράντης, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Ελλάκτωρ.
   
  Στον αντίποδα, η Attica Bank, μετά το χθεσινό +14,44% διορθώνει κατά 2,91% σήμερα, με τις Φουρλής και Λάμδα να ακολουθούν με απώλειες 1,20% και 1,09% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Eurobank, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ