Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Σεπ-2017 11:16

  ΧΑ: Νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, αλλά με... βαρίδια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
   
  Ήπια θετικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσπαθώντας για ακόμη μία ημέρα να απορροφήσει τις πιέσεις που εξακολουθούν στον τραπεζικό κλάδο, αλλά χωρίς να δείχνει ισχυρά σημάδια ότι μπορεί να ξεφύγει των τρεχόντων επιπέδων.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,36% στις 813,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.136,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,10% στις 981,12 μονάδες.
   
  Η αγορά παρακολουθεί, αλλά και διερευνά, τις διεργασίες που εξελίσσονται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Ε. Μακρόν, στην Αθήνα, ειδικά στον τομέα της σύναψης κάποιων επιχειρηματικών συμφωνιών. Αν και οι προσδοκίες είναι μετριοπαθείς, κάποιες κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές (όπως πχ χτες στην Attica Bank) δείχνουν την "ευαισθησία" της αγοράς σε διάφορες φήμες.

  Μήν ξεχνάμε άλλωστε ότι περίπου 100 επιχειρηματίες από τη Γαλλία και την Ελλάδα και από ένα ευρύ φάσμα κλάδων από τις τράπεζες, τη βιομηχανία, την ενέργεια, τον τουρισμό θα συμμετάσχουν στο σημερινό ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ που άρχισε το πρωί στο ίδρυμα Νιάρχος. Εκεί αναμένεται να διερευνηθεί το έδαφος για πιθανές νέες συνεργασίες και συμφωνίες.
   
  Επίσης υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις κρατικής περιουσίας, κάτι που έχει ήδη συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις προηγούμενων διαγωνισμών.
   
  Αρκετοί επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή άλλωστε δεν έχουν κρύψει ότι έρχονται στην Αθήνα με συγκεκριμένη ατζέντα για την προώθηση συγκεκριμένων project στα οποία συμμετέχουν, όπως αποκρατικοποιήσεις, εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ανάληψη κατασκευαστικών έργων, ενώ στον τραπεζικό τομέα έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για την παροχή τεχνογνωσίας από τη γαλλική αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα και έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων.
   
  Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά προσπαθεί να λάβει θέσεις στο πιθανό σενάριο της γαλλικής παρουσίας στο ελληνικό επιχειρείν, χωρίς βέβαια να καταφέρνει να αποβάλει τα βαρίδια που από τότε που άρχισε ο Σεπτέμβριος έχει στοιχήσει στο ΧΑ περί το 1,75% στον γενικό δείκτη και περί το 5,40% στον τραπεζικό δείκτη.
   
  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής και ο Σαράντης σημειώνουν κέρδη λίγο πάνω από το +1%, ενώ ήπια ανοδικά κινείται η πλειονότητα του FTSE 25, ήτοι οι Μυτιληναίος, ΕΕΕ, Εθνική, ΟΛΠ, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Folli Follie, Aegean, Βιοχαλκο και Τιτάν.
   
  Στον αντίποδα, οι Attica Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Ελληνικά Πετρέλαια κινούνται σε αρνητικά εδάφη, αλλά χωρίς καμίας οι απώλειες να ξεπερνούν το 1%. Χωρίς μεταβολή ακόμη οι Grivalia, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ