Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Αυγ-2017 20:00

  Γιατί δεν "κινδυνεύει" το ράλι του ευρώ και η bull market των μετοχών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί δεν "κινδυνεύει" το ράλι του ευρώ και η bull market των μετοχών

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ ήρθε να ταράξει κάπως την ευφορία των αγορών, βάζοντας μικρό φρένο στην risk-on επενδυτική στρατηγική, ωστόσο ούτε και αυτός –όπως και τόσοι άλλοι κίνδυνοι που έχουν περάσει τόσο το 2016 όσο και το 2017– δεν φαίνεται ικανός να φέρει τα πάνω-κάτω και να στείλει τους ταύρους στην... εξορία. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Με ένα μικρό διάλειμμα, οι παγκόσμιες αγορές διατηρούνται κοντά στα ιστορικά ρεκόρ τους ενώ το story του ισχυρού ευρώ και του αδύναμου δολαρίου φαίνεται να έχει πολύ δρόμο ακόμη αφού πλέον οι μεγάλοι παίκτες "φορτώνουν" τα χαρτοφυλάκιά τους με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ύστερα από τρία χρόνια κατά τα οποία το "σνόμπαραν".

  Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς συναλλάγματος "φορτώνουν" ευρώ

  Tα hedge funds, οι Κεντρικές Τράπεζες και οι asset managers αγοράζουν τώρα το ευρώ, ύστερα από τρία χρόνια... απουσίας, παρόλο που το ενιαίο νόμισμα αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή των κερδών από τις αρχές του 2017. Μετά τη βουτιά σε χαμηλά 14 ετών τον Ιανουάριο, έκανε ένα εντυπωσιακό comeback αγγίζοντας στις 2 Αυγούστου το 1,1910, επίπεδο που δεν έχει δει από τον Ιανουάριο του 2015. Κι όμως αγοράζουν, με τους αναλυτές, παρά τη μικρή υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας λόγω και των γεωπολιτικών αναταραχών που προκάλεσε η έντονη ρητορική ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, να εκτιμούν ότι το ράλι έχει ακόμη δρόμο.

  "Είναι καθαρή αυτοκτονία να είναι κανείς short στο ευρώ", όπως σημειώνει στο Bloomberg ο Ulf Lindahl, διευθύνων σύμβουλος της Bisset Associates. Όπως εκτιμά, το ευρωπαϊκό νόμισμα θα αγγίξει τα 1,30 δολάρια έως το τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα.

  "Αναμένουμε ότι το ευρώ θα έχει καλύτερες επιδόσεις, σίγουρα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Η στροφή προς το ευρώ και η προσδοκία ότι θα υπάρξει tapering από την ΕΚΤ είναι σίγουρα ένας μεγάλος παράγοντας", όπως σημειώνει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια στη Rabobank.

  "Η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της ΕΚΤ τώρα σχετικά με την αποστολή μηνυμάτων που θα μπορούσαν να κινήσουν το νόμισμα", όπως προσθέτει.

  Σύμφωνα και με τη Morgan Stanley, όσο η ΕΚΤ δεν... αντιδρά, η άνοδος του ευρώ δείχνει ασταμάτητη και ίσως το νόμισμα να μην έχει ακόμη καν αγγίξει την κορυφή του. Σύμφωνα μάλιστα με τους στρατηγικούς αναλυτές της αγοράς νομισμάτων της τράπεζας, η εκτόξευση του ευρώ στο 1,28 έναντι του δολαρίου φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, ακόμη και μετά τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

  Προς το παρόν η ΕΚΤ φαίνεται να αδιαφορεί για τη δύναμη του ευρώ, κυρίως επειδή αντικατοπτρίζει ισχυρότερα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία και καλύτερες προοπτικές για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνει η MS.

  Ωστόσο, η πρόσθετη δύναμη του ευρώ θα καταστήσει ολοένα και πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να είναι σίγουρη ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο της κάτω, αλλά κοντά στο 2%. Τον Ιούνιο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ βασίστηκαν σε παραδοχή συναλλαγματικής ισοτιμίας 1,09 έναντι του δολαρίου.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MS, μία ανατίμηση κατά 10% σε εμπορικά σταθμισμένους όρους μειώνει την αύξηση του ΑΕΠ και τον συνολικό πληθωρισμό κατά περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ισοδυναμεί με μείωση της τάξης του 5%-8% της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών.

  Παρά όμως τις προειδοποιήσεις για το ΑΕΠ και την εταιρική κερδοφορία, οι "παίχτες" της αγοράς συναλλάγματος δεν φαίνεται να τρομάζουν.

  Τα hedge funds

  Τα hedge funds έχασαν αρχικά το ράλι διατηρώντας bearish θέσεις απέναντι στο ευρώ έως τον Μάιο, πριν αποφασίσουν να μπουν δυναμικά στο νόμισμα, σύμφωνα και με την επιτροπή συναλλαγών, Commodity Futures Trading Commission, των ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με τον James Kwok, επικεφαλής νομισμάτων της Amundi, ο οποίος εκτιμά ότι το ευρώ θα κινηθεί στο 1,20 με 1,25 έναντι του δολαρίου έως το τέλος του έτους, οι traders που βασίζονται σε στρατηγικές momentum και τάσεων, είχαν τοποθετηθεί κατάλληλα για να αδράξουν από την αρχή το ράλι. Τα hedge funds, όμως, έχασαν αρχικά το τρένο.

  Εκτός από τα hedge funds, το ευρώ έχει συμμάχους και τους επενδυτές των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο εκτός των συνόρων για επενδυτικές ευκαιρίες, στρέφοντας τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις σε ευρώ.

  Όπως σημειώνει η OppenheimerFunds, η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη σήμερα για τις επενδύσεις στην Ευρώπη είναι οι Αμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι θα συνεχίζουν να στηρίζουν το ευρώ. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές που έχουν βασικό νόμισμα το δολάριο θα πρέπει να αγοράσουν ευρώ για να εκκαθαρίσουν συναλλαγές μετοχών σε ευρώ.

  Παράλληλα και τα ευρωπαϊκά funds "ψηφίζουν" ευρώ, αφού βλέπουν ότι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να δώσουν ώθηση στα ευρωπαϊκά assets.

  Επιπλέον, και οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους σε ευρώ τα τελευταία τρίμηνα, μετά τη μείωση της έκθεσής τους στα χαρτοφυλάκιά τους το διάστημα 2014-2015 λόγω των ανησυχιών για την ελληνική κρίση.

  Το αδύναμο δολάριο "καλό" σημάδι για τις μετοχές

  Εκτός από να δείχνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει μείνει πίσω σε σχέση με αυτήν της Ευρώπης φέτος και ότι τα trades του Τραμπ δεν κατάφεραν να διατηρηθούν μετά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, το αδύναμο δολάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι οι πιο ευνοϊκές επενδυτικές συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας που κυριαρχούν σήμερα, είναι πιθανό να παραμείνουν για περισσότερο διάστημα.
  Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τον Dow Jones να σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ, τον δείκτη S&P 500 να κερδίζει πάνω από 10% φέτος και τη μεταβλητότητα να βρίσκεται σε χαμηλά πολλών δεκαετιών. Ταυτόχρονα, το δολάριο έχει υποχωρήσει πάνω από 10% φέτος και στα χαμηλότερα επίπεδα 15 μηνών έναντι του καλαθιού των μεγαλύτερων διεθνών νομισμάτων.
  Με το δολάριο να αποτελεί το κυριότερο νόμισμα χρηματοδότησης στον κόσμο, οι επενδυτές ανησυχούσαν μέχρι πρόσφατα ότι οι δίδυμες δυνάμεις των αυξήσεων των επιτοκίων των ΗΠΑ και του ισχυρού δολαρίου θα εκτροχιάσουν το παγκόσμιο ράλι των μετοχών.

  Πριν από την πτώση του τρέχοντος έτους, ο δείκτης του δολαρίου είχε καταγράψει την καλύτερη τριετή απόδοσή της σε περισσότερα από τριάντα χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα ισχυρότερο δολάριο δείχνει προς σύσφιξη των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.

  Αντίθετα, όπως αναφέρει η Morgan Stanley, μια πτώση του δολαρίου κατά 2% ισοδυναμεί με περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού "overnight" στις ΗΠΑ για τα κεφάλαια των τραπεζών που είναι κατατεθειμένα στη Fed (γνωστό ως federal funds rate), όσον αφορά τον αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές συνθήκες.
  Η πτώση της τάξης του 8% που έχει σημειώσει το αμερικανικό νόμισμα από τον Απρίλιο συνέπεσε, επίσης, με μείωση των προσδοκιών για τις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας εκτεταμένο ράλι στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
  "Οι αγορές assets και το δολάριο κινούνται με γνώμονα την ήρεμη περίοδο που βιώνει η παγκόσμια οικονομία, καθώς και την προσεκτική στάση της Fed, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί", όπως σημειώνει η Bank of America - Merrill Lynch.

  Ο "χρησμός" του ΔΝΤ

  Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση του δολαρίου αναμένεται να συνεχιστεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των παγκόσμιων αγορών.
  Μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ανέφερε ότι το δολάριο παραμένει υπερτιμημένο κατά περισσότερο από 10% με 20%, με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Ο δείκτης της J.P. Morgan που παρακολουθεί την αποτίμηση του δολαρίου έναντι ενός προσαρμοσμένου για τον πληθωρισμό "καλαθιού" βασικών νομισμάτων, βρίσκεται κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

  Η πρόσφατη βουτιά του δολαρίου, παρά την ανάκαμψη λίγων... ωρών που έφεραν τα αισιόδοξα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, έρχεται επίσης σε μια στιγμή που οι οικονομικές προοπτικές πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να στοιχηματίζουν στην περαιτέρω αδυναμία του αμερικανικού νομίσματος.
  Σύμφωνα με τον Derek Halpenny, επικεφαλής παγκόσμιων αγορών στην MUFG στο Λονδίνο, ο δείκτης μη αντισταθμισμένων και αντισταθμισμένων παθητικών εισροών σε ευρωπαϊκές μετοχές έχει αυξηθεί από τις γαλλικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές είναι πιο άνετοι στο να έχουν έκθεση στην αγορά νομισμάτων τη στιγμή που αγοράζουν assets όπως οι μετοχές.

  Αν και οι ροές αυτές έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν φέτος, οι fund managers παραμένουν bullish όσον αφορά τις προοπτικές του ευρώ, συνδέοντάς το με μια βελτιωμένη οικονομία και την προοπτική μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης.

  Καμία "φωτιά", καμία "οργή" στις αγορές

  Ούτε ο φόβος ενός πιθανού "Αρμαγεδδώνα" δεν φαίνεται ικανός να ταρακουνήσει την bull market των μετοχών η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τόσο τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, όσο και την αναταραχή στον Λευκό Οίκο και τις υποσχέσεις της οικονομικής ατζέντας του Τραμπ, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί ούτε στο ελάχιστο. Η πολεμική ρητορική μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της Πιονγκγιάνγκ ίσως ήταν ένας νέος λόγος για να στραφούν οι επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, ωστόσο ο αντίκτυπος δεν ήταν αυτός του πανικού για τις παγκόσμιες αγορές.

  Ο δείκτης S&P 500 παραμένει 10% υψηλότερα από τα επίπεδα που ξεκίνησε το έτος, ο Dow Jones διατηρεί το "ορόσημο" των 22.000 και η πτώση που προκάλεσαν οι γεωπολιτικές εντάσεις της περασμένης εβδομάδας στις παγκόσμιες αγορές, ήταν "ελεγχόμενες" και περιορισμένες, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να διατηρείται κοντά στα ιστορικά υψηλά του.

  Και το ευρώ, το οποίο διόρθωσε ελαφρώς μετά τα υψηλά 2,5 ετών που άγγιξε στις αρχές του μήνα, υποχώρησε μόλις 0,3% εν μέσω των πολεμικών σχολίων μεταξύ ΗΠΑ - Β.Κορέας.

  "Βουβή" η στροφή προς την ασφάλεια

  Επιπλέον, η στροφή προς την ασφάλεια δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακή. Η τιμή του χρυσού, για παράδειγμα, αυξήθηκε λίγο περισσότερο από 1,5% την Τετάρτη πάνω από 1.277 δολάρια η ουγκιά, ωστόσο παραμένει εντός του (πολύ στενού) ορίου συναλλαγών αυτού του έτους.

  Το ελβετικό φράγκο, το οποίο θεωρείται μαζί με το γεν και αυτό ασφαλές καταφύγιο, σημείωσε ράλι το οποίο, ωστόσο, κράτησε μία μέρα, αφού την επόμενη υποχώρησε.

  Όπως σημείωσε η UBS, η αντίδραση της αγοράς ήταν λογική και δεν αναμένονται υπερβολές και οι παγκόσμιες μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα. Άλλωστε, όπως επεσήμανε, τα προηγούμενα επεισόδια αυξημένου πολιτικού κινδύνου είχαν μόνο βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις αγορές.

  Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, οι μετοχές της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,5%, ενώ οι μετοχές στην Ασία εκτός Ιαπωνίας έχασαν 0,6% εντός επτά ημερών από τις δοκιμές.

  Όπως τόνισε η UBS, τα βασικά οικονομικά και εταιρικά στοιχεία σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέρουν μια πηγή άνεσης, με τα κέρδη ανά μετοχή για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης να αυξάνονται κατά περίπου 10% στο δεύτερο τρίμηνο.

  Σύμφωνα με τη Citigroup, οι ακριβές αποτιμήσεις των μετοχών και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τη Fed αποτελούν "αιτίες ανησυχίας". "Υπάρχει ένας αριθμός εξωγενών κινδύνων που μαζί με τις υψηλές αποτιμήσεις και την αγορά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, θα πρέπει να κρατούν τους επενδυτές alert", όπως επισημαίνει. Ωστόσο, όπως τονίζει, το βάθος της bull market είναι ακόμη υγιές και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ