Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Αυγ-2017 12:07

  Πού βλέπουν το ευρώ 60 στρατηγικοί αναλυτές, στο γήπεδο της ΕΚΤ η μπάλα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πού βλέπουν το ευρώ 60 στρατηγικοί αναλυτές, στο γήπεδο της ΕΚΤ η μπάλα

  Το ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2017 με σημαντικά κέρδη σε σχέση με το δολάριο, με τις πιθανότητες για ακόμη πιο εντυπωσιακά κέρδη να "ανεβαίνουν" λόγω των προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα έκτακτα μέτρα τόνωσης που στήριξαν τις μετοχές εδώ και χρόνια.

  Έχοντας χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου τα τελευταία τρία χρόνια, το ευρώ φέτος έχει κερδίσει πάνω από 12% , καθιστώντας το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς.

  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε 60 στρατηγικούς αναλυτές που έκανε το Reuters, το ευρώ αναμένεται να εξασθενίσει ελαφρώς το επόμενο έτος σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, ωστόσο το νόμισμα αναμένεται να κλείσει το 2017 υψηλότερα από ό, τι ξεκίνησε το έτος.

  Το ευρώ προβλέπεται να διαπραγματεύεται στο 1,15-1,16 έναντι του δολαρίου στο διάστημα των επόμενων έξι με δώδεκα μηνών, σε σύγκριση με το 1,05 που είχε κλείσει το 2016.

  Με την ΕΚΤ να αναμένεται να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), και καθώς οι αμφιβολίες έχουν αυξηθεί σχετικά με το εάν η Fed θα αυξήσει τελικά τα επιτόκια και πάλι φέτος, το ευρώ αναμένεται να διατηρηθεί ισχυρό έναντι του δολαρίου.

  "Αναμένουμε ότι το ευρώ θα έχει καλύτερες επιδόσεις, σίγουρα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Η στροφή προς το ευρώ και η προσδοκία ότι θα υπάρξει tapering από την ΕΚΤ είναι σίγουρα ένας μεγάλος παράγοντας", όπως σημειώνει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια στην Rabobank.

  "Η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της ΕΚΤ τώρα σχετικά με την αποστολή μηνυμάτων που θα μπορούσαν να κινήσουν το νόμισμα", όπως προσθέτει.

  Πάνω από τα τρία τέταρτα των στρατηγικών αναλυτών δήλωσαν ότι η αλλαγή στις προσδοκίες για την πολιτική της ΕΚΤ θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη δύναμη του ευρώ για το υπόλοιπο του 2017 σε σύγκριση με μια αλλαγή στις προσδοκίες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed.

  "Μια ξεκάθαρη και σαφής αλλαγή της ΕΚΤ προς το tapering θα έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίπτωση από ό, τι η Fed, δεδομένης της πιθανής διεισδυτικής εξάπλωσης σε άλλες κεντρικές τράπεζες", όπως σημειώνει ο Vishnu Varathan, αναλυτής της Mizuho Bank.

  Οι προβλέψεις για απόλυτη ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ή χαμηλότερα έχουν εξαφανιστεί εντελώς από τα "χαρτιά" των αναλυτών, όταν στα τέλη του 2016 αυτή ήταν η κύρια πρόβλεψή τους. Ωστόσο, παρά τις εκτιμήσεις, το ευρώ ενισχύθηκε φέτος από την έντονη ανάπτυξη της ευρωζώνης, η οποία ξεπέρασε αυτήν της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

  Οι πολιτικές αναταραχές στις ΗΠΑ και η εξασθένιση των προσδοκιών σχετικά με τις φορολογικές περικοπές που είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τράμπ, έχουν χτυπήσει έντονα το δολάριο το οποίο έχει χάσει όλα τα εντυπωσιακά κέρδη που έχει σημειώσει το διάστημα μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου τον περασμένο Νοέμβριο.

  Το νόμισμα θα ωφεληθεί όταν η Fed αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της, αλλά εάν η κεντρική τράπεζα δεν ακολουθήσει την προβλεπόμενη αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσε να βαρύνει περαιτέρω το δολάριο.

  "Εάν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια φέτος, το ευρώ θα ανατιμηθεί περισσότερο από ό, τι περιμένουμε σήμερα", σημειώνει ο Asmara Jamaleh, αναλυτής της Intesa Sanpaolo.

   

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:30 18/08

  Ο προβληματισμός Ντράγκι, ο χρησμός της Fitch και το παράθυρο για νέα έξοδο στις αγορές

  Η αμφιθυμία της ΕΚΤ για το QE, προς το παρόν, ευνοεί την βήμα το βήμα "βελτίωση" της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους. Σήμερα, άλλο ενα θετικό σήμα από τον Οίκο Fitch, μετά την Moody's και την S&P....

  13:47 16/08

  ΕΚΤ: Οι τράπεζες που θέλουν να μετεγκατασταθούν από τη Βρετανία καθυστερούν

  Οι τράπεζες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που επιδιώκουν να μετεγκατασταθούν στην ΕΕ προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την ένωση, έχουν μείνει πίσω αναφορικά με τις προετοιμασίες τους για την κίνηση...