Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιουλ-2017 17:50

  Αναμονή και συσσώρευση στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, αφομοιώνοντας τα επίπεδα πάνω από τις 850 μονάδες και αποτυπώνοντας την "ετοιμότητά” του σε περίπτωση τελικά που υλοποιηθεί η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου μετά από τρία χρόνια.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 858,08 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 853,87 μονάδων και 859,78 μον.. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 65 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 8,5 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων. 

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,15%, στις 2.226,87 μονάδες, ενώ στο +2,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.193,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 1.135 μονάδες.

  Η πλειονότητα της αγοράς ανέμενε σήμερα να έχει σαφέστερη εικόνα για τις ενέργειες έκδοσης του ομολόγου, εντούτοις υπάρχουν καθυστερήσεις που προβλημάτισαν αρκετά την επενδυτική κοινότητα. Ουδείς ακόμη είναι αρκετά βέβαιος ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με την αγορά να προτιμά να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα, χωρίς να αναλώσει σημαντικό μέρος της ρευστότητας που έχει αποκτήσει. 

  Ωστόσο, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι θα πραγματοποιηθεί η έκδοση. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η συνέχιση της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 5,3%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημειώνει πτώση της τάξης του 0,53% στο 3,53%.

  Σημειώνεται ότι το πενταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 είχε επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής (δηλαδή η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%).

  Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται  τραπεζικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα βγει στις αγορές με πενταετές ομόλογο αυτή ή την επόμενη εβδομάδα.

  Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Capital.gr, έχει ληφθεί η απόφαση για δοκιμαστική έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσα στις επόμενες ημέρες. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ομόλογο να ανταλλαγεί με εκείνο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019. Δηλαδή να γίνει μία έκδοση πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023, με το οποίο θα κληθούν οι έχοντες επενδύσει στο αντίστοιχο πενταετές του 2014, να το ανταλλάξουν.

  Οι ίδιες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως προτάσεις για εκκίνηση της διαδικασίας σήμερα δεν φαίνεται (προς το παρόν τουλάχιστο) να επιβεβαιώνονται. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι η έκδοση να προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, παρά τις αντιδράσεις που συνεχίζουν να εκφράζονται εντός και εκτός κυβέρνησης.

  Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, υπάρχει αισιοδοξία μεσοπρόθεσμα και ειδικά αν δούμε ξαφνικά μεγάλους όγκους συναλλαγών χρειάζεται προσοχή. Δεν έχουμε ακόμα δει μαζικές εισόδους επενδυτών στην αγορά κάτι που είχε συμβεί το 2014 ενώ οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σταθερά σε ήπια επίπεδα. H αγορά, μετά την κατοχύρωση των 850 μονάδων, στοχεύει πλέον στις 888-900 μονάδες. Οι 843 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και επιθετική τάση ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στην κύρια των 836 μονάδων, καταλήγει ο Ηλ. Ζαχαράκης.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ στήριξε το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, κλείνοντας με κέρδη 2,22%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Πειραιώς, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Folli Follie, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και Alpha Bank. 

  Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες σημείωσε η μετοχή της Attica Bank, κλείνοντας στο -3,97%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, Λάμδα, Motor Oil και Βιοχαλκο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τιτάν, Grivalia, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΕΕΕ και Eurobank. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ