Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 15-Ιουλ-2017 20:00

  Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες θα κρίνουν το ανοδικό momentum

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Απόλυτα εναρμονισμένο με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου αποδεικνύεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται σε υψηλά 26 μηνών και με τη διάθεση των αγοραστών αισθητά ανεβασμένη. Άλλωστε, μόνο θετικά μπορεί να αναγνώσει, ακόμα και ο πιο καχύποπτος επενδυτής, το γεγονός ότι από τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και ο γενικός δείκτης διαμορφωνόταν στις 602 μονάδες, μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ράλι ανόδου, που ξεπερνά ακόμα και το 40%.

  Κι ενώ αρκετοί επενδυτές, ιδιαίτερα όσοι απείχαν από το ανοδικό ράλι, αναρωτιούνται αν έχουν "χάσει το τρένο", το τοπίο αλλά και ο δρόμος εμπρός μόνο ξεκάθαρα δεν είναι. Όπως αναφέρει η πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών, μπορεί τώρα η αγορά να μη φαίνεται "κουρασμένη", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εν μέσω θέρους δεν μπορεί να επιτύχει μια υπέρβαση που θα τραβήξει τα βλέμματα ακόμα και των πιο απαιτητικών χαρτοφυλακίων. Και, εν πάση περιπτώσει, για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να πληρωθούν και άλλες αναγκαίες συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, να υπάρξει κινητικότητα και για τον τραπεζικό κλάδο.

  Fitch

  Ποια είναι, λοιπόν, τα μέχρι τώρα δεδομένα; Η αγορά αποτυπώνει τις θετικές προεκτάσεις της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,7 δισ. Η πολιτική κατάσταση φαίνεται σταθερή, η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης (με πρόσφατο στοιχείο αυτό της βιομηχανικής παραγωγής), η ρευστότητα βελτιώνεται και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύεται σταδιακά.

  Αυτό είναι το μείγμα που μπορεί να τροφοδοτήσει μια αγορά που ήδη έχει καταγράψει το πρώτο ανοδικό της κύμα μέσα σε διάστημα πέντε μηνών. Μάλιστα, ο Ιούλιος αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά αδιάφορος από πλευράς νέων, καθώς σχεδόν καθημερινά υπάρχει μια μίκρο ή μάκρο εξέλιξη που έχει θετική ανάγνωση και δείχνει είτε βελτίωση της προηγούμενης μέτρησης είτε επιτάχυνση μιας εκκρεμότητας.

  Επίσης, στις 18 Ιουλίου η Fitch αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's (Ιούνιος 2017). Μάλιστα, η τελευταία επανήλθε προ ημερών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης εάν συνεχιστεί η βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας.

  Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 20 Ιουλίου, θα συνεδριάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προσδοκίες για το "πόρισμα" του Ταμείου μπορεί να μην είναι μεγάλες, ωστόσο η αγορά αναμένει τη ρητορική που θα επιλέξει το δ.σ. του απέναντι τόσο στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και στις προφορικές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το χρέος.

  Έχοντας εξασφαλίσει τη θετική "μεγάλη" εικόνα, η αγορά έχει αρχίσει και αναζητά πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, βλέποντας τον κάθε τίτλο, ειδικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ξεχωριστά. Με άλλα λόγια, βλέπουμε μια επανάληψη του 2016, οπότε και σε επίπεδο τίτλων είχαμε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με το επίπεδο των δεικτών.

  Οι προτιμήσεις των επενδυτών

  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές στα desks των εγχώριων χρηματιστηριακών, οι επενδυτές δείχνουν να προτιμούν εισηγμένες που όλα αυτά τα χρόνια οι διοικήσεις τους δούλεψαν σκληρά προκειμένου να διορθώσουν υπερβολές των "καλών εποχών". Δηλαδή οι διοικήσεις που και μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία και άντεξαν μέσα στις συμπληγάδες της πιστωτικής και λειτουργικής ασφυξίας.

  Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν αυτές οι εισηγμένες, οι οποίες έχουν επιδείξει μάλιστα έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, τόσο στο μέτωπο του μετασχηματισμού των ομίλων όσο και στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων. "Αυτές οι εισηγμένες θα μπορούν να υπεραποδώσουν το επόμενο διάστημα, χωρίς να επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες", αναφέρουν οι αναλυτές.

  Βέβαια, η άνοδος της αγοράς δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε επιλεγμένες, "συμμαζεμένες" πλέον, εισηγμένες. Η πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να έρθει χωρίς να συμμετάσχει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος επί δίμηνο σχεδόν παραμένει καθηλωμένος σε ένα εύρος διακύμανσης του κλαδικού της τάξεως των 100 μονάδων.

  Παραμένει θολό το τοπίο

  Βέβαια, η επενδυτική συμπεριφορά στον κλάδο παραμένει θολή αν αναλογιστεί κανείς και την εκτίμηση της Morgan Stanley, η οποία αναμένει οι δείκτες P/E των τεσσάρων συστημικών να κινηθούν το 2017 σε διψήφια νούμερα. Εντούτοις, οι αναλυτές της προχώρησαν σε αύξηση των τιμών-στόχων (Alpha Bank - 2,8 ευρώ, Eurobank - 1 ευρώ, Πειραιώς - 0,30 ευρώ και Εθνική - 0,40 ευρώ), υιοθετώντας αισιόδοξες εκτιμήσεις για τους δείκτες κέρδη/μετοχή.

  Εντούτοις, η πορεία του κλάδου μεσο-μακροπρόθεσμα θα κριθεί από παράγοντες που δεν μπορούν να αξιολογηθούν άμεσα και με ακρίβεια. Και αυτό, διότι η συμπεριφορά των επενδυτών θα κριθεί από την πρόοδο των διοικήσεων στη διαχείριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων, αλλά και από τα ευρήματα που θα υπάρξουν από τα stress test της επόμενης χρονιάς.

  Παράλληλα, όπως συμφωνούν οι αναλυτές, οι ανοδικές τάσεις θα πρέπει να διαχυθούν και στο υπόλοιπο ταμπλό, και ειδικά σε τίτλους που παραμένουν εκτός του επενδυτικού ραντάρ. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι το γεγονός ότι, ενώ μέσα σε πέντε μήνες, από τον Φεβρουάριο έως σήμερα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε κατά 12 δισ. ευρώ, ήτοι στα 55 δισ., το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης παραμένει συγκεντρωμένο σε μόλις 8 τίτλους.

  Η "ρηχότητα" της ελληνικής αγοράς παραμένει, με τους αναλυτές να υποδεικνύουν ότι θα πρέπει τα οφέλη της ανόδου να τα απολαύσουν και οι "μικρομεσαίοι", αν θέλουμε να ελπίζουμε για την επιστροφή του Χ.Α. σε μια βιώσιμη τροχιά. Άλλωστε, μόνιμη επωδός πολλών Ελλήνων traders είναι ότι εκεί κάπου στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση υπάρχουν "διαμάντια" που περνούν τις ημέρες ακόμα και χωρίς πράξη.

  Οι ενδείξεις όλες συντείνουν ότι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί θα είναι μια μικρή ή μεγάλη επανάληψη του περσινού καλοκαιριού, με την αγορά να κινείται πλάγια σε καθεστώς χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Επομένως, η συνδρομή των τραπεζικών μετοχών είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεπεραστούν σημαντικά τεχνικά επίπεδα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance εμφανίζεται αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα, εφιστώντας όμως την προσοχή στη ζώνη των 830-850 μονάδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν χρειάζονται υπερβολές που μπορούν να μας παρασύρουν σε λάθη. Η αγορά χρειάζεται τζίρους πάνω από τα 70 εκατομμύρια για να λειτουργεί αξιόπιστα. Από την άλλη, θα μας φόβιζε μια σημαντική αύξηση του τζίρου για όποιον λόγο, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί. Όσο πιο αργά κινείται η αγορά με εναλλαγές στις αποδόσεις, τόσο πιο υγιής είναι.

  Εντούτοις, σύμφωνα με την Beta Securities, αν και η συνέχεια είναι πιο δύσκολη από πλευράς εντοπισμού των προφανών φθηνών αποτιμήσεων, το οικονομικό περιβάλλον έχει κάποια εχέγγυα για να διατηρήσει τη θετική ψυχολογία, με σημείο αιχμής τη συνεπή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτουμένων, στην οποία εμπλέκονται και εισηγμένες εταιρείες (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Lamda, τράπεζες κ.λπ.).

  Όπως συμφωνούν, τέλος, σχεδόν όλοι οι αναλυτές, με την ελληνική κυβέρνηση να αφήνει συνεχώς να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτύχει την πρώτη, μετά το 2014, έξοδό της στις ελληνικές αγορές, τότε ο καταλύτης που θα κάνει τους θερινούς μήνες πιο ενδιαφέροντες για την ελληνική αγορά έχει βρεθεί. Η ώθηση που θα λάβει το Χ.Α. προφανώς και θα αλλάξει επί τα βελτίω τα δεδομένα εωσότου αρχίσει η επόμενη αξιολόγηση, ενώ θα έχει θέσει τις βάσεις για ένα εξάμηνο πολύ καλών αποδόσεων.

  Βέβαια, όπως αναφέρει ο Mark Dowding του BlueBay Asset Management, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα πρέπει γίνει άμεσα, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών καταγράφεται πλέον καθημερινά. "Θα περιμέναμε, μάλιστα, μια τέτοια κίνηση τις επόμενες εβδομάδες, πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές", προσθέτει ο ίδιος, ο οποίος μάλιστα δήλωσε την πρόθεσή του να αγοράσει ελληνικούς τίτλους εάν η απόδοσή τους είναι ελκυστική, δίνοντας θετικό σήμα για την ελληνική αγορά.

  Εκτός των παραπάνω, ήρθε και η HSBC, στο μηνιαίο της δελτίο για τις αγορές παγκοσμίως, να αναβαθμίσει τις ελληνικές μετοχές σε "Οverweight", από "Νeutral" προηγουμένως, καθώς θεωρεί ότι πλέον είναι ελάχιστα πιθανό να δούμε μια αρνητική τροπή που να σχετίζεται με την τύχη της Ελλάδος.

  Μάλιστα, προτιμά τους κλάδους των τραπεζών και του λιανεμπορίου, καθώς θα είναι οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης θα μπορούσε να ενισχύσει τη βελτίωση των προ προβλέψεων εσόδων και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον τραπεζικό κλάδο.

  Υπό τα παραπάνω δεδομένα, η Alpha Bank, η Πειραιώς και η Jumbo εμφανίζονται στα portfolio EEMEA της HSBC, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μόλις 20 μετοχές (10 στον Large & Μid Cap και 10 στον Small Cap) από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.  

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ