Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαϊ-2017 17:50

  Χ.Α.: Σταθεροποίηση ενόψει Eurogroup, στήριξαν οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να ισορροπήσει θετικά τις πιέσεις που δέχτηκαν ορισμένοι τίτλοι του και να κρατήσει τα επίπεδα αυτά έως ότου έχει καλύτερη εικόνα για το τι θα αποφασιστεί στο Εurogroup της 22ας Μαΐου.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 784,17 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 783,91 μονάδων (+0,14%) και 791,92 μον. (+1,16%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,99 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 119,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,05%, στις 2.079,45 μονάδες, ενώ στο +0,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.054,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,96% στις 1.047,17 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,63%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε μόλις 0,06%.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χαζηδάκη της Beta Securities, oι τάσεις διόρθωσης των ξένων αγορών ήταν η βασική αιτία ανακοπής του ισχυρού ράλι της ελληνικής αγοράς, το όποιο έφερε τον Γενικό Δείκτη για πρώτη φορά πάνω από τα επίπεδα διαπραγμάτευσης μετά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (26/6/2015). Τα προαπαιτούμενα μέτρα (και αντίμετρα) ψηφίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης και πλέον το βλέμμα εστιάζεται στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες. 

  Αν και η έγκριση της δόσης θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη, το ενδιαφέρον θα κινηθεί γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του χρέους. Στην ατζέντα του Eurogroup αναφέρεται στα προς συζήτηση θέματα η εξέταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων και η βιωσιμότητα του χρέους ωστόσο οι επίσημες δηλώσεις των υπουργών οικονομικών δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Επομένως τα ουσιώδη αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας στην συνέντευξη τύπου όπου πιθανόν να υπάρξει αποσαφήνιση του οδικού δρόμου και των ενεργειών που θα ακολουθηθούν στο θέμα του χρέους, το οποίο ήδη προεξοφλείται θετικά από την αγορά ελληνική ομολόγων και μετοχών.

  Φαίνεται ότι η παρούσα φάση σηματοδοτεί μια καμπή για τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα καθώς το χρηματιστηριακό αφήγημα αλλάζει περιεχόμενο, αποκτά μια πιο μακρινή στόχευση και βάζει νέους καταλύτες στο προσκήνιο. Η ποσοτική χαλάρωση, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα της πώλησης των κόκκινων δανείων θα αποτελέσουν πλέον τις κατευθυντήριες δυνάμεις της Αγοράς σε μια περίοδο που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τις επιχειρήσεις. 

  Ουσιαστικά η επόμενη μεγάλη δόση έρχεται τον Ιούλιο του 2018 (περίπου 2 δις ευρώ) δημιουργώντας ωφέλιμο χρόνο χωρίς το στρες των διαπραγματεύσεων και δεδομένου και των θετικών προβλέψεων για την αύξηση του ΑΕΠ οι εισηγμένες θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερο αποτύπωμα κερδοφορίας δικαιολογώντας καλύτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με δημιουργία αξίας εκ των έσω. Αν και η παραπάνω πρόταση μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν ευχή το γύρισμα και η βελτίωση που παρατηρήθηκε το 2016 στα εταιρικά κέρδη φαίνεται από τις πρώτες εντυπώσεις του α’ τριμήνου να έχει συνέχεια (Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης, ΟΤΕ, κλπ).

  Τεχνικά η πλάγια κίνηση πολύ κοντά στην ζώνη των υψηλών ήταν ότι καλύτερο μπορούσαν να περιμένουν οι αγοραστές καθώς ο Γενικός Δείκτης δείχνει ανθεκτικότητα στην διατήρηση των υψηλών 23 μηνών. Η επιχείρηση διαφυγής των 800 μονάδων την περασμένη Τετάρτη δεν έτυχε συνέχειας καθώς η επίτευξη των νέων φετινών υψηλών φαίνεται ότι απαιτεί ισχυρότερες δυνάμεις για μια πιο πειστική υπέρβαση. Από την άλλη πλευρά η αποφόρτιση των ταλαντωτών από τις ζώνες της υπερβολής δίνει βελτιώνει κάπως την προοπτική εκκίνησης μιας νέας ανοδικής προσπάθειας. 

  Η έως τώρα διόρθωση θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά ρηχή και χωρίς ιδιαίτερο πάθος καθώς απουσιάζει η εταιρία ή ο κλάδος που να έχει υποστεί κάποια σοβαρή απόκλιση τιμής από τα πρόσφατα υψηλά. Παρόλα αυτά θα αναμέναμε το διορθωτικό κύμα να έχει συνέχεια είτε ως μια καθαρή υποχώρηση τιμών με άμεσο στόχο την ζώνη τιμών των 740 μονάδων είτε ως πλάγια κίνηση  που θα επανέφερε μια πιο φυσιολογική κλίση ανόδου στην χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη δεδομένων των αναλογιών της ανόδου που προηγήθηκε.

  Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα ήταν σχεδόν μοιρασμένα, με το +3,04% της Πειραιώς, αλλά και το +2,78% της Εθνικής και το +2,26% της Motor Oil να στηρίζουν το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη. Επίσης, άνω του +1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ και ΟΛΠ, ενώ μικρότερητου 1% ήταν η άνοδος σε Folli Follie και ΕΧΑΕ. 

  Στον αντίποδα, η Grivalia σημείωσε απώλειες που έφτασαν το 5,51%, με τις ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο να ακολουθούν με πτώση 2,35% και 2% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Σαράντη, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Eurobank, Alpha Bank, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ