Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαϊ-2017 12:20

  "Ασυγκίνητα" τα ελληνικά ομόλογα από την ψήφιση των μέτρων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ασυγκίνητα" τα ελληνικά ομόλογα από την ψήφιση των μέτρων

  Οι επενδυτές στρέφονται έντονα σήμερα προς τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και κυρίως τα ιταλικά και τα πορτογαλικά, γυρίζοντας την πλάτη στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, καθώς το θετικό οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αναταραχή που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι εξελίξεις στον Λευκό Οίκο.

  Από αυτό το πάρτι ωστόσο στον Νότο, λείπει η Ελλάδα, αφού τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται πως είχαν αποτιμήσει την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, μετά το ράλι που είχαν σημειώσει από την ημέρα της τεχνική συμφωνίας έως και την περασμένη εβδομάδα.

  Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη υποχώρησαν, παρακολουθώντας την κίνηση στις αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων μετά και τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι εξελίξεις γύρω από τον Donald Trump, με αρχή την απόλυση του επικεφαλής του FBI, και τις επιπτώσεις τους στη μελλοντική πολιτική στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

  Ωστόσο σήμερα, το ράλι οφείλεται καθαρά σε "εσωτερικούς" λόγους. Οι επενδυτές άρχισαν να επικεντρώνονται στα θετικά στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά από τις αισιόδοξες παρατηρήσεις του Mario Draghi χθες.

  "Όλα έχουν γυρίσει ανάποδα - οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί κίνδυνοι έχουν ξεθωριάσει, η οικονομία φαίνεται ισχυρή, ενώ στις ΗΠΑ όλοι ανησυχούν", όπως σημειώνει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz.

  Το... "διατλαντικό spread, μεταξύ των αποδόσεων των αμερικανικών και των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων έχει μειωθεί στις 187 μονάδες βάσης, από την κορυφή του Απριλίου και τις 216 μονάδες βάσης.

  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι βλέπαμε στην αρχή του τρέχοντος έτους, όταν οι αποδόσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν έντονα από τις προσδοκίες ότι οι φορολογικές περικοπές και τα έκτακτα μέτρα από τον Trump, θα ωθούσαν την οικονομία.

  Στην Ευρώπη τότε, το Brexit προκαλούσε ανησυχίες ότι ένα λαϊκιστικό κύμα θα επηρέαζε τις εκλογές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και θα απειλούσε το μέλλον του μπλοκ.

  Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί – το αντίθετο μάλιστα, ενώ όπως δήλωσε ο Draghi την Πέμπτη, η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης γίνεται ολοένα και πιο σταθερή.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει ξεπεράσει την ανάπτυξη των Η.Π.Α. μέχρι στιγμής φέτος.

  Η risk-on διάθεση των επενδυτών οδηγεί σήμερα τις αποδόσεις στα 10ετή της Ιταλίας και της Πορτογαλίας σε πτώση 3 μ.β, ενώ οι γερμανικές αυξάνονται ελαφρώς, όπως και οι αποδόσεις στα υπόλοιπα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Το ιταλο-γερμανικό spread μειώνεται σε χαμηλό 11 ημερών και τις 175 μ.β.

  Στην ελληνική αγορά, το κλίμα είναι σχετικά "βουβό", μετά και την ψήφιση των μέτρων χθες στη Βουλή, η οποία ανοίγει τον δρόμο προς την εκταμίευση της δόσης.

  Η απόδοση στο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνεται  στο 5,79%, σταθερά σε σχέση με χθες, και ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα του 5,6% που είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα μετά και το ισχυρό ράλι.
   

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ