Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2017 00:11

  Καταρρέει η τουρκική λίρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:07

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Νέα χαμηλά ρεκόρ σημειώνει η τουρκική λίρα, η οποία πλήττεται από την αποδυνάμωση της οικονομίας, τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Fed, τις πολιτικές πιέσεις αλλά και την κατάσταση συναγερμού και αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα - μετά και τις επιθέσεις των ανταρτών, την στιγμή που άλλες αναδυόμενες αγορές ενισχύονται μετά τα ενθαρρυντικά κινεζικά στοιχεία και το φρένο στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

  Η λίρα υποχώρησε χθες 1,6% αγγίζοντας το 3,77 έναντι του δολαρίου, έχοντας αποδυναμωθεί κοντά στο 7% από τις αρχές του έτους, ενώ ξεπέρασε το 4 έναντι του ευρώ για πρώτη φορά, μετά την δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού ο οποίος τόνισε ότι η τουρκική οικονομία είναι στο στόχαστρο "σαμποτάζ και επιθέσεων".

  Στη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα της χώρας, "απάντησε" στην βουτιά, προχωρώντας σε μείωση των συναλλαγματικών της αποθεματικών, μία κίνηση που αποδείχθηκε αδύναμη αφού και σήμερα το τουρκικό νόμισμα ακολουθεί την οδό της πτώσης σημειώνοντας νεό χαμηλό ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η λίρα πραγματοποιεί βουτιά 2% έναντι του δολαρίου στο 3,8925, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το έλλειμμα, ενισχύοντας την τάση φυγής των επενδυτών.

  H πορεία της ισοτιμίας δολαρίου / λίρας

  Πηγή Bloomberg

  Το τουρκικό νόμισμα έχασε 17% έναντι του δολαρίου του 2016 - η δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, μετά την Αργεντινή. Τα τουρκικά ομόλογα σε δολάρια σημείωσαν την τρίτη χειρότερη απόδοση στην αγορά μετά το Μπελίζ και τη Μοζαμβίκη - δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται σε τέτοια δεινή θέση που αναγκάστηκαν να ζητήσουν αναδιάρθρωση του χρέους.

  "Η λίρα ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο εκτεθειμένα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, σε οποιοδήποτε σημάδι ότι η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη,  λόγω των μεγάλων απαιτήσεων εξωτερικής χρηματοδότησης", όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Capital Economics, William Jackson.

  "H διαμόρφωση της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς όπως φαίνεται, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανταποκρίνεται στις πολιτικές πιέσεις να μην αυξήσει τα επιτόκια", όπως προσθέτει.

  Η λίρα έχασε 3,2% την περασμένη εβδομάδα, έχοντας σφυροκοπηθεί από τον υψηλότερο από τον αναμενόμενο πληθωρισμό και τους φόβους γύρω από την ασφάλεια στη χώρα μετά από μια σειρά επιθέσεις. Η οικονομία έχει παραμείνει υποτονική, με μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο, ενώ η Moody's έχει προειδοποιήσει ότι τα κέρδη των τουρκικών τραπεζών θα πληγούν από την αύξηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων.

  Το 2016, η Moody's ακολούθησε την S&P υποβαθμίζοντας την πιστωτική θέση της Τουρκίας σε junk αφήνοντας την Fitch ως τον μόνο οίκο αξιολόγησης που αξιολογεί τη χώρα με επενδυτικό βαθμό. Τα τουρκικά πενταετή credit default swaps αυξήθηκαν τέσσερις μονάδες βάσης στις 288 μ.β. , σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, αγγίζοντας το υψηλό ενός μηνός.

  Οι μεγάλες εξωτερικές δανειακές ανάγκες της Τουρκίας καθιστούν τη λίρα ένα από τα πλέον ευάλωτα νομίσματα απέναντι στην νομισματική πολιτική της Fed. Παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική και ο πληθωρισμός αυξάνεται, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό πίεση από τον Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια.

  Χθες Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπάθησε να αντιδράσει στην βουτιά του νομίσματος, έμμεσα αλλά αδύναμα, αφού δεν προχώρησε σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, και αντ' αυτού μείωσε τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος προσθέτοντας έτσι 1,5 δισ. δολ. ρευστότητας στο σύστημα. Το τουρκικό νόμισμα έβαλε προσωρινό φρένο στην βουτιά, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν πως τα χειρότερα έρχονται.

  "Κανείς δεν θέλει να είναι ο τελευταίος που θα τρέξει προς την έξοδο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις από τις αρχές ότι παίρνουν σοβαρά την κατάσταση που επικρατεί", όπως σημειώνει ο Jakob Christensen, επικεφαλής της έρευνας αναδυόμενων αγορών της Danske Bank. H πολιτική αλλά και η αδυναμία της κεντρικής τράπεζας είναι μια "τέλεια καταιγίδα" για την Τουρκία, όπως τονίζει.

  "Οι επενδυτές ομολόγων ανησυχούν πολύ για την έκθεσή τους στην Τουρκία. Αμφισβητούν το κατά πόσον η κεντρική τράπεζα θα έχει την ανεξαρτησία να καταπολεμήσει την άνοδο του πληθωρισμού", όπως προσθέτει.

  Μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις έχουν αυξήσει επίσης τις ανησυχίες για την ασφάλεια. Την Τρίτη το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε για να προωθήσει μια συζήτηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση των εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν.

  Όπως υπογραμμίζει ο Christensen, ο κίνδυνος περαιτέρω επιθέσεων υπονομεύει τον τουριστικό κλάδο, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και το ισοζύγιο πληρωμών.

  Οι εξελίξεις και ο "τρόμος" γύρω από την Τουρκία έχουν οδηγήσει τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, να γυρίζουν πλέον εντελώς την πλάτη στα assets της χώρας. Ενώ είναι πρόθυμα να "στοιχηματίσουν" σε χώρες όπως η Νότια Αφρική και ακόμα και τη Βραζιλία, όπου ο Πρόεδρος Michel Temer μάχεται να σώσει την κυβέρνησή του από τις έρευνες της διαφθοράς, οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η Τουρκία ξεπερνούν κάθε άλλες σε οποιαδήποτε αναπτυσσόμενη χώρα.

  "Βλέπουμε σίγουρα καλύτερη αξία σε άλλες αναδυόμενες χώρες ", όπως σημειώνει ο Αbbas Ameli-Renani, στρατηγικός αναλυτής στην Amundi. "Αυτές περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Ινδονησία. Οι πολιτικοί και οι οικονομικοί κύκλοι έχουν στραφεί αποφασιστικά προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση σε όλες αυτές τις χώρες. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την Τουρκία"

  Το μέγεθος της Τουρκίας, η θέση της μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και το γεγονός του ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ ,εξασφαλίζει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας. Ωστόσο, η εκλογή του Donald Trump έχει ενισχύσει το δολάριο, αυξάνοντας το κόστος των δανείων που η Τουρκία έχει δανειστεί σε δολάρια. Η συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχει αυξήσει την τιμή του εισαγόμενου πετρελαίου - ανεβάζοντας το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στο 8,5% το Δεκέμβριο.

  Το ανησυχητικό για τους επενδυτές είναι ότι υπάρχει μια αίσθηση ότι τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμα, όπως σημειώνει η Aberdeen Asset Management. "Οι κίνδυνοι στην Τουρκία εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά υψηλοί το 2017. Τα τουρκικά assets έχουν χτυπηθεί από την πολιτική".

  "Αυτό είναι ένα τοξικό περιβάλλον για τη λίρα", προειδοποιεί η Commerzbank.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:55 21/10

  Ο τουρκικός γρίφος της ΕΕ

  "Καρότο και μαστίγιο" επιστρατεύει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, χωρίς να διακόπτει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δικαίως, τονίζει η πολιτική επιστήμων Αλεξάντρα Στίγκλμαιερ, μιλώντας στην Deutsche...

  19:28 20/10

  Οργή της Άγκυρας για το λάβαρο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν που υψώθηκε στο κέντρο της Ράκας

  Ένα τεράστιο λάβαρο με την εικόνα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), υψώθηκε στο κέντρο της συριακής πόλης Ράκας από τις κουρδικές δυνάμεις που φέρουν τη...

  17:22 20/10

  Τουρκία: Προσωρινά ελεύθερος εκπαιδευτικός που έκανε απεργία πείνας και είχε συλληφθεί μετά το πραξικόπημα

  Το δικαστήριο έδωσε εντολή ο Σεμίχ Οζακτσά να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, ωστόσο απεφάνθη να παραμείνει υπό κράτηση η ακαδημαϊκός Νουρίγιε Γκιουλμέν, που επίσης κάνει απεργία πείνας από...