Οι επενδυτές των αμερικάνικων μετοχών έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην ελπίδα από ότι στον φόβο μετά την εκλογή του Donald Trump, όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, David Kostin σε σημείωμα προς τους πελάτες. "Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλοί πιστεύουν ότι  η ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας επικεντρώθηκε περισσότερο στο φόβο παρά τη  ελπίδα", όπως σημειώνει.

"Το 2017, η χρηματιστηριακή αγορά θα κυριαρχηθεί από το debate σχετικά με το κατά πόσον οι οικονομικές πολιτικές και οι δράσεις του Προέδρου Trump και του Ρεπουμπλικανικού Κογκρέσου θα φέρουν την ελπίδα ή τον φόβο", όπως τονίζει. Έτσι, προβλέπει ότι ο S&P 500 θα ενισχυθεί κατά 9% στις 2.400 μονάδες στις αρχές του 2017, αλλά στη συνέχεια θα υποχωρήσει στις 2.300 μονάδες στο τέλος του έτους.

Ο Trump αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου και η GS εκτιμά ότι τις πρώτες 100 μέρες θα υπάρξουν πολλές νομοθετικές προτάσεις. Η προοπτική των χαμηλότερων εταιρικών φόρων, ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων, η χαλάρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, έχουν ήδη οδηγήσει τους επενδυτές να αναμένουν θετικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή.

Ωστόσο, η Goldman Sachs δεν αναμένει να ανακοινωθεί κάποια λεπτομέρεια σχετικά με τις πολιτικές του νέου Προέδρου πριν το Μάρτιο του 2017 το νωρίτερο.

Έτσι, ο "φόβος" πιθανώς να κυριαρχήσει κατά τη διάρκεια του β' εξαμήνου και ο S&P 500 θα κλείσει το 2017 στις 2.300 μονάδες. Ο πληθωρισμός θα φτάσει το στόχο της Fed του 2%, το κόστος εργασίας θα επιταχυνθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, και τα επιτόκια θα είναι 100 μ.β υψηλότερα από ό, τι σήμερα. Η άνοδος του πληθωρισμού και οι αποδόσεις των ομολόγων συνήθως οδηγούν σε πτώση των δεικτών p/e. Τα "γεράκια" του Κογκρέσου μπορεί να περιορίσουν τα σχέδια φορολογικής μεταρρύθμισης του Trump και η ώθηση στα κέρδη ανά μετοχή που περιμένουν οι επενδυτές μπορεί να μην υλοποιηθεί. Οι πιθανοί δασμοί και η αβεβαιότητα γύρω από άλλες θέσεις πολιτικής μπορεί να αυξήσουν το risk premium των μετοχών και να οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών στο δεύτερο εξάμηνο, όπως τονίζει η GS.

Πάντως, όπως επισημαίνει, αν ο Trump προχωρήσει στους στόχους για τις φορολογικές μειώσεις, τα κέρδη ανά μετοχή θα εκτοξευθούν κατά 11%.

Σε αυτό το χρηματιστηριακό σκηνικό, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι οι κυκλικές μετοχές θα υπεραποδόσουν των αμυντικών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, στη συνέχεια και με την έλευση του... φόβου, η υπεραπόδοση θα προέλθει από εταιρείες με χαμηλό κόστος εργασίας και ισχυρούς ισολογισμούς.

Ελ. Κούρταλη