Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2016 14:06

  Πτώση στο Χ.Α. υπό τον φόβο των ανοιχτών μετώπων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Κάτω από τις 620 μονάδες αναδιπλώνεται το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, διορθώνοντας τις υπερβολές της χθεσινής συνεδρίασης και υιοθετώντας μια πιο μετριοπαθή στάση στο περιθώριο του μετ' εμποδίων δρόμου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,78% στις 617,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 43 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 79 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.668,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,06% στις 802,35 μονάδες.

  Το ΧΑ, εκτός των δυσκολιών που βλέπει να ανακύπτουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, επηρεάζεται άμεσα και από το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς πλησιάζει η ώρα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Η προσοχή της αγοράς φαίνεται να επιστρέφει στα της Ιταλίας, εν αναμονή του συνταγματικού δημοψηφίσματος την Κυριακή και μεσούσης της αβεβαιότητας που επικρατεί μέχρις ότου γίνει γνωστή η ετυμηγορία των Ιταλών.

  Επίσης, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται ευρέως υπο-ανακεφαλαιοποιημένες και αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το βουνό των επισφαλών δανείων που άφησε πίσω τους η βαθιά ύφεση που έληξε το 2013. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, κατέχουν το ένα τρίτο των κόκκινων δανείων του συνόλου των 990 δισ. ευρώ της ευρωζώνης, δηλαδή 286,02 δισ. ευρώ.

  Πάντως, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, η συνέχιση της βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων δείχνει ότι οι προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα συντηρούνται, ωστόσο οι επόμενες ημέρες θέλουν πολύ προσοχή, λόγω των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Και αυτό διότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση Renzi.

  Όπως αναφέρει ο Π. Στεριώτης της Nuntius, η υποχώρηση του spread των ελληνικών χρεογράφων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά σε χαμηλό 2 περίπου ετών αποτυπώνει εμφανώς τη μείωση του ρίσκου χώρας, χωρίς όμως να επικρατεί γενικευμένο consensus σχετικά με τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.

  Από άποψη τεχνικής ανάλυσης, στηρίξεις για το Γενικό Δείκτη υπάρχουν στις 605, στις 600, στις 588 και στις 572 μονάδες, ενώ ο μεγάλος σημαντικός ανοδικός στόχος βρίσκεται στις 659 μονάδες, σε περίπτωση "καθαρής" υπέρβασης των 635, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Folli Follie σημειώνει σημαντικές απώλειες, οι οποίες φτάνουν το 8,19%, προερχόμενη μάλιστα από έναν αρνητικό μήνα, κατά -7,15%, καθώς τα αποτελέσματα του ομίλου για το 9μηνο του 2016 μπορεί να ήταν θετικά, αλλά ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Και η σημερινή συμπεριφορά δείχνει ότι δεν ήταν λίγα τα χαρτοφυλάκια που είχαν τοποθετηθεί σύμφωνα με τις αναλύσεις των θεσμικών, με τα πραγματικά στοιχεία να τους απογοητεύουν.

  Επίσης, απώλειες άνω του 3% σημειώνουν οι Eurobank, Alpha Bank, Βιοχαλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, με τη μετοχή των τελευταίων να επηρεάζεται από το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:06 25/09

  Χρηματιστήριο: Βουτιά άνω του 10% στις τράπεζες

  Ισχυρό πλήγμα δέχονται οι τραπεζικές μετοχές σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά και το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των προβληματικών δανείων που έθεσε ο Ντάισελμπλουμ στα στελέχη...