Σε θετικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να αναδεικνύονται στο μεγάλο νικητή της σημερινής συνεδρίασης  λόγω της ανόδου του πετρελαίου πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι.

Στήριξη παρείχαν στο επενδυτικό κλίμα και τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ στο μικροσκόπιο των επενδυτών βρέθηκαν και τα συμπεράσματα της Fed για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ στην τελευταία έκθεσή της.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 41,23 μονάδες ή 0,2% κλείνοντας στις 18.203,17 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P σημείωσε κέρδη 4,74 μονάδων ή 0,2% στις 2.144,33 μονάδες. Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα ενισχύθηκαν κατά 1,4%. Ο τεχνολογικός Nasdaq τέλος κατέγραψε οριακά κέρδη 0,05% τερματίζοντας στις συναλλαγές στις 5.246,41 μονάδες. 

Στην τελευταία έκθεση της για την αμερικανική οικονομία, η Federal Reserve διαπιστώνει πως η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με μέτριο ρυθμό την περίοδο τέλη Αυγούστου – αρχές Οκτωβρίου. Τα συμπεράσματα του  Beige Book ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με έναν σταθερό αλλά όχι εντυπωσιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με την έκθεση της Fed το ισχυρό δολάριο συνιστά βαρίδι για τις εξαγωγές, την άνοδο των λιανικών δαπανών, την βελτίωση της ζήτησης για τις υπηρεσίες, την αγορά real estate και την σταθερότητα στην πληγείσα αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 70,20 μονάδες ή 0,39% στις 18.233,15 μονάδες, ο ευρύτερος S&P σημειώνει άνοδο 7,49 μονάδων ή 0,35% στις 2.147 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που νωρίτερα σημείωσε απώλειες, γύρισε θετικός καταγράφοντας κέρδη 7,82 μονάδων ή 0,15% στις 5.251,73 μονάδες.

Στο μεταξύ, σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,2% σημειώνει το πετρέλαιο με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 51,41 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι σαν σήμερα το 1987 η Wall Street έζησε μια από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία της. Την "Μαύρη Δευτέρα" του 1987 ο Dow Jones είχε "κατρακυλίσει" 508 μονάδες ή 22%, ήτοι ρεκόρ πτώσης για τον δείκτη.  Αυτό ήταν 29 χρόνια πριν και σήμερα οι δείκτες δεν αναμένεται να απομακρυνθούν πολύ από τα τρέχοντα επίπεδά τους. Άλλωστε, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα δώσει ενδεχομένως κάποια στήριξη στους δείκτες.

Στα μάκρο, υποχώρησαν, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τον Σεπτέμβριο οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να ανακάμψουν. Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών σημείωσαν "βουτιά" 9%, τον Σεπτέμβριο, στο ετήσιο μέγεθος των 1,047 εκατ..

Στο "μέτωπο" των επιχειρήσεων, η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα κέρδη στο τρίμηνο αυξήθηκαν, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Ανακοίνωσε κέρδη 1,6 δισ. δολαρίων ή 81 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 1,02 δισ. δολαρίων ή 48 σεντς ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Την ίδια ώρα, υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη της Yahoo, το γ΄ τρίμηνο, στα 163 εκατ. δολ. ή 17 σεντς ανά μετοχή από 76 εκατ. δολ. ή 8 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σε προσαρμοσμένη βάση, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 20 cents ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Αύξηση κερδών ανακοίνωσε η Intel για το γ΄ τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο κολοσσός της πληροφορικής ανακοίνωσε κέρδη 3,4 δισ. δολ. ή 69 σεντς ανά μετοχή από 3,1 δισ. δολ. ή 64 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κέρδη έναντι ζημιών ανακοίνωσε η Halliburton για το τελευταίο τρίμηνο, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους αναλυτές που περίμεναν άλλο ένα ζημιογόνο τρίμηνο. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 6 εκατ. δολ. ή 1 σεντ ανά μετοχή για το γ΄ τρίμηνο, έναντι ζημιών 54 εκατ. δολ. ή 6 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.