Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να τερματίσουν  την ασταθή συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, βρίσκοντας στήριξη στην άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 51 δολάρια το βαρέλι. Στο μεταξύ, η προσοχή στέφεται στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,3%, ενώ άνοδο 0,34% κατέγραψε ο Euro Stoxx 50.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax ενισχύθηκε κατά 0,13%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,31% και ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,25%. Σε θετικό έδαφος με κέρδη 0,23% έκλεισε και ο SMI στην Ελβετία.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX σημείωσε κέρδη 0,96%, ο ιταλικός FTSE MIB 0.46% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύθηκε κατά 0,94%.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της αύριο, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει. Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi αναμένεται να μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν την ΕΚΤ να εξετάζει τον περιορισμό των αγορών καθώς το πρόγραμμα θα πλησιάζει στη λήξη του.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πάντως η ΕΚΤ να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος καθώς ο πληθωρισμός απέχει ακόμα σημαντικά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ρυθμούς σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκέντρωσαν επίσης σήμερα οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μετά το κλείσιμο των συναλλαγών χθες στη Wall Street η Yahoo ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών για το γ΄ τρίμηνο. Από την πλευρά της η Intel ανακοίνωσε αύξηση κερδών και πωλήσεων, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο προειδοποίησε για κόστη αναδιάρθρωσης τους επόμενους μήνες.