Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας παρέδωσε σήμερα ένα αισιόδοξο μήνυμα στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ανακοινώνοντας ότι η κατρακύλα των τιμών φτάνει στο τέλος της, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους παίχτες της αγοράς να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις για να αποτρέψουν πιθανές ελλείψεις στην προσφορά στο μέλλον.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο, ο Khalid al-Falih δήλωσε ότι η συμφωνία που πέτυχε ο ΟΠΕΚ τον προηγούμενο μήνα για τον περιορισμό της παραγωγής θα επιταχύνει την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης που έχει ήδη ξεκινήσει στην αγορά.

"Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος της σημαντικής υποχώρησης των τιμών", δήλωσε ο Falih μιλώντας στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν στελέχη πετρελαϊκών κολοσσών όπως η Exxon Mobil, η Royal Dutch Shell και η Total SA.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε τον προηγούμενο μήνα να μειώσει την παραγωγή του κατά 1% με 2%, ωστόσο άφησε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την επόμενη συνεδρίαση των μελών του στις 30 Νοεμβρίου. Πολλοί αναλυτές της βιομηχανίας έχουν ωστόσο εκφράσει επιφυλάξεις για το πώς ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο Khalid al-Falih πάντως εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η συμφωνία θα βοηθήσει να ενισχυθούν οι τιμές, πυροδοτώντας περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι τιμές κατρακύλησαν κάτω και από τα 28 δολ. το βαρέλι από τα υψηλά των 114 δολ. το 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησε ότι η βιομηχανία χρειάζεται 24 τρισ. δολ. σε νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις για να καλύψει την αύξηση στη ζήτηση ενέργειας τα επόμενα 25 χρόνια.

Αυτή την ώρα το Brent Δεκεμβρίου κερδίζει 1,4% στα 52,42 δολ. το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.