Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 11:17

  Επιφυλακτικές και σταθεροποιητικές κινήσεις στο Χ.Α.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρές απώλειες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αρκετοί τίτλοι δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης και αφομοίωσης των νέων επιπέδων.
   
  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 593,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.572,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,07% στις 688,22 μονάδες.
   
  Το ταμπλό σήμερα είναι σχεδόν μοιρασμένο, με αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είτε να διορθώνουν είτε να δέχονται πιέσεις από "εσωτερικούς" λόγους. Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι μετοχές που ακόμη δεν έχουν επιλέξει πρόσημο, κινούμενες σταθεροποιητικά ή τηρώντας στάση αναμονής.
   
  Βέβαια, επιφυλακτικότητα υπάρχει σήμερα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να κινούνται στο κόκκινο, αναμένοντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της αύριο, ενώ οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi για ενδείξεις όσον αφορά την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τους επόμενους μήνες. Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν την ΕΚΤ να εξετάζει τον περιορισμό των αγορών ομολόγων καθώς το πρόγραμμα θα πλησιάζει στο τέλος του.
   
  Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς, ο FTSE 25, αφού πλησίασε χτες τις 1.593 μονάδες, οι οποίες και είναι η κοντινή αντίσταση, αναδιπλώθηκε στις 1.575 μονάδες, που είναι η κοντινή στήριξη. Σήμερα δοκιμάζει τη στήριξη αυτή, η οποία εάν διασπαστεί καθοδικά θα οδηγήσει στις 1.564 μονάδες. Ο γενικός δείκτης έχει μπει στη διαδικασία να δοκιμάσει τις αντοχές του στη ζώνη των 600 μονάδων, με τις απαραίτητες "στάσεις". Οι 590 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη σε intraday γράφημα, με κύρια τις 578 μονάδες.
   
  Στους καταλύτες των επόμενων συνεδριάσεων τοποθετείται πλέον και η ολοκλήρωση των αλλαγών των διοικήσεων στις τράπεζες, ένα θρίλερ που πρόκειται να λήξει σύντομα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Capital.gr, σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να ανακοινωθεί η επιλογή του προσώπου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αντιθέτως "κλεισμένη" είναι, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί, η θέση του νέου προέδρου για τον οποίο έχει δώσει την έγκρισή του και ο SSM.
   
  Προς τα τέλη του μήνα, οπότε και υπάρχει προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο, αναμένεται η ανακοίνωση του νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα. Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος, ωστόσο, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τον νέο διευθύνοντα και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο στο ΤΧΣ. Η σχετική πρόταση για τη νέα διοίκηση έχει αποσταλεί στον υπουργό Οικονομικών από την Επιτροπή Επιλογών του ΤΧΣ ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
   
  Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή βρίσκονται και σήμερα σε κλοιό πιέσεων, σημειώνοντας απώλειες 1,92% και 1,50% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, ΕΕΕ, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia και Μυτιληναίο.
   
  Στον αντίποδα, ισχυρό αντίβαρο στις πτωτικές τάσεις παρέχει το +2,07% της ΔΕΗ, με τη Βιοχαλκο να την επικουρεί, σημειώνοντας κέρδη 1,54%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Folli Follie, Aegean, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ