Με αρνητικό πρόσημο συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της αύριο, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει. Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi αναμένεται να μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον απόηχο δημοσιευμάτων που φέρουν την ΕΚΤ να εξετάζει τον περιορισμό των αγορών καθώς το πρόγραμμα θα πλησιάζει στη λήξη του.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν πάντως η ΕΚΤ να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος καθώς ο πληθωρισμός απέχει ακόμα σημαντικά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για ρυθμούς σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,2% στις 341,75 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,2% στις 10.606,58 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,15% στις 4.502,06 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,15% στις 6.989,05 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,1% στις 8.875,80 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει οριακές απώλειες 0,05% στις 16.958,92 μονάδες, ενώ

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνουν ταυτόχρονα οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μετά το κλείσιμο των συναλλαγών χθες στη Wall Street η Yahoo ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών για το γ΄ τρίμηνο. Από την πλευρά της η Intel ανακοίνωσε αύξηση κερδών και πωλήσεων, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο προειδοποίησε για κόστη αναδιάρθρωσης τους επόμενους μήνες.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν με μικτά πρόσημα καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Το κινεζικό ΑΕΠ επεκτάθηκε 6,7% το γ΄ τρίμηνο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επιβεβαιώνοντας σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο η βιομηχανική παραγωγή, η οποία ενισχύθηκε 6,1% σε ετήσια βάση, έχασε τις προβλέψεις των αναλυτών.