Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 09:27

  Σε "ρυθμούς" Κίνας "έτρεξε" και η Ασία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε "ρυθμούς" Κίνας "έτρεξε" και η Ασία

  Με κέρδη κινήθηκαν οι ασιατικοί δείκτες, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται από τα κέρδη στη Wall Street, αλλά και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας που ήταν "αντάξια" των προσδοκιών.

  Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εμφάνισε ανάπτυξη 6,7% η οποία τροφοδοτήθηκε από την εύκολη πίστωση, μια καυτή αγορά κατοικίας και άλλα μέτρα τόνωσης που οι οικονομολόγοι δηλώνουν πως έρχονται σε βάρος των αναγκαίων αναδιαρθρώσεων. Η ανάπτυξη του γ΄ τριμήνου, είναι αντίστοιχη με το ποσοστό που καταγράφηκε στο β΄ τρίμηνο και αντίστοιχο με τις προσδοκίες της αγοράς και των οικονομολόγων.

  Οι Κινέζοι ηγέτες είχαν εμφανιστεί αισιόδοξοι για την οικονομία προσφάτως, η οποία βρισκόταν σε πορεία επιβράδυνσης τα τελευταία χρόνια, αλλά της οποίας οι επιδόσεις είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για ανάπτυξη 6,5% ή και υψηλότερα.

  Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, με την υποστήριξη σειράς δανείων και κυβερνητικών δαπανών που έχουν τροφοδοτήσει τις δαπάνες υποδομές και την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων.

  Να σημειωθεί βέβαια ότι τα στοιχεία για την Κίνα δεν είναι σημαντικά μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για το διεθνές περιβάλλον, καθώς επηρεάζει και τη Fed στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική.

  Στην Κίνα, ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,3%, ενώ ο Shenzhen Composite κέρδισε 0,1%. Ωστόσο, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng Index σημείωσε απώλειες  0,2%, μετά τα κέρδη 1,6% της Τρίτης.

  "Οι επενδυτές δεν φαίνονται τόσο ενθουσιασμένοι, είναι ανήσυχοι" τόνισε ο Alex Wong, της Ample Capital αναφερόμενος στην επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

  Οι αναλυτές εξετάζουν το κατά πόσο η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Μάρτιο του 2017, αν και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική της σταθερή για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση.

  Πάντως οι αγορές της Ασίας δέχτηκαν θετική ώθηση και από τη Wall Street, η οποία έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων αλλά και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

  Παράλληλα, τα κέρδη του πετρελαίου ώθησαν ανοδικά τις πετρελαϊκές εταιρείες της Αυστραλίας, όπως την Oil Search (+1%) και τη Woodside Petroleum  (+0,4%). Ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,3%.

  Όσο για την Ιαπωνία, ο  Nikkei κέρδισε 0,3%, αφού οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία για τα εταιρικά αποτελέσματα στη χώρα.

  Στις επιμέρους μετοχές, εντυπωσιακά κέρδη 9,9% αποκόμισε η Sharp, ενώ κατά 1,6% ενισχύθηκε η Hanwa.

  Στο μέτωπο της οικονομίας, οι πωλήσεις κατοικιών της Κίνας κέρδισαν έδαφος στο εννεάμηνο του έτους, λίγο πριν αρκετές πόλεις καταστήσουν πιο αυστηρούς τους κανόνες αγοράς κατοικιών για να κατευνάσουν τις ανησυχίες σχετικά με φούσκα στην αγορά ακινήτων. Οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 43,2% στο εννεάμηνο έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Στη διάρκεια του έτους μέχρι τον Αύγουστο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 25,6% σε σχέση με το περασμένο έτος.

  Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν 61,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους. Τον Αύγουστο είχε σημειωθεί άνοδος 33% έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ακινήτων αυξήθηκαν 6,8% στα 1,2 τρισ. γουάν στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, από την ανάπτυξη 5,4% στο οκτάμηνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ