Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιαν-2015 14:23

  Μειώνει την τιμή-στόχο για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μειώνει την τιμή-στόχο για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley κατά 32%-39% σε σημερινή της ανάλυση, ενώ υποβαθμίζει και την σύσταση για την Alpha Bank, η οποία ωστόσο παραμένει το top pick της.

  Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο της Alpha Bank σε 0,55 από τα 0,8 ευρώ (και η σύσταση σε equalweight από overweight), για την Eurobank στα 0,20 από τα 0,32 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,96 από τα 1,5 ευρώ.

  Το βασικό της σενάριο κάνει λόγο για μια σχετικά ήπια πολιτική έκβαση. Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας αποτύχουν και πραγματοποιηθεί ο κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης από τον επίσημο τομέα, οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να αποδειχθούν υπερτιμημένες στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, βλέπει περιθώριο για συμβιβασμό και αντικίνητρα για έξοδο από το ευρώ, σε όλες τις πλευρές. Υιοθετεί μια πιο ουδέτερη στάση για τον κλάδο για να αποτυπώσει την φύση του πιθανού αποτελέσματος, ωστόσο τελικά αυτό μπορεί να είναι πιο ήπιο από ό,τι πολλοί φαίνεται ότι περιμένουν, και συνεχίζει να βλέπει μακροπρόθεσμη αξία στο βασικό σενάριο των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας την προτίμησή της για την Alpha Bank.

  Οι εθνικές εκλογές είναι ο κύριος άξονας της αβεβαιότητας: Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες της αγοράς ότι μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως είναι λιγότερο «συμβατή» με τις απαιτήσεις των ΕΕ/ΔΝΤ. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley διακρίνουν μια τέλεια ισορροπία μεταξύ 1) ενός πολιτικού συμβιβασμού τόσο με τους πιστωτές και τους οφειλέτες, να ολοκληρώνουν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και 2) της αποτυχίας να επέλθει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας-τρόικας και να οδηγούμαστε σε σκληρές διαπραγματεύσεις, επιδείνωση της αντίδρασης της αγοράς, οι διαπραγματεύσεις τελικά να καταρρέουν και οι ελληνικές τράπεζες να αποκόπτονται από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Το βασικό σενάριο είναι ότι η διαμάχη θα επιλυθεί και η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζώνη, αλλά το ρίσκο των λαθών στην πολιτική είναι υψηλό.

  Θα μπορούσε το πολιτικό ρίσκο να επηρεάσει την συμπεριφορά των καταθετών και ως εκ τούτου το κόστος χρηματοδότησης: Ο πιο οξύς κίνδυνος του δυσμενούς σεναρίου είναι το ενδεχόμενο μεγάλων εκροών καταθέσεων (την περίοδο 2009-2012 το ένα τρίτο των καταθέσεων έφυγε από το σύστημα) και η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα να οδηγήσουν το κόστος των τραπεζικών καταθέσεων σημαντικά υψηλότερα. Εκτιμά ότι μια μείωση των καταθέσεων κατά 17% -το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφθεί σε ένα μόνο έτος (2012)- θα οδηγούσε σε ένα χρηματοδοτικό κενό ίσο με 75 δισ. ευρώ ή 45% του ΑΕΠ. Ομοίως, η επίδραση του υψηλότερου κόστους καταθέσεων είναι σοβαρή –άλλες 100 μονάδες βάσης άνοδο του κόστους σε σχέση με το βασικό της σενάριο, θα διάβρωνε το κεφάλαιο το 2015 και θα μείωνε το ROE κατά 2,2%-3,3% το 2016.

  Το βασικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες γίνεται πιο συντηρητικό, και το δυσμενές σενάριο πιο πιθανό: Η Morgan Stanley μεταφέρει μέρος του δυσμενούς σεναρίου στο βασικό της σενάριο, για να αποτυπώσει την αβεβαιότητα του αποτελέσματος των εκλογών και των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Θεωρεί ότι αυτό βάζει στον «πάγο» τη βελτίωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων και οδηγεί σε μια μείωση των όγκων των καταθέσεων. Αυτά τα ρίσκα είναι πιο αυξημένα στο δυσμενές σενάριο, στο οποίο δίνει μια μεγαλύτερη (κατά 30%) πιθανότητα, μετατοπίζοντας την στάθμιση από το αισιόδοξό της σενάριο στο 10% από το 20%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων