Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιαν-2013 23:42

  Wall Street: Διπλό "χτύπημα" από το μέτωπο της οικονομίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Παρά τις προσπάθειες για άνοδο, δεν κατάφερε τελικά να απεγκλωβιστεί από τις ανησυχίες για την οικονομία η Wall Street, "υποκύπτοντας" αφενός στα σχόλια της Fed για "πάγωμα" της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου στα στοιχεία για το ΑΕΠ που εμφάνισαν απρόσμενη συρρίκνωση στο δ΄ τρίμηνο.

  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) κάνει λόγο για αδύναμη ανάπτυξη τους τρεις τελευταίους μήνες του 2012, αποδίδοντας το "πάγωμα" της οικονομικής δραστηριότητας στις καιρικές συνθήκες και άλλους εποχιακούς παράγοντες. Δεδομένης της αβεβαιότητας για το οικονομικό outlook, η Κεντρική Τράπεζα εμμένει στην επιθετική πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.

  Πολλοί ανέμεναν πως η FOMC θα εμφανιζόταν περισσότερο αισιόδοξη για την οικονομία, ωστόσο η επίσημη ανακοίνωση διέψευσε πανηγυρικά τις προσδοκίες τους. Είχαν ωστόσο πάρει μία πρώτη γεύση νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου, που εμφάνισαν απρόσμενη συρρίκνωση 0,1% του προϊόντος της οικονομίας. Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ κατάφεραν μόνο προσωρινά να συγκρατήσουν τις απώλειες.

  Δείκτες – Στατιστικά

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 44,00 μονάδες (-0,32%) κλείνοντας στις 13.910,40 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 11,30 μονάδων (-0,36%) και έκλεισε στις 3.142,30 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 5,80 μονάδων (-0,39%) κλείνοντας στις 1.501,90 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 9 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 74,485 δολάρια με άνοδο 0,835 δολλάρια ή σε ποσοστό 1,13%. Ακολούθησαν η Verizon Communications Inc με κέρδη 0,30% και κλείσιμο στα 43,63 δολάρια και η Intel, η οποία έκλεισε στα 21,325 δολάρια με άνοδο 0,21%.

  Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Exxon Mobil (-1,26%), η General Electric (-1,16%) και η Bank of America Corp (-1,13%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

  Αναλυτικά στα μάκρο, συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2012 καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τα αποθέματα τους και οι ομοσπονδιακές δαπάνες σημείωσαν βουτιά εν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον για μια συμφωνία που θα πετύχαινε περικοπές δαπανών και αυξήσεις των φόρων.

  Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε οριακά 0,1% το δ΄ τρίμηνο του έτους όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, διαψεύδοντας ττις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

  Ήταν η πρώτη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Υπενθυμίζεται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2012 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,1%.

  Στο μεταξύ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έκαναν περισσότερες προσλήψεις από ότι αναμενόταν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας ADP.

  Ειδικότερα, οι θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 192.000 τον τελευταίο μήνα, ενώ οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 165.000.

  Η άνοδος του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά στις 185.000 από 215.000.

  Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Boeing ανακοίνωσε πτώση κερδών 30% για το δ΄ τρίμηνο στα 978 εκατ. δολ. ή 1,28 δολ. ανά μετοχή από 1,39 δισ. δολ. ή 1,84 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
  Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,46 δολ. ανά μετοχή από 1,92 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 12% και ανήλθαν σε 22,3 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,19 δολ. ανά μετοχή με έσοδα 22,3 δισ. δολ.

  Πτώση κερδών και εσόδων ανακοίνωσε και η Northrop Grumman Corp. για το δ΄ τρίμηνο του έτους, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ειδικότερα, η εταιρεία της αμυντικής βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 533 εκατ. δολ. ή 2,14 δολ. ανά μετοχή από 550 εκατ. δολ. ή 2,09 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

  Στο ραντάρ των επενδυτών θα είναι σήμερα και η μετοχή της Amazon, καθώς σημείωσε σημαντική άνοδο χθες, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων των αναμενόμενων πωλήσεων για το δ΄ τρίμηνο αλλά ισχυρών λειτουργικών κερδών.

  Μετά τη λήξη των συναλλαγών της Wall Street αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου των Facebook και Qualcomm.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ