Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιουλ-2012 17:42

  Υπεραπόδοση για το Χ.Α έναντι των διεθνών αγορών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Βασίλη Γεώργα 

  Στον αφρό της διεθνούς αναταραχής που ξέσπασε στις αγορές μετά την νέα εκτίναξη στο κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας και το αίτημα χρηματοδότησης από την Περιφέρεια της Βαλένθια, παρέμεινε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ολοκληρώνοντας την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με σημαντικά κέρδη 1,38% στις 630,84 μονάδες, όταν οι υπόλοιπες αγορές από την Φραγκφούρτη μέχρι το Παρίσι και από τη Μαδρίτη μέχρι το Μιλάνο βυθίστηκαν στο κόκκινο με απώλειες από 1,5% μέχρι και 3,5%. 

  Σε ρόλο πολιορκητικού κριού για την διάσπαση των 630 μονάδων η δεικτοβαρής Coca - Cola 3Ε που με άλμα 5,36% στο κλείσιμο ώθησε τον Γενικό Δείκτη στα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας, σε μια συνεδρίαση που παρά την αρχικά καλύτερη εικόνα, ολοκληρώθηκε με μόλις έξι μετοχές του FTSE 20 σε θετικό πρόσημο (ΕΕΕΚ, Motor Oil, METKA, ΟΠΑΠ, Εθνική και ΔΕΗ). Αυτό δείχνει και η μοιρασμένη τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών, σε μια συνεδρίαση που οι συναλλαγές προσέγγισαν μόλις τα 20 εκατ. ευρώ. 

  Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,46%, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα της απόδοσης του ελληνικού χρηματιστηρίου συγκριτικά με τις μεγάλες διεθνείς αγορές έναντι των οποίων υπεραποδίδει αισθητά από τις αρχές του δευτέρου 6μήνου. Ο FTSE 20 ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 0,84% στις 228, 05 μονάδες, ενώ τη σκυτάλη των αποδόσεων πήρε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid 40 με ημερήσια κέρδη 1,58% και εβδομαδιαία απόδοση 2,46%.  

  Στον αντίποδα, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη αδυναμία του ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα με απώλειες (-1,84% στις 206,23 μονάδες), ενώ παρά την πολύ καλή ενδοσυνεδριακή εικόνα του σήμερα (έφτασε να ενισχύεται μέχρι 3,61%), στη συνέχεια έχασε σχεδόν όλα του τα κέρδη και έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο.  Από πλευράς ουσίας οι επενδυτές παραμένουν στο βαθύ σκοτάδι σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το οποίο θα κριθεί και η βιωσιμότητα τους. Από τεχνικής πλευράς ένα στοιχείο στο οποίο εστιάζουν οι αναλυτές είναι το στένεμα των λωρίδων bollinger του τραπεζικού δείκτη που προϊδεάζει για ισχυρή κίνηση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Ήδη ο ΔΤΡ δείχνει να έχει διαμορφώσει έναν ακόμη τριγωνικό σχηματισμό με αιχμή την περιοχή των 200 – 210 που χρονικά δείχνει ότι θα λυθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, απελευθερώνοντας τη δυναμική που έχει συσσωρευτεί τον τελευταίο μήνα.

  Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους μετοχές, ξεχώρισαν  για την αξιόλογη εβδομαδιαία τους απόδοση οι τίτλοι των ΔΕΗ (+6,72%), ΟΠΑΠ (7,36%), OTE (5,13%), Motor Oil (4,8%), Coca - Cola 3Ε (+3,44%). Στον αντίποδα η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε με απώλειες 4,01%, η Βιοχάλκο με εβδομαδιαία πτώση 5,66%, η MIG με πτώση 6,52%, η Κύπρου με πτώση 6,98%, ενώ η Folli Follie υποχώρησε κατά 3,28%.

  Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η Intralot έκλεισε  σε υψηλά 10 μηνών με κέρδη 17% (βρέθηκε στο +8,82% και τα 1,08 ευρώ σήμερα), το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 11,83%, η Τράπεζα Αττικής με 6,08%, η Intracom με άνοδο 6,77%, η Τέρνα Ενεργειακή με 8,4% και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο +6,71%.  

  Ζητούμενο σε αυτή τη φάση που διανύει η αγορά, όπου όλα τα εσωτερικά μέτωπα με την τρόικα παραμένουν ανοιχτά ενώ η κατάσταση στην Ευρώπη εκτραχύνεται, είναι η διαφύλαξη των κεκτημένων στην ευρύτερη περιοχή των 600-630 μονάδων, κάτι που τουλάχιστον για αυτή την εβδομάδα επιτεύχθηκε, χωρίς ωστόσο η αγορά να ανοίξει τα χαρτιά της για την επόμενη κίνηση που θα ακολουθήσει και η οποία δείχνει να είναι πολύ κοντά χρονικά. Ο πολύ χαμηλός όγκος συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις αφήνει υπόνοιες για «μανιπιουλάρισμα» των τιμών, ενώ από την άλλη η ανθεκτικότητα της αγοράς έχει εξάψει τη φαντασία πολλών ότι μπορεί να κρύβει κάποια είδηση. 

  Σε κάθε περίπτωση διαγραμματικά τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει σημαντικά και στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να δώσει μια πρώτη ένδειξη για την τροχιά που θα ακολουθήσει διασπώντας είτε ανοδικά την βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης στις 625-630 μονάδες που δοκιμάστηκε σήμερα, ώστε να κινηθεί προς υψηλότερα των 660 μονάδων επίπεδα, είτε διασπώντας καθοδικά την ανοδική γραμμή τάσης που συμπίπτει με τις 615 μονάδες για να κινηθεί πλέον εκ νέου πτωτικά προς την περιοχή των 550 μονάδων. 

  Για την ώρα και τα δύο σενάρια -είτε για επέκταση της ανόδου είτε για νέα καθοδική κίνηση- παραμένουν ανοιχτά στην αγορά, με το δεύτερο να κερδίζει πόντους όσο ο FTASE 20 παραμένει κάτω από τα προηγούμενα χαμηλά του Ιανουαρίου 2012, και ο Γενικός Δείκτης δεν υπερβαίνει πειστικά την τελευταία κορυφή του στις 660 μονάδες. 

  Ο καταλύτης που πιθανά θα δώσει ώθηση στο Χ.Α προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση συνδέεται εκ των πραγμάτων με τα αποτελέσματα που θα έχει ο νέος γύρος επαφών της Κυβέρνησης με το κλιμάκιο της Τρόικας, που επιστρέφει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα. Κι όλα αυτό με τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» από το πάγωμα της χρηματοδότησης να βρίσκεται πάλι προ των πυλών και να προβληματίζει την αγορά παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι αναζητείται τεχνική λύση για τη χρηματοδότηση του Αυγούστου. 

  Εν αναμονή της Τρόικας οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την οριστικοποίηση της δέσμης μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ να μην έχει κλείσει ακόμη, αλλά και τη στρατηγική στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων να βαίνει προς μια ακόμη τροποποίηση όπως τουλάχιστον διαφαίνεται από τη χθεσινοβραδινή απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Κώστα Μητροπούλου, που αφήνει προσωρινά ακέφαλο το Ταμείο καθώς έχει ήδη παραιτηθεί από την επομένη των εκλογών και ο πρόεδρος του Γιάννης Κουκιάδης. 

  Η αγορά περιμένει πως το κενό «ηγεσίας» στο ΤΑΙΠΕΔ θα καλυφθεί μέσα στα επόμενα 24ώρα, πολύ δε περισσότερο όταν την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για να συγκεκριμενοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ