Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουν-2009 10:01

  Έριδα ολυμπιακών διαστάσεων στο φαληρικό Δέλτα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Συνώνυμο της σαλαμοποίησης φαίνεται ότι αποτελεί η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων (αυτή τη φορά) στην Καλλιθέα και στους όμορους Δήμους. Τοπικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν στο Capital.gr σημαντικότατες ενστάσεις, ως προς την μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών ακινήτων, ενώ κάνουν λόγο για πλήρη τσιμεντοποίηση του τριγώνου παραλία Μοσχάτου - ιππόδρομος - αθλητικό κέντρο Τάε Κβοντό.

  Όπως αναφέρουν, τόσο η υπερυψωμένη λεωφόρος Ποσειδώνος στον Φαληρικό Όρμο όσο και το γραμμικό κτήριο του Φαληρικού Μετώπου που ενώνει τον Ιλισό με τη ζώνη της Εσπλανάδας επιβαρύνουν ήδη σοβαρά τους Δήμους του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, καθώς εμποδίζουν την είσοδο της θαλάσσιας αύρας στην πόλη. “Το γραμμικό κτήριο κατασκευάσθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Μόνο περιστασιακά αξιοποιήθηκε για τη στέγαση των υπηρεσιών του Κτηματολογίου” επισημαίνει ο κ. Τάκης Μακρίδης της Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας.

  Την ίδια στιγμή, στην τύχη τους φαίνεται ότι έχουν αφεθεί οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μπίτς βόλεϊ. Σύμφωνα με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο χώρος του μπίτς βόλεϊ παραμένει περιφραγμένος με συρματοπλέγματα, εμποδίζοντας την πρόσβαση στην παραλία της Καλλιθέας, ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει την μακροχρόνια μίσθωση της έκτασης, μέχρι στιγμής, δεν έχει καταβάλει κανένα μίσθωμα.

  “Υπάλληλοι της Ολυμπιακά Ακίνητα προσπάθησαν να μετατοπίσουν την περίφραξη του γηπέδου, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους κατοίκους. Ωστόσο, παρεμποδίστηκαν, καθώς η διαδικασία αυτή δεν τελούσε υπό καθεστώς νομιμότητας” επισημαίνουν μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων της περιοχής.

  Οι εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ πρόκειται να μετατραπούν σε συναυλιακό χώρο, ενώ έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή των συναυλιακών εγκαταστάσεων.

  “Εδώ και πολύ καιρό το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ παραμένει αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να έχει χάσει μέχρι σήμερα πολλά χρήματα. Ποιος ευθύνεται για τα διαφυγόντα αυτά κέρδη;” διερωτάται ο κ. Γιώργος Καστάνης, πρόεδρος της ΜΚΟ “Ιλισός”.

  Απάντηση

  “Οι περιφράξεις που υπάρχουν γύρω από το γήπεδο του μπιτς βόλεϊ είχαν τοποθετηθεί το 2004 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Επειδή, όμως, η επένδυση που έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρεία εκκρεμεί, αφού ακόμη δεν έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, οι περιφράξεις αυτές παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, δεδομένου ότι η περίφραξη του μπιτς βόλεϊ βρίσκεται εντός αιγιαλού, η Ολυμπιακά Ακίνητα έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες μετατόπισης της περίφραξης, ώστε να περιοριστεί αυστηρά γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χώρος για τους κατοίκους” υπογραμμίζει στο Capital.gr, ο πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα, κ. ∆ιονύσης Σταµενίτης.

  Όπως σημειώνει ο κ. Σταμενίτης, που ανέλαβε πριν από δύο μήνες τα ηνία της εταιρείας, η μετακίνηση των περιφράξεων εκτός της ζώνης του αιγιαλού είναι καθ΄ όλα νόμιμη και χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί.

  Όσον αφορά την μεγάλη καθυστέρηση της αξιοποίησης των ακινήτων της μεταολυμπιακής εποχής, ο πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα επισημαίνει πως: “Όταν δημιουργήθηκαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για το πώς αυτές θα αξιοποιηθούν μεταγενέστερα. Το δύσκολο και χρονοβόρο αυτό έργο ανέλαβε η εταιρεία μας.”

  Ως προς τη μη καταβολή του μισθώματος στην περίπτωση του κέντρου μπιτς βόλεϊ, ο κ. Σταμενίτης επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες.

  Ανάπτυξη μετά... οικολογικών αντιρρήσεων

  Άλλη μία περιοχή που παρέμεινε αναξιοποίητη, από τη “χρυσή εποχή” των Ολυμπιακών Αγώνων, προσπαθεί να “βάλει σε τάξη” η Ολυμπιακά Ακίνητα. Πρόκειται για την παραλιακή ζώνη του Φαληρικού Όρμου, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου που θα περιλαμβάνει θερινό σινεμά 200 θέσεων, γήπεδα αθλοπαιδιών, adventure park, πάρκο νερού και αναψυχής, βοτανικό κήπο, παραλιακή αμμώδη ζώνη και κανάλι κωπηλασίας.

  Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις του πρώην ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου πρόκειται να δημιουργηθεί, με αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου, ύψους 450 εκατ. ευρώ, σε ένα χώρο περίπου 166.000 τ.μ. η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, αλλά και το πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

  Σύμφωνα με την προμελέτη του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το συγκρότημα του Φαλήρου θα διαθέτει επικλινή στέγη, έκτασης 10 χιλιάδων τ.μ., η οποία προβλέπεται να καλυφθεί με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ενώ θα δημιουργηθεί και κανάλι φιλτραρισμένου θαλασσινού νερού.

  Όπως αναφέρει η διοίκηση του Ιδρύματος, οι προμελέτες του Πολιτιστικού Κέντρου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ πρόσφατα υπεγράφησαν και οι συμβάσεις με τα συναρμόδια υπουργεία.

  Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Πάγκαλος, της κίνησης πολιτών “Μεσοποταμία”, αναφέρει πως η δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε κάποια από τις εκτάσεις των πρώην εργοστασίων της περιοχής και ο χώρος του Ιπποδρόμου να παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο και να μετατραπεί εξ΄ ολοκλήρου σε πράσινο.

  “Στο πρώην εργοστάσιο της Ιζόλα δημιουργείται σουπερμάρκετ, η παραλία του Μοσχάτου έχει μετατραπεί σε λιμάνι, όπου, κατά καιρούς, έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέχρι και κότερα, ενώ στη θέση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Τάε Κβοντό έχει δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο. Όλα αυτά είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν κατακόρυφα την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής” σχολιάζει ο κ. Μακρίδης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων