Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Ιουν-2018 17:47

  "Οχι" του ΣτΕ σε προσφυγή του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού για τις νέες αντικειμενικές του 2017

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Οχι" του ΣτΕ σε προσφυγή του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού για τις νέες αντικειμενικές του 2017

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Για τυπικούς λόγους, που ανάγονται στη μη απόδειξη του έννομου συμφέροντος, απέρριψε το Συμβούλιο Επικρατείας, τις προσφυγές  του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού  και 41 κάτοικων της περιοχής που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του εν λόγω Δήμου που καθορίστηκαν το 2017. 

  Ο δήμος και οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η από 31.10.2017 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών η οποία επανακαθόρισε τις αντικειμενικές αξίες με βάση προγενέστερη απόφαση του ΣτΕ του έτους 2016 (υπ' αριθμ. 2334/2016). Με την απόφαση του ΣτΕ ανακαθορίστηκε η τιμή ζώνης ανά τ.μ., ενώ ακυρώθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη υπουργική απόφαση που είχε προσδιορίσει την τιμή ζώνης των ακινήτων στον συγκεκριμένο Δήμο.    

  Ο Δήμος και οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι οι προσβαλλόμενες υφυπουργικές αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, ενώ είναι αντίθετες με τη νομολογία του ΣτΕ, και συγκεκριμένα με την υπ' αριθμ. 2334/2016 απόφαση αλλά και με παλαιότερες.

  Το Β΄  Τμήμα του ΣτΕ,  με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο, εξέδωσε 4 αποφάσεις (1250-1253/2018) με τις οποίες απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου, κ.λπ.

  Το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό του επίμαχου Δήμου ότι το έννομο συμφέρον του θεμελιώνεται στο άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι "οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας".

  Και αυτό, γιατί το θέμα του προσδιορισμού των  αντικειμενικών αξιών, "δεν αφορά τοπική υπόθεση, αλλά κρατική φορολογία της ακίνητης περιουσίας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων