Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 07:51

  Έτοιμη για την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα η Altamira

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έτοιμη για την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα η Altamira

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε πλήρη ετοιμότητα για την επίσημη έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα βρίσκεται η Altamira, η ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα διαχείρισης δανείων στην Ευρώπη, με περισσότερα από 58 δισ. ευρώ υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013, όταν η Banco Santander, από τις μεγαλύτερες τράπεζες διεθνώς, επέλεξε στρατηγικά την Apollo Global Management, ένα από τα ισχυρότερα private equity fund του κόσμου, για τη διαχείριση των "προβληματικών" στοιχείων του ισολογισμού της και δημιούργησε την Αltamira μέσω απόσχισης σε ανεξάρτητη εταιρεία. Η Altamira ξεκίνησε την επέκτασή της αποκτώντας χαρτοφυλάκια τραπεζών και κυρίως την "κακή τράπεζα" (bad bank) της Ισπανίας, τη Sareb, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο διαχείρισής της. Σήμερα το ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, καθώς και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, γνωστά ως REOs, άνω των 25 δισ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από τραπεζικούς ισολογισμούς.

  Τα τελευταία δύο χρόνια, στρατηγική προτεραιότητά της Altamira αποτελεί η δυναμική διεθνής ανάπτυξη και επέκταση, έχοντας πετύχει τη συνεργασία με τη Συνεταιριστική Τράπεζα στην Κύπρο για τη διαχείριση δανείων και ακινήτων αξίας άνω των 7 δισ. ευρώ και την εξαγορά της Oitante στην Πορτογαλία, πλατφόρμας διαχείρισης δανείων και ακινήτων αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ. Πέρα από τις συναλλαγές αυτές, η Altamira προσδοκά την αύξηση του χαρτοφυλακίου της στις χώρες, όπου δραστηριοποιείται ήδη, καθώς και την επέκτασή της σε νέες αγορές, της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενων.

  Ο σχεδιασμός για την ελληνική αγορά

  Η ελληνική αγορά, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα και είναι η μόνη χώρα στην οποία η Αltamira δημιουργεί μία πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από την αρχή, υπό την ηγεσία έμπειρων στελεχών, με σημαντική γνώση του χώρου και προϋπηρεσία σε συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα αλλά και εμπειρία στο εξωτερικό.

  Η Altamira έχοντας βαθιά εμπειρία και τεχνογνωσία σε όλες τις κατηγορίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και σε όλο τον κύκλο ζωής των NPL & REO σε αγορές παρόμοιες με την ελληνική (όπως λ.χ. της Ισπανίας), εισέρχεται στην ελληνική αγορά με πλεονεκτική θέση. Αποτελεί τη μόνη βιομηχανικής κλίμακας πλατφόρμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η οποία επενδύει στην πλήρη δραστηριοποίησή της -τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο στελεχών- χωρίς να έχει ενεργοποιημένο χαρτοφυλάκιο, καταδεικνύοντας τη στρατηγική προτεραιότητα που έχει η ελληνική αγορά εν μέσω άλλων, στις οποίες δραστηριοποιείται. Όπως γίνεται γνωστό στο Capital.gr., η ομάδα της αναμένεται να αποτελείται από 20 άτομα μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σημειώνεται πως η Altamira έχει ήδη αποκομίσει μεγάλη εμπειρία στην Ελλάδα, έχοντας δουλέψει πάνω σε στρατηγικά σχέδια τραπεζών τα προηγούμενα δύο χρόνια.

  Οι διεθνείς πρακτικές και το ελληνικό περιβάλλον

  Στο εξωτερικό -και ειδικά στην ισπανική αγορά, η οποία έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική- έχει σωρευθεί τεράστια εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων και ακινήτων, που λίγες εταιρίες έχουν την ικανότητα και την τεχνογνωσία να εφαρμόσουν και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Καθώς οι τράπεζες χρειάζονται έναν διαχειριστή κεφαλαίων μεγάλης κλίμακας με ισχυρή αξιοπιστία και ικανότητα προστασίας τόσο των συμφερόντων όσο και των κινδύνων των επιλογών τους, το ρόλο αυτό μπορούν να παίξουν λίγοι "παίκτες" της αγοράς.

  Οι οργανωμένες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα από τη διαχείριση που μπορούν να πετύχουν τα τμήματα εντός των τραπεζών, καθώς είναι πιο επικεντρωμένες και οι διαδικασίες εξυγίανσης αποτελούν την κύρια δραστηριότητά τους. Οι διαδικασίες είναι πιο ευέλικτες, οι άνθρωποι έχουν κίνητρα να δουλεύουν καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα. Οι επαφές της με δανειολήπτες γίνονται πάντα με υπεύθυνο τρόπο, κατανοώντας την ευαισθησία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και στοχεύοντας στην άμεση τακτοποίηση οφειλών, αξιοποιώντας τη δυνατότητα κάθε δανειολήπτη. Έτσι, σήμερα, η Altamira προσφέρει τις υπηρεσίες της στις αγορές της Μεσογειακής Ευρώπης απασχολώντας περισσότερα από 1.400 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό.

  Το πελατολόγιο της αποτελείται από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, εθνικά και διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα, private equities, επενδυτικά ταμεία και κρατικές bad banks (μεταξύ των οπίων οι BBVA, Banco Santander, Deutsche Bank, Bank of America). Οι συνεργασίες με κεντρικές τράπεζες ή κυβερνήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, διότι πιστοποιούν -ύστερα από αυστηρές διαδικασίες ελέγχου από δημόσιες αρχές και θεσμικούς φορείς- το κύρος και την τεχνική επάρκεια της Altamira στη διαχείριση φορολογικών πόρων. Στρατηγικός πυλώνας δραστηριοποίησής της είναι η τεχνική και η λειτουργική αριστεία, η καινοτομία προϊόντων και διαδικασιών με στόχο τη μεγιστοποίηση της πλήρους ανάκαμψης.

  Παρέχει πλήρεις και ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης χρέους με τη χρήση εξειδικευμένων μοντέλων και τη δημιουργία αναλύσεων και προγνωστικών για στρατηγικές που επιτυγχάνουν την εξυγίανση των υπό διαχείριση κεφαλαίων για τους πελάτες της. Επιπλέον, παρέχει και άλλες πρόσθετες συμβουλευτικές υπηρεσίες (όπως ανάλυση χαρτοφυλακίου, τμηματοποίηση αγοράς (segmentation analysis), αναδοχή χαρτοφυλακίου κ.α.), διαθέτοντας σημαντική εμπειρία σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και διαχείριση ισολογισμών, πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης κεφαλαίων (όπως έκδοση άμεσων ή υβριδικών τίτλων) και τέλος, στη διαχείριση και ανάπτυξη ακίνητης περιουσίας ως αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης αναδιάρθρωσης.

  Καλές πρακτικές της Altamira, μεταξύ άλλων, αποτελούν οι εξής:

  - Η δημιουργία & εφαρμογή πρωτοπόρων προγραμμάτων αποπληρωμής για οφειλέτες. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο στεγαστικών δανείων αντί να τεθεί σε πλειστηριασμό η κατοικία ενός οφειλέτη, η Altamira προτείνει εναλλακτικό τρόπο αποπληρωμής του δανείου μέσω μισθώματος, εθελοντικής παράδοσης και δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου από τον οφειλέτη.

  - Η Altamira έχει πραγματοποιήσει καινοτόμα αναπτυξιακά προγράμματα για σύνθετες δανειακές υποχρεώσεις, οργανώνοντας επενδυτές, κατασκευαστές και χρηματοδότες για εξεύρεση λύσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν ανακτηθεί για τους πελάτες της μεγαλύτερα ποσά σε ποσοστό 30-40% απ’ ότι με τη χρήση λύσεων, όπως η απλή πώληση ενός αγροτεμάχιου σε πλειστηριασμό. Μέσω τέτοιων δραστηριοτήτων, η Altamira δρα αυτήν τη στιγμή έμμεσα ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ισπανία αναπτύσσοντας πάνω από 8.000 ακίνητα και ξενοδοχειακές μονάδες προσφέροντας χιλιάδες εργασίες στις τοπικές κοινωνίες.

  - Η Altamira κατέχει τη μεγαλύτερη ψηφιακή πλατφόρμα αγοράς και ζήτησης ακινήτων με περισσότερα από 6 εκατ. επισκέψεις το μήνα. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να μεταπωλεί ακίνητα ιδιοκτησίας της, αλλά και να έχει στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για το πού κινείται η αγορά. Μπορεί να γνωρίζει σε ποιες περιοχές υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε ακίνητα, και έχει τη δυνατότητα στοχευμένων κινήσεων για την πώληση ακινήτων. Τέτοιου είδους δεδομένα -πού και πώς κινείται πραγματικά η αγορά- δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, γι’ αυτό, για παράδειγμα, η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών δεν μπορεί να προχωρήσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων