Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Μαρ-2018 08:01

  Αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ για 20 απαλλοτριωμένα ακίνητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ για 20 απαλλοτριωμένα ακίνητα

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το συνολικό ποσό της τάξης των 25 εκατ. ευρώ έχουν λαμβάνειν ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οποίων η Εθνική Τράπεζα και η Εκκλησία της Ελλάδας, τα οποία απαλλοτριώθηκαν έως και πριν από... 80 χρόνια, όπως προκύπτει από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

  Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ., οι συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις είναι ώριμες να αποζημιωθούν, καθώς έχουν καθορισμένες δικαστικές τιμές αποζημίωσης και οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει αίτηση διατήρησης (της απαλλοτρίωσης).

  Επίσης, η αξία τους έχει προσδιοριστεί από πιστοποιημένο εκτιμητή, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλλει επανειλημμένα αίτημα για την προώθηση της απαλλοτρίωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε άρση της δέσμευσης.

  Το ζητούμενο βέβαια, είναι από που θα προέλθει η χρηματοδότηση. Όπως έγινε γνωστό, η αποζημίωση θα γίνει με μεταφορά υφιστάμενων πιστώσεων των τεχνικών έργων, τα οποία με τη σειρά τους θα χρηματοδοτηθούν από πόρους της Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων, αφότου υπογραφεί η σχετική δανειακή σύμβαση. Με άλλα λόγια, η καταβολή των χρημάτων δεν αναμένεται να είναι άμεση.

  Τα ακίνητα 

  - Λαχανόκηποι Ακαδημίας Πλάτωνος.  Χώρος ιδιωτικών λαχανόκηπων έκτασης 15 στρεμμάτων στην γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, με πρόσωπο στην Λένορμαν. Ο χώρος είναι δεσμευμένος από το 1968 για παιδική χαρά, αθλητικές εγκαταστάσεις και για διάνοιξη οδών και διατηρείται η απαλλοτρίωση με συνεχόμενες δεσμεύσεις (ΦΕΚ 224/Δ/1968, 397/Δ/1986, 427/Δ/1986, 100/Δ/1998). Η απαλλοτρίωση ολοκληρώνεται βάσει της 6/2002 Πράξης Αναλογισμού και της 4397/2009 Απ. Εφετείου. Ο Δήμος πρέπει να καλύψει την αποζημίωση για τους κοινωφελείς χώρους (αθλητικές εγκαταστάσεις) στην αξία των 2,2 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πιστοποιημένη εκτίμηση.

  - Οικόπεδο στην πλατεία Μητροπόλεως. Είναι έκτασης 1,1 στρέμματος ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και έχει δεσμευθεί με το βασιλικό ΦΕΚ 257/Δ/1972 (περί τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Αθήνας) ως κοινόχρηστος χώρος. Η αξία του εκτιμήθηκε σε 4,4 εκατ. ευρώ.

  - Οικόπεδο 2 στρεμμάτων επί των οδών Παρασκευοπούλου και Γιάνναρη στα Κάτω Πατήσια. Ανήκει στην ΕΤΕ, έχει δεσμευθεί από το 1981 και η δέσμευση επανεπιβλήθηκε το 2006 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Έχει εκτιμηθεί έναντι ποσού της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

  - Ακίνητο ιδιοκτησίας ΕΤΕ επί των οδών Αλκιβιάδου και Ηπείρου, έκτασης 302,25 τ.μ. που διαμορφωθεί, μερικώς, σε πλατεία. Δεσμεύθηκε το  2011 ως κοινόχρηστος χώρος και χώρος για κτήριο κοινωνικής πρόνοιας. Εκτιμήθηκε προς 200.000 ευρώ.

  - Ακίνητο 1,5 στρεμ., ιδιοκτησίας ΕΤΕ, επί της οδού Αχαρνών 373, με παλαιά κτίσματα εμβαδού 321 τ.μ. Το ακίνητο δεσμεύθηκε το 2006 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και η αξία του εκτιμήθηκε σε 1,1 εκατ. ευρώ.

  - Οικόπεδο 8,4 στρεμ., ιδιοκτησίας ΕΤΕ, με κτίσμα στον Ελαιώνα, πλησίον της λεωφ. Αθηνών. Διαθέτει με αποθήκη εμβαδού 975 τ.μ., είναι δεσμευμένο με το ΦΕΚ 1049/Δ/1995 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και για το συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο κυρώθηκε η Μ5/2005 πράξη εφαρμογής. Η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε σε 2,4 εκατ. ευρώ.

  - Ακίνητο 2,7 στρεμ., ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που βρίσκεται επί των οδών Αγ. Πάντων, Αν. Τσόχα, Π. Κυριακού και λεωφ. Αλεξάνδρας. Το ακίνητο είναι δεσμευμένο από το 1992 ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, σήμερα λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης και η αξία του εκτιμήθηκε σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

  - Ακίνητο 549,5 τ.μ., ιδιοκτησίας Εκκλησίας της Ελλάδος επί των οδών Ασκληπιού, Βαλσαμώνος και Γρηγορίου Θεολόγου. Εχει μερικώς διαμορφωθεί σε και δεσμεύθηκε με το ΦΕΚ 167/Δ/1999 ως κοινόχρηστο πράσινο και παιδική χαρά. Η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε σε 1 εκατ. ευρώ.   

  - Οικόπεδο  2 στρεμ., ιδιοκτησίας Εκκλησίας της Ελλάδος, επί των οδών Ξανθίππης, Δράμας και Διστόμου Ξανθίππης-Δράμας-Διστόμου. Ο χώρος είναι ήδη διαμορφωμένος σε πλατεία ("Πλατεία Ορθοδοξίας"), με το ακίνητο που είναι δεσμευμένο με το ΦΕΚ 196/Δ/1982 ως κοινόχρηστο πράσινο και παιδική χαρά, να εκτιμάται προς περίπου 1 εκατ. ευρώ

  - Ακίνητο 306,57 τ.μ., ιδιοκτησίας Εκκλησίας της Ελλάδος επί των οδών Μιχαλακοπούλου, Πόντου και Λαοδικείας που έχει διαμορφωθεί σε πλατεία. Το ακίνητο είναι δεσμευμένο ως κοινόχρηστος χώρος με διάταγμα του 1939, με  την αξία να εκτιμάται σε 302 χιλιάδες ευρώ.

  - Ακίνητο 754,3 τ.μ., που ανήκει σε ιδιώτη επί των οδών Ελλανίκου, Πολέμωνος και Νικοσθένους, έκτασης. Παραμένει αδόμητο, αν και δεσμεύθηκε το 2006, ως  κοινόχρηστο πράσινο και παιδική χαρά. Η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε σε 2,1 εκατ. ευρώ.

  - Ακίνητο ιδιοκτησίας ΔΕΗ επί των οδών Λάμψα, Φλώρου και Γεωργούλα, έκτασης 3 στρεμμάτων. (περίπου) που παραμένει αδόμητο. Δεσμεύθηκε ως κοινόχρηστο πράσινο το 2003 και εκτιμάται σε 900 χιλιάδες ευρώ, βάσει πρωτόδικης δικαστικής απόφασης τιμής μονάδας (εκκρεμεί έφεση στον Άρειο Πάγο).

  - Ακίνητο, που ανήκει σε ιδιώτη, επί των οδών Σκιάθου και Ελιανού, έκτασης 420 τ.μ. Παραμάνει αδόμητο, έχοντας δεσμευθεί το 1994 για την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού. Εκτιμάται σε 250 χιλιάδες ευρώ.

  - Ακίνητο 4,4 στρεμ., που ανήκει σε ιδιώτη, επί των οδών Αυλώνος, Καλαμά και Γράμμου. Παραμένει αδόμητο με εγκαταλελειμμένα, δεσμεύθηκε για κοινόχρηστο πράσινο το 2012 και η αξία του, βάσει δικαστικού προσδιορισμού, ανέρχεται σε 4,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1 εκατ. ευρώ  είναι υποχρεώσεις του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων.

  - Ακίνητο ιδιώτη, 224,8 τ.μ. επί των οδών Τριπόλεως, Δημοσθένους και Λεβιδίου που δεσμεύθηκε το 1938 για κοινόχρηστο πράσινο. Η αντικειμενική αξία του ανέρχεται σε 119,5 χιλ.ευρώ, ενώ οι ιδιοκτήτες έχουν συμφωνήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό σε έκθεση εκτίμησης της εκτιμητικής επιτροπής του Δήμου στο ποσό των 105,6 χιλ.ευρώ.

  - Ακίνητο ιδιώτη, 865 τ.μ., επί των οδών Δαιμονιγιάννη, Τσουδερού και Παπαναστασίου που είναι μερικώς διαμορφωμένο. Δεσμεύτηκε το 2010 για τη δημιουργία χώρου κοινόχρηστου πρασίνου και πεζόδρομου. Η αντικειμενική αξία του ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει υποδείξει την άμεση ολοκλήρωση της εκκρεμότητας, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δήμου.

  - Ακίνητο ιδιώτη, 1 στρεμ., επί των οδών Δαιμονιγιάννη, Τσουδερού και Παπαναστασίου. Δεσμεύθηκε το 2010 για κοινόχρηστο πράσινο και πεζόδρομο  Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ξεπερνάει το  1 εκατ. ευρώ και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει υποδείξει την άμεση ολοκλήρωση της εκκρεμότητας.

  - Ακίνητο, 1,1 στρέμ., ιδιώτη επί των οδών Ίστρου, Κρώμνης και Πηλουσίου. Έχει δεσμευθεί το 1989 και το 2006 για κοινόχρηστο πράσινο, χώρο παιδικής χαράς και χώρο κτηρίου κοινωνικών λειτουργιών.  Η αντικειμενική αξία του ανέρχεται σε 690 χιλ. ευρώ και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει υποδείξει την άμεση ολοκλήρωση της εκκρεμότητας.

  - Ακίνητο ιδιώτη 1 στρεμ. επί των οδών Άλτεως, Αμφιτρίτης και Κρίσσης,  περίπου). Το ακίνητο δεσμεύτηκε το 2009 για κοινόχρηστο πράσινο, με την αξία αποζημίωσης του ακινήτου να είναι 2,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

  - Ακίνητο 750 τ.μ., ιδιώτη, επί των οδών Λαχανά, Μπερόβου, Χρυσηίδος και Κασταλίας. Δεσμεύθηκε το 1990 για την υλοποίηση πάρκου, με την αξία αποζημίωσης να ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την 7445/2013 απόφαση του Εφετείου.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ