Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιουλ-2017 08:26

  Φωτιές έχουν ανάψει... τα δάση στις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Φωτιές έχουν ανάψει... τα δάση στις τράπεζες

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Φωτιές έχουν ανάψει... τα δάση στις τράπεζες, καθώς οι δασικοί χάρτες μπορεί να "εξαφανίσουν" ακίνητα της ιδιοκτησίας τους ή και ενέχυρα σε δάνεια που έχουν χορηγήσει.

  Καθώς στο τέλος Ιουλίου λήγουν οι προθεσμίες για την υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, για τις τράπεζες έχει προκύψει ακόμη ένα "αγκάθι" στην παρακολούθηση των ακινήτων τους και των εμπράγματων εξασφαλίσεων χορηγηθέντων δανείων. Και αυτό διότι εφόσον δεν υποβάλουν εγκαίρως ενστάσεις για ακίνητα σε περιοχές που είναι χαρτογραφημένες ως δασικές, τότε θα χάσουν κάθε δικαίωμα επί των ακινήτων αυτών.

  Σημειώνεται ότι αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του αναρτηθέντος δασικού χάρτη μπορεί να υποβληθούν από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον,όχι μόνο εάν κάποια έκταση έχει παραλειφθεί να χαρακτηριστεί δασική ενώ είναι, αλλά και επειδή έχει χαρακτηριστεί δασική ενώ δεν είναι. Η υποβολή της αντίρρησης αφορά αποκλειστικά στο χαρακτήρα κάποιας εμφανιζόμενης στο χάρτη έκτασης και όχι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της. 

  Για να υποβληθεί αντίρρηση κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη, υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις. Ο υποβάλλων την αντίρρηση α) να γνωρίζει τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ ’87) των κορυφών του πολυγώνου που περικλείει μόνο την έκταση της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και το εμβαδόν της συγκεκριμένης έκτασης, β) να προσκομίσει τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται το έννομο συμφέρον του (εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα) και να τεκμηριώνει την αντίρρησή του, και γ) να προσκομίσει τα στοιχεία που πιστοποιούν την πληρωμή του αναλογούντος ειδικού τέλους για την υποβολή αντίρρησης.

  Όσο για το έννομο συμφέρον, στοιχεία που το θεμελιώνουν είναι είτε εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, όπως: κυριότητα, υποθήκη και δουλείες (προσωπικές δουλείες: επικαρπία, οίκηση και πραγματικές δουλείες: δουλεία οδού, ξυλεύσεως, βοσκής, αντλήσεως ύδατος κ.λπ.), είτε ενοχικά δικαιώματα, όπως: μίσθωση, επίμορτη αγροληψία, χρονομεριστική μίσθωση, προσύμφωνο πώλησης - δωρεάς ακινήτου κ.ά., είτε αντίγραφο του εντύπου Ε9 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, που υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ., εφόσον από αυτό προκύπτει η ταυτότητα του ακινήτου.

  Το "τρέξιμο" των τραπεζών με τους δασικούς χάρτες έρχεται να προστεθεί στον άθλο της τακτοποίησης των στεγαστικών τους χαρτοφυλακίων και της διαχείρισης των ιδιόκτητων ακινήτων τους. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ενόψει της πλήρους αλλαγής τοπίου στα ακίνητα που θα έρθει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στεγαστικά χαρτοφυλάκια και ακίνητα, ενέχυρα ή ιδιόκτητα των τραπεζών, βρίσκονται στο επίκεντρο των τελευταίων.

  Καθώς η πλειοψηφία των ακινήτων από το επικείμενο "τσουνάμι" πλειστηριασμών αναμένεται να καταλήξει στις ίδιες τις τράπεζες, οι τελευταίες αναζητούν τις εναλλακτικές επιλογές διαχείρισης, αφού δεδομένα οι ίδιες δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν στην αγορά παρά μόνο περιορισμένα, και τα πλέον εμπορεύσιμα ακίνητα. Μάλιστα, αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προβεί στους ισολογισμούς τους στα ανάλογα impairments, δηλαδή στις απομειώσεις της αξίας των ακινήτων – ενεχύρων, αναπροσαρμόζοντας σε ετήσια βάση την αξία τους με βάση την παλαιότητα, το μέγεθος, τις αντικειμενικές τιμές κ.λπ.

  Παράλληλα, η επικείμενη διεύρυνση του στοκ ακινήτων των τραπεζών και η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των collaterals των δανείων, δημιουργούν στις τράπεζες την ανάγκη πλήρους χαρτογράφησης των χαρτοφυλακίων ακινήτων τους. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει γενική "τακτοποίηση" των στεγαστικών τους χαρτοφυλακίων και των ενεχύρων τους. Αυτό σημαίνει ότι (και με τη βοήθεια ξένων εξειδικευμένων πλατφορμών προσεχώς) θα καταχωρίσουν και θα διαχωρίσουν τόσο τα μη εξυπηρετούμενα, όσο και τα εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ακίνητα ως εμπράγματη εξασφάλιση. Στόχος είναι να αποκτήσουν καλύτερη οπτική για το πόσα και ποια ενέχυρα μπορούν να ανακτηθούν. Σημειώνεται ότι αυτό είναι και το βασικό ζητούμενο από τον SSM, ο οποίος πιέζει τις τράπεζες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση collaterals, ειδικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

  Ο διαχωρισμός των ακινήτων που συνιστούν εξασφαλίσεις δανείων θα επιχειρηθεί και για να γίνει καλύτερος σχεδιασμός του προγράμματος πλειστηριασμών από τις τράπεζες, στοχεύοντας σε περιοχές και ακίνητα που θα παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανακτησιμότητας των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

  Στην παρούσα φάση, στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών επικρατεί χαοτική κατάσταση, αφού το ίδιο ακίνητο μπορεί να είναι περασμένο ως διπλό και τριπλό collateral (δηλαδή να συνιστά εμπράγματη εξασφάλιση σε περισσότερα από ένα δάνειο), μπορεί το κάθε συνοδευτικό ακίνητο να είναι εγγεγραμμένο και με άλλο κωδικό (π.χ. άλλο κωδικό να φέρει το διαμέρισμα, άλλο το γκαράζ του και άλλο η αποθήκη του), να εμφανίζονται ψευδή μισθώματα, να μην αναγνωρίζονται οριζόντιες ιδιοκτησίες, να μην έχουν γίνει νομιμοποιήσεις ή αυτές να μην μπορούν να καταστούν δυνατές ή να προκύψει ότι το ακίνητο είναι… δάσος.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ