Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Ιουλ-2017 12:31

  Αύξηση 4% στις τιμές κατοικιών στην ΕΕ - πτώση στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αύξηση 4% στις τιμές κατοικιών στην ΕΕ - πτώση στην Ελλάδα

  Η αγορά κατοικίας της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, καθώς η πτώση των γερμανικών τιμών κατεύνασε τις ανησυχίες ότι μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλών επιτοκίων, κινδυνεύει να τροφοδοτήσει μια φούσκα.

  Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι τιμές κατοικιών στο τρίμηνο αυξήθηκαν 0,4% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο και 4% έναντι του προηγουμένου έτους. Πρόκειται για τη μικρότερη τριμηνιαία αύξηση από το τέλος του 2015.

  Αυτή η επιβράδυνση μπορεί να έχει αποτυπώσει κάποια επιφύλαξη από τους πιθανούς αγοραστές κατοικιών στην αρχή ενός έτους με πάρα πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

  Όπως και σε άλλες αναπτυγμένες περιφέρειες, οι τιμές κατοικιών της ευρωζώνης μειώθηκαν μετά την κρίση αλλά άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα του 2010. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και αλλού, οι τιμές κατοικιών της ευρωζώνης μειώθηκαν για άλλη μία φορά για να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά μόνο στα μέσα του 2014.

  Επίσης, η Eurostat ανακοίνωσε ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 0,7% το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 0,6% στο α΄ τρίμηνο.

  Πτώση στην Ελλάδα 

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η αγορά κατοικιών στην Ελλάδα την ίδια περίοδο κατέγραψε πτώση. Πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το α’ τρίμηνο του 2017 ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

  Σύμφωνα πάντως με την Eurostat και με βάση τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της τα κράτη - μέλη τα οποία κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση στις τιμές κατοικιών είναι η Τσεχία (+12,8%), η Λιθουανία +10,2%) και η Λετονία (+10,1%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο την υψηλότερη αύξηση καταγράφουν οι Τσεχία (+2,9%), Λετονία (+2,8%) και Σουηδία, ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφουν οι Μάλτα (-5,4%), Σλοβακία (-2,4%) και Κύπρος (-1,4%). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ