Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Μαϊ-2014 14:07

  Ποιοι αγοράζουν σήμερα ακίνητο;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη δυναμική κατηγορία των 30-55 ετών ανήκουν οι ολιγάριθμοι αγοραστές ακινήτων, σύμφωνα με την έρευνα «Ποιοι Που και Γιατί αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα σήμερα» που παρουσίασε σήμερα η Ένωση Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων. Σύμφωνα με την έρευνα που στηρίχθηκε σε δείγμα πραγματικών αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο του 2014 έως σήμερα, όσοι αγοράζουν, πληρώνουν μετρητοίς, προτιμούν, κατά βάση, παλαιά διαμερίσματα και διαθέτουν ρευστότητα κατά μέσο όρο της τάξης των 110 χιλιάδων ευρώ.

  «Βασιλιάς είναι αυτή την στιγμή το μετρητό, καθώς το 84% των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές της χρονιάς έχουν γίνει με μετρητά και πάντως όχι με δάνειο από τράπεζα», ανέφερε ο μεσίτης Νίκος Μανομενίδης κατά την παρουσίαση της έρευνας.

  Χαρακτηριστικά

  Επίσης, τα 2/3 των αγοραστών ακινήτων αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι έγγαμοι και βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία των 30- 55 ετών, ενώ 1 στους 4 είναι άνω των 55 ετών. Το 59% αυτών είναι πτυχιούχοι, ενώ από το σύνολο των συναλλαγών που επεξεργάστηκε η Ένωση Μεσιτών το 28% αφορά συναλλαγές με ξένους (οι μισοί εξ’ αυτών εντός Ε.Ε.).

  Κινητικότητα καταγράφεται στον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, καθώς περίπου 1 στα 5 ακίνητα που αγοράστηκε (ποσοστό 17%) αποτελεί εξοχικά, ενώ στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όλοι οι αγοραστές από τις αρχές του 2014 ήταν Ευρωπαίοι.

  «Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές και υποσχόμενες βιομηχανίες στον τομέα του real estate στην Ελλάδα», σημείωσε ο Θ. Μπόσδας από την Ένωση Μεσιτών, «και αυτή την περίοδο φαίνεται η συγκεκριμένη αγορά να αρχίζει και πάλι να αποκτά παλμό».

  Στο ερώτημα για ποιο λόγο οι αγοραστές προχωρούν σε αγορές ακινήτων σήμερα ο νούμερο ένα λόγος είναι η τοποθέτηση των χρημάτων προς εξασφάλισή τους, ενώ ως προς τις κατηγορίες των ακινήτων που έχουν πουληθεί από τις αρχές του 2014 έως σήμερα, η πλειονότητα αφορά παλαιά διαμερίσματα (ποσοστό 77%) και το υπόλοιπο 23% νεόδμητα έως 5 ετών ή ‘’πρωτοκατοίκητα’’ έως 7 ετών. Πάντως, μόνο για 1 στα 4 ακίνητα προέκυψε φόρος υπεραξίας.

  Αξίες

  Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110 χιλ. ευρώ (βάση των πραγματικών αγοραπωλησιών που εξετάζει η έρευνα) όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν στα 181 χιλιάδες ευρώ. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μέσα στην κρίση, το ίδιο ακίνητο έχει απολέσει το 38% της αξίας του.

  Για τα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν επίσης το 2014 η μέση τιμή είναι στα 130 χιλιάδες ευρώ από 200 χιλιάδες ευρώ που είχε το ίδιο ακίνητο το 2009, έχοντας υποστεί μείωση κατά 34%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων