Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Οκτ-2017 13:54

  Οι επενδύσεις της απελευθέρωσης και η δεύτερη ευκαιρία των ΑΠΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο θετικός αντίκτυπος στην οικονοµία και την κοινωνία µπορεί να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ

  Το προφανές όφελος από το άνοιγµα της αγοράς ενέργειας είναι ότι ο ανταγωνισµός φέρνει καλύτερες τιµές και νέα προϊόντα. Ωστόσο, ακόµα µεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο φέρνει το νέο κύµα επενδύσεων που έρχεται στην ενεργειακή αγορά και το οποίο, µόνο στην αγορά της πράσινης ενέργειας και στον τοµέα των αιολικών, υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

  Η νέα δυναµική της αγοράς της πράσινης ενέργειας αναµένεται να έχει και συνέχεια, καθώς προχωρούν τα σχέδια για νέους διαγωνισµούς εγκατάστασης νέας ισχύος αιολικών και φωτοβολταϊκών. Με βάση τον σχεδιασµό που έχει γίνει γνωστός, στην τριετία 2018-2020 θα γίνουν τρεις νέοι διαγωνισµοί για φωτοβολταϊκά µε αθροιστική ισχύ 300 MW και, αντίστοιχα, τρεις διαγωνισµοί 300 MW για αιολικά. Επίσης θα διενεργηθούν δύο διαγωνισµοί 400 MW τεχνολογικά ουδέτεροι, δηλαδή θα µπορούν να συµµετάσχουν επενδυτές και από τις δύο τεχνολογίες. Το νέο κύµα των πράσινων αυτών επενδύσεων µπορεί να φέρει επενδυτική ώθηση της τάξης άνω του 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονοµία µέχρι το 2020. 

  Ελκυστική η αγορά προµήθειας

  Η αγορά της πράσινης ενέργειας µπορεί να φέρει καινοτοµίες και νέες επενδύσεις και στην αγορά προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη κάποιοι προµηθευτές προσφέρουν στους πελάτες τους πράσινα πιστοποιητικά, που σηµαίνει ότι τους δίνονται εγγυήσεις ότι καταναλώνουν φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

  Την ίδια στιγµή, υπάρχουν διαθέσιµα προϊόντα που απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, όπως είναι, για παράδειγµα, οι χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

  Στο αµέσως επόµενο διάστηµα στην αγορά αναµένεται να δούµε και άλλες καινοτοµίες και συνδυασµούς µε φιλικό προς το περιβάλλον αποτύπωµα, όπως χρηµατοδότηση επενδύσεων εξοικονόµησης ενέργειας, αξιοποίηση του net metering (συµψηφισµός κατανάλωσης µε παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά), αλλά και συνδυαστικά τιµολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

  Νέοι επενδυτές

  Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει το γεγονός ότι στην αγορά της προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχονται όλο και περισσότεροι νέοι παίκτες, επενδύοντας στην ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση της δραστηριότητάς τους στον ενεργειακό τοµέα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα δίνουν οι εταιρείες προµήθειας φυσικού αερίου, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου, λόγω απελευθέρωσης της συγκεκριµένης αγοράς, χάνουν το αποκλειστικό δικαίωµα που είχαν στις περιοχές δραστηριοποίησής τους (Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία). Οι εταιρείες αυτές ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην είσοδό τους στην αγορά του ρεύµατος, ενώ αντίστοιχα και άλλοι προµηθευτές ρεύµατος σχεδιάζουν να µπουν ή έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά προµήθειας του φυσικού αερίου. 


  Θεσμικά πισωγυρίσματα 

  Την ίδια στιγμή που η αγορά δείχνει όλο και πιο ισχυρή δυναµική, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για πισωγυρίσµατα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η επιλογή των αρµόδιων φορέων να "σπάσουν" τις περίφηµες δηµοπρασίες ΝΟΜΕ σε πολλά κοµµάτια, προκαλώντας τεχνητό ανταγωνισµό και εκτινάσσοντας τις τιµές. Η αίσθηση που καλλιεργείται συχνά στην αγορά είναι ότι η διαδικασία απελευθέρωσης υπονοµεύεται µε ανοχή των αρµόδιων φορέων. Αντί δηλαδή να διευκολύνεται η εκπλήρωση µιας κοινοτικής υποχρέωσης µε οφέλη για τους καταναλωτές, µπαίνουν εµπόδια. Αυτό καταδεικνύει και η στασιµότητα των τελευταίων µηνών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ