Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαμαρτυρίες Σύρων προσφύγων σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Διαμαρτυρίες Σύρων προσφύγων για τις συνθήκες διαβίωσής τους σε καταυλισμούς στη νότια Τουρκία εξελίχθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων σε εκτοξεύσεις πετρών, σύμφωνα με επίσημες τουρκικές πηγές.

Οι διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε δύο από τους δέκα καταυλισμούς που στήθηκαν από την Τουρκία κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία προκειμένου να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας της βίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τούρκος αξιωματούχος.

"Οι συγκρούσεις αυτές ήταν από τις πιο βίαιες των τελευταίων μηνών», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Πρόσφυγες του καταυλισμού Οντζουπινάρ, μιας μικρής προσωρινής πόλης που αποτελείται από προκατασκευασμένα σπίτια τα οποία φιλοξενούν 15.000 ανθρώπους στην επαρχία Κιλίς (νότια Τουρκία), δήλωσαν πως δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων αλλά ο τούρκος αξιωματούχος είπε πως δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας θάνατος ή τραυματισμός.

Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε στον καταυλισμό Ισλαχίγε, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά του Οντζουπινάρ, στην επαρχία Γκαζιαντέπ.

"Δεν έχουμε νερό. Μας δίνουν κάρτες για να κάνουμε αγορές αλλά έχουμε ανάγκη χρήματα, έχουμε ανάγκη όπλα να δώσουμε στους μαχητές μας», δήλωσε ο Άχμετ Αμπάς, πρόσφυγας στον καταυλισμό Οντζουπινάρ.

Σήμερα το πρωί οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν το μεθοριακό φυλάκιο Αλ-Σαλάμα, απέναντι από το Οντζουπινάρ.

Στο μεταξύ την στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία ενισχύει η Τουρκία. Η Άγκυρα αναπτύσσει στην περιοχή Μαρντίν, στα νοτιανατολικά, αντιαεροπορικές συστοιχίες εδάφους-αέρος και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τρένα μετέφεραν τις αντιαεροπορικές συστοιχίες και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στον σιδηροδρομικό σταθμό Μαρντίν, που έχει τεθεί υπό αυστηρή παρακολούθηση.

Τουλάχιστον πέντε από τα οχήματα ήταν εξοπλισμένα με αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως έδειξαν οι εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο εξοπλισμός θα μοιραστεί σε διάφορες μονάδες που είναι παραταγμένες κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τοπική στρατιωτική πηγή.


Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι Σύροι εξεγερμένοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τρία από τα επτά φυλάκια στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια